Ons teamlid en slashparent Liesbeth (Lies voor de vrienden) stelt al even haar hele consumptiepatroon in vraag. In die mate dat ze héél 2021 wilt aangrijpen om ecologischer te gaan leven. Met behulp van Bio-Planet wilt ze elke maand een sjot onder haar kont en dus een andere uitdaging tackelen richting een gezonder bestaan. Trouwens, dubbel goed nieuws! Eén, wij gaan dat van dichtbij volgen! En twee, jij kan meedoen! Lees zeker verder, want #speeltlieshetklaarineenjaar?

Wie is Lies? 

Je vraagt je misschien af waar we deze gemotiveerde Liesbeth vonden? De meeste mensen ditchen hun voornemens immers ergens midden januari. Awel, Liesbeth werkt voor Maison Slash. Als dat geen toewijding is! Daarnaast is Liesbeth ook de mama van Noor (5 jaar) en Seppe (3 jaar). Oh ja, en in juli gaat ze trouwen met Peter. Woehoe! Liesbeth en Peter omschrijven zichzelf als levensgenieters. Plus, ze houden van cultuur, sport én nieuwe uitdagingen. Dat komt echt kei goed uit! Die drive hebben ze ook doorgegeven aan hun kindjes. Naar het schijnt staat Noor haar mondje nooit stil en weet ze wat wilt. Seppe is dan weer wat geduldiger, maar kan in combinatie met zijn grote zus best hevig zijn. Herkenbaar much?

Een streepje klassiek

Dat klinkt als een gevuld leven. Liesbeth, waarom wil je die Bio-Planetchallenge ook nog aangaan? Liesbeth: “Ik moet zeggen dat die drang om bewuster en gezonder te gaan leven al een tijdje aan het broeden is. Rond mij zie ik steeds meer gezinnen consuminderen en beter eten. Als ik naar mijn gezin kijk, moet ik toegeven dat wij een vrij klassiek consumptiepatroon hebben. Wij eten best veel vlees en charcuterie. Ik was met niet zo’n ecologische producten. Ook laat ik me regelmatig verleiden door fast fashion of nog een stuk overbodig speelgoed. Een paar jaar geleden is mijn zus gestorven aan kanker. Volgens mij heeft dat zich in mijn hoofd genesteld en speelt dat ook een rol.”

#speeltlieshetklaarineenjaar?

Awel, wij gaan kei hard supporteren voor jou! We starten al in januari, dus we hopen dat je er klaar voor bent? Liesbeth: “Ik heb al geprobeerd kleine stapjes te zetten. Zo zijn we al eens een kijkje gaan nemen op een zelfplukboerderij. Ook op gebied van werk heb ik al meer een evenwicht gevonden. Toch wil ik nog een stap verder gaan. Uiteraard ben ik wel wat bang over hoe ik elke maand een nieuwe routine ga bolwerken. Ik ga me wat moeten smijten. Mijn gezin moet willens nillens ook meedoen. Hoe gaan de kinderen reageren? Mijn man fronste in elk geval al serieus met zijn wenkbrauwen!”

Liesbeth: “Ik wil mezelf ook niet té veel druk op leggen. Uiteraard gaan we soms de mist ingaan. Het doel is om tegen het einde van 2021 een heel aantal dingen te hebben veranderd. Zo wil ik dat we minder vlees eten en meer lokale en seizoensgebonden producten gebruiken. Ik ben wel erg benieuwd wat de eerste challenge is, dus vertel het me nu maar!”

Iets nief: een plantaardig of fairtrade alternatief!

Wel Liesbeth en Maisonslashers, in januari dagen we je samen met Bio-Planet uit om naar plantaardige en fairtrade alternatieven te zoeken voor een aantal klassieke producten die je nu gebruikt. Je mag best kritisch zijn! Vergelijk dus "vollen bak" smaak, kwaliteit én de prijs. Ga eens voor een plantaardige haverdrink in plaats van halfvolle koemelk of voor de Boni Bio choco in plaats van je eeuwige Nutella. Of een seitan lasagne in plaats van de traditionele bolognese? Vlieg er maar in Liesbeth! Het is begonnen! We hopen dat je thuis ook kei hard of toch een beetje mee gaat experimenteren. Laat zeker van je horen! Binnen een maand zal je kunnen lezen hoe het Liesbeth is vergaan. Spannend!

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Bio-Planet. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.