Kak. 't Is al februari en alweer hebben we niks met onze foto's gedaan van 2020. Tijd voor een resetteketet! We hebben een meer dan plezant app'ke gevonden wat geen enkele mens onberoerd laat. Het is iets met foto's en herinneringen verzamelen en zo. Maar dan op een manier dat het geen enkele tijd of moeite vraagt. Beginnen wij van zo'n dingen nu niet keihard te gillen van: 'Say what!?! Ik wiiiiiillll dat oooook!!!' En dat is dan nog lichtelijk uitgedrukt. Ook Slashparent Leen is helemaal verknocht aan deze 1 seconde app. 

LEEN

Mijn niet realistische voornemens zijn zoals verwacht ook dit jaar weer niet ingevuld. Ik heb weer geen foto’s van het afgelopen jaar afgeprint voor mijn kind. Voor later. Want die fotoalbums van vroeger, die zijn toch de max? 

Wie heeft daar tijd voor?

Dus laat je in het beste geval eenmalig ergens wat foto’s afprinten die erna in een doos liggen. Want wie heeft in godsnaam de tijd om die allemaal chronologisch in een album te plakken met  plaatsnaam en oneliner erbij waardoor je kinderen later kunnen denken: 'Amai mijn mama, die was nogal grappig!'? Hoe het er nu voorstaat, zullen die kinderen vooral zeggen: 'Amai mijn mama, zo wat foto’s in een doos en de rest op een laptop waarvan we het paswoord niet kennen, dat is het toch niet hè?'

Ik ging als nieuwe moeder elke dag een foto nemen van mijn baby met daarbij een kleine anekdote om de foto tot leven te brengen. Een poging om mij ALLES maar dan ook alles vurig te herinneren, met beeld én klank en als het kon nog even met geur erbij ook. Wat ik nog niet wist, is dat ik nu tot een categorie mens behoorde die daar door de band genomen absoluut geen tijd voor heeft: de nieuwe moeder. 

Overal een appeke voor

Enter de 1 Second Everyday app. Wanneer je hem opent, zie je een kalender waar je per dag een foto kan uploaden. Want quasi elke dag een foto nemen doen we allemaal, toch? Al die foto's kan je 'mashen' tot een video, een visueel dagboek eigenlijk van letterlijk 1 seconde per dag. 

Persoonlijk gebruik ik de app om het opgroeien van mijn dochter vast te leggen, het doel is om haar op haar 18e verjaardag het filmpje (van tegen dan ongeveer 1u50) te tonen. Maar je kan ook gewoon je dagelijks leven in het algemeen als onderwerp nemen. Of je verbouwingen vastleggen, je zwangerschap, een wereldreis, je #ootd (outfit of the day), etc. 

Het voordeel van live photos op een iPhone of foto's met bewegend beeld zoals je die op de meeste toestellen wel kan nemen, is dat je niet enkel een seconde beeld hebt, maar ook geluid. Zo wordt jouw 1 second a day dagboek niet gewoon een veredelde slideshow, maar écht een video. Mannekes, bestond dat 30 jaar geleden al maar, het had ons allemaal EINDELOZE dia-avonden kunnen besparen. 


JE EIGEN TIJDSCAPSULE

Ben je niet iemand die sowieso dagelijks een foto neemt  -van hoe iets kleins ook- dan is het gebruiken van de 1 Second Every Day app misschien het moment om ermee te beginnen! Elke dag is er wel een mooi moment om vast te leggen. Of een moeilijk moment. Het leven zoals het is, quoi. 
Want op het einde van een jaar of een decennium zal je je de grote gebeurtenissen wel herinneren, maar de kleintjes (een etentje thuis met vrienden, je haar dat eindelijk eens goed ligt, de kat die in een veel te kleine doos gaat zitten) worden algauw een waas, als we het ons al herinneren. Wat een humeurboost van jewelste gaat het zijn om al die kleine toffe vergeten momentjes terug te zien. De app is je eigen persoonlijke tijdscapsule! 

En het beste van al: het is gratis én het vraagt amper tijd. Doe het af en toe op toilet in plaats van 2 minuten te Candy Crushen!