Slashparent Dora is een bewoner van Maison Slash en focust er op de social media-activiteiten. In de rubriek 'Digital Dora' gaat ze dieper in op de digitale leefwereld van kinderen en hoe we daar als slashparents mee omgaan. Let's get digital! Maar hoe digital ga je met het posten van foto's van je kinderen?
Ola, het is zover! We tackelen hier eventjes een topic waar ongeveer iedereen een mening over heeft. Een foto van je kind op social media posten. Is het ok of niet? Hoe ver mag je daarin gaan en waar ligt de grens? 
IMG_8681.jpg
Mijn kinderen in De Wijers en nu ook op het internet.

We like the real stuff!

Ja, ik post wel foto's van mijn kinderen op sociale media. Ik doe het wellicht teveel, maar neem een paar regels in acht, wanneer het gebeurt. Ik zou jullie 10 redenen kunnen geven om geen foto's te posten van je kind en zelf het heilige boontje uithangen. Maar dit is Maison Slash, hier schrijven we enkel echte dingen. En we weten allemaal hoe leuk het is om een schattige/coole/grappige foto van onze kleine op ons profiel te zwieren, er iets leuks bij te schrijven en dan de likes te zien binnenkomen. Ik weet het, jij weet het, iedereen weet het. 

Dus hier volgen mijn bedenkingen bij het posten van een foto van mijn kinderen. Het zijn geen heilige regels, ze zijn niet wetenschappelijk onderbouwd en door geen enkele opvoedingsguru gevalideerd. Ik ben gewoon een mama die toevallig ook werkt in digitale en social media marketing en dit zijn mijn conclusies.

Don't drink and post pictures of your kids.

1. Op café.

Stel dat ik op café zou zitten en ik ga een gesprek aan met een wildvreemde, zou ik deze foto van mijn kind dan tonen? Is het antwoord neen, dan blijft die foto sowieso offline.

2. Als ze groot zijn.

In welke mate gaat dit een impact op hen hebben wanneer mijn kinderen later zelf op sociale media gaan? Bijna alle kinderen zullen later geconfronteerd worden met digitale sporen van zichzelf op de social media accounts van hun ouders. Dit is niet per se problematisch. Maar mijn dan puberende zoon wil waarschijnlijk geen foto van zichzelf in luierbroek aan het strand zien. 

3. De frequentie.

Kijk, er zijn 2 soorten mensen die je foto's van je kinderen een like geven. Eerst zijn er de mensen die jouw kind goed kennen, je mama bijvoorbeeld. En dan zijn er de mensen die begrijpen dat jij zelf heel fier bent en je die fierheid gunnen.  Want laten we even heel eerlijk zijn: dat de dochter van mijn ex-klasgenoot net haar zwembrevet heeft behaald, IDGAF*. Maar ik snap dat de mama fier is en ik ben blij voor haar. Maar niet te vaak, ok? Kunnen we dat afspreken?

4. Kinderen die niet de jouwe zijn.

Dan moet je toestemming vragen aan hun ouders. En lieve hemel, post die eerste babyfoto niet voor de mama dat zelf heeft gedaan. Dat mag niet. 

5. Privacy instellingen.

Privacy instellingen. Privacy instellingen. Ik heb lijsten en lijsten en lijsten. Die ik dringend moet updaten en herbekijken. Maar soit. Je kan wel degelijk de mensen die de foto's zullen zien op Facebook beperken tot op de persoon exact, waarom zou je het dan niet doen? 

6. kindaccount? Een dikke njet!

"X is vandaag voor het eerst op het potje geweest." Naar Bellewaerde gaan en dan je kind van 4 jaar oud taggen op je foto's. Instagramparents worden en je kind in allerlei decors fotograferen. Je geeft zoveel bloot (soms letterlijk) van je kind en je kan de impact daarvan op lange termijn totaal niet inschatten. Bovendien geef je je kind de boodschap dat hij gerust heel zijn leven te grabbel mag gooien op social media. Wacht gewoon tot het kind oud genoeg is om haar eigen accounts te maken op de platformen die ze zelf wil (na overleg met jou).

(Nu we toch over het type accounts bezig zijn... Koppelaccounts, kunnen we die ergens verbranden?)

7. Herbekijk het zelf eens af en toe.

Soms kan een foto op het moment zelf heel onschuldig lijken, maar dan worden je kinderen groter en besef je dat die foto door de ogen van een groter kind misschien niet geapprecieerd wordt. Daar dient de verwijderknop voor. 

8. mag ik?

Om zoveel redenen belangrijk: vraag je kind om toestemming. Vanaf de lagere school begrijpen ze social media voldoende om te weten of ze willen dat deze of gene foto gedeeld wordt met de wereld. Door toestemming te vragen, geef je ze de controle waar ze recht op hebben. Maar - minstens even belangrijk - je leert ze ook dat dat de correcte manier is van omgaan met foto's. Je leert ze daarover nadenken, dat toestemming noodzakelijk is en dat ze daar zelf een keuze in hebben. 


Maak jij andere bedenkingen? Pak je het nog anders aan? Laat het weten in de comments!


* Kort voor 'I don't give a fuck' en ook de titel van een nummer van Dua Lipa. Je bent weer helemaal mee. Gefeliciteerd!