Heb jij geen smart-tv in huis? Geen probleem: je kunt je klassieke (laten we hem nu eens 'domme' noemen) televisie ook zelf ‘slimmer’ maken! Al wat je nodig hebt is een HDMI-poort en een Chromecast. Slashparent en technologielover van het eerste uur Kristof D'hanens van Appstublieft voelde voor ons de nieuwe Chromecast (Ultra 2020) aan de tand. Wat is dat? Wat is het verschil met de oude? En moeten we dat in huis halen?

YouTube op groot scherm

Laat ons heel eerlijk zijn: films of series kijken op je smartphone is niet echt dezelfde beleving dan op een groot scherm. Chromecast maakt het sinds 2013 heel gemakkelijk om media vanaf je smartphone naar een ander scherm te sturen. Als ik een mediawijze workshop geef, is het een ideale manier om het scherm van mijn smartphone te tonen via de projector, bijvoorbeeld. Maar ook thuis is het een handig speeltje om je kinderen naar YouTube of Netflix te laten kijken op een klassiek televisietoestel. Zonder je smartphone te moeten uitlenen.

Afstandsbediening maakt Smartphone overbodig

Met de Chromecast Ultra 2020 zet Google een serieuze stap vooruit. Chromecast was tot voor kort eigenlijk niet veel meer dan een ontvanger van beelden die je vanaf je mobiele toestel verstuurde. In de nieuwe Chromecast krijg je er een besturingssysteem bij: Google TV. Én bij de Chromecast krijg je een afstandbediening om te navigeren doorheen je tv. Ultralicht overigens en heel intuïtief in gebruik. Minder tijd verliezen dus met prullen op je smartphone, en meer tijd om meteen naar Netflix en co te kijken op je televisie. 

Zowel voor iOS als Android

Chromecast wordt aangestuurd via de Google Home App, waarmee je al je slimme toestellen in huis aanstuurt (denk aan je verwarming en verlichting). Google Home kun je zowel op en iPhone als op een Android-toestel zetten. Een groot voordeel ten opzichte van Apple TV, dat enkel op Apple-producten werkt. Enkel om de nieuwe Chromecast Ultra 2020 te installeren en te connecteren met je WiFi-netwerk heb je heel even de app nog nodig. Daarna gebeurt alles op je televisie zelf. 

Stopcontact nodig

De nieuwe Chromecast heeft dus wat meer ‘power’. En dat kun je letterlijk nemen. Waar je met de vorige versies nog stroom kon halen uit de USB-poort van je televisie, zal dat bij de nieuwe versie niet meer lukken. First world problem, I know… maar voorzie dus best een extra stopcontact in de buurt van je televisie als je de Chromecast Ultra 2020 wil gebruiken. 

Voer eens een conversatie met je televisie

In Google TV zit die navigatie in elk geval goed. Je wisselt vlot tussen je apps en zoekt snel films en series op. Toch nog te moeilijk? In de afstandsbediening zit er zowaar ook spraaktechnologie! Zo vertel je letterlijk aan je afstandbediening wat je graag wil kijken. Wel goed articuleren, best ;-) Oh, en voor de volledigheid: onze zoon van 7 vindt het ook fantastisch dat onze televisie voortaan ‘een mop’ kan vertellen op commando. Niet dat iemand daarop zat te wachten. Maar toch. 

VTMGo! en Streamz wel, VRT.nu (nog) niet

Nadat je de nieuwe Chromecast geïnstalleerd hebt, kun je gaan grasduinen in de honderden media-apps die er beschikbaar zijn. Grote spelers als YouTube, Netflix en Disney+ liggen voor de hand, maar ook muziekstreamingdiensten als Spotify en TuneIn gebruik ik hier bijna dagelijks. 

En Vlaamse apps? VTM Go! heeft een app voor Google TV, net als het Streamz. Wil je ook VRT.nu? Dan ben je eraan voor de moeite. “Momenteel staat het nog niet op de planning om de VRT NU-app beschikbaar te stellen voor Smart TV,” klinkt het bij de klantendienst van VRT. Voor die app zul je het dus op de oude manier moeten doen en alsnog de stream via je telefoon naar je televisie moeten sturen. 

Kristof D'hanens van Appstublieft is onze appkes en tech-expert! Wil je al zijn artikels teruglezen? Je vindt al zijn wijsheden hierzo.