Het voorjaar staat voor de deur: hoezee!  Onze crashtestdummy Liesbeth is in 2021 nog altijd op zoek naar een duurzamer en gezonder leven. Eerder stortte ze zich al op plantaardige voeding en leerde ze voedselverspilling bestrijden. Samen met Bio-Planet ging haar hele gezin afgelopen maand een totaal andere challenge aan: een echte lenteschoonmaak van hun huis en lijf! Traditionele verzorgingsstuff en vervuilende kuisproducten moesten op de schop. Enter bio-cosmetica en natuurlijke schoonmaakmiddelen. Staat Liesbeth vol met puisten of heeft ze een natural glow? Ruikt haar was frisser dan fris, of stinkt het eerder naar vis? We zijn weer benieuwd, immers #speeltliesbethhetklaarineenjaar? Lees zeker verder!

Duwtje in de rug!

We zijn vaak verknocht aan onze vaste producten. Ziet Liesbeth deze challenge wel zitten? Liesbeth: “Ja zeker! Deze uitdaging leek me echt leuk. Ik wilde al lang iets doen aan de hoeveelheid chemicaliën in ons leven. Zou dat allemaal niet kei-ongezond of zelfs kankerverwekkend zijn? Als je dierbaren op jonge leeftijd aan zo'n ziekte verliest, begin je je toch vragen te stellen. Zowel voor de gezondheid van mijn gezin als voor ons leefmilieu ben ik dus bereid om over te schakelen naar meer natuurlijke producten. Deze challenge gaf me het duwtje in de rug. Er kwam wel wat huiswerk aan te pas. Ik heb de tijd genomen om in Bio-Planet alle opties te overlopen. Het aanbod is immers ruim! ”

Weg met de chemische troep!

Allé, direct een beetje koud zweet dan? We zijn benieuwd hoe je het hebt aangepakt. Hoe begin je aan zo’n switch? Liesbeth: “Samen met de kinderen heb ik al onze traditionele verzorgingsproducten uit de badkamerkastjes gehaald en uitgestald op tafel. Het was confronterend wat een verzameling dat was. Als je bovendien de ingrediëntenlijst begint te overlopen… Wow: vol chemische brol! Ik heb de kindjes ook uitgelegd waarom we dit deden. Sommige producten hebben we wel nog bijgehouden, zoals mijn duurdere make-up. Ik ga deze eerst opgebruiken voordat ik overschakel op natuurlijke cosmetica. Maar verder heb ik heel veel flacons onverbiddelijk weggesmeten. Dat gaf wel echt een goed gevoel! Weg ermee!”

Minder douchen en enter de shampoobar!

Go Liesbeth, go Liesbeth! Welke producten van Bio-Planet zijn er in de plaats gekomen? Liesbeth: “Om mijn kindjes te wassen zijn we overgeschakeld naar Dirty Birdie 3in1, de douchegel en het badzout. De kinderen vinden het heel lekker ruiken naar braambessen en framboos, dus perfect! Voor ons koos ik voor de olijfoliezeep van Urtekram. Voor mijn haar heb ik de shampoobar van Habeebee gekocht op basis van bijenwas. Dat schuimde goed en mijn haar was zacht en proper na het wassen. Ik heb er ook nog de Herboretum Conditioner bij gebruikt, maar misschien was dat zelfs niet nodig. Mijn haar heb ik maar twee keer per week gewassen. Ook niet onbelangrijk: ik heb geprobeerd om minder te douchen. Vroeger douchte ik soms twee keer per dag. Dat kan beter hé? Ik heb de kindjes ook vaker bij mij in de douche genomen. Dat scheelt misschien ook qua waterverspilling.”

Heeft Liesbeth stinkoksels?

Liesbeth: “Voor onze tanden hebben we de Urtekram tandpasta met munt en groene thee uitgetest. Dat is zonder fluoride. Dat geeft een andere smaak in je mond. Dat was wat wennen voor ons. Ik ben ook super happy van de Bambaw herbruikbare make-uppads en de wash wash cousin gelaatsreiniger. Ik ben zoveel mogelijk voor producten gegaan die in een kartonnen verpakking kwamen. Als deodorant ben ik erg moedig geweest en heb ik de Najel aluinsteen gekocht. Ik was sceptisch, want ik vind van mezelf dat ik toch snel stinkoksels heb. Ik moet echter toegeven dat de aluinsteen het tot nu toe prima doet!”

Blij met een was-ei!

Knap dat jullie de uitdaging op gebied van de persoonlijke hygiëne alvast zijn aangegaan! Hoe zit het met de huishoudelijke producten? Liesbeth: “Ik moet toegeven dat ik op gebied van huishouden nog meer stappen zal moeten zetten. Het is gewoon veel om allemaal in één keer te veranderen. Als afwasmiddel heb ik wel al Seepje gekocht. Dat is op basis van sapindusschillen. Daarnaast heb ik me vooral gefocust op meer natuurlijke middeltjes om de was te doen. Ik vond het spannend om aan de slag te gaan met de EcoEgg. Dat is een was-ei gevuld met natuurlijke wasparels waarmee je meer dan 200 wasjes kan draaien. Als het ei leeg is, kan je het gewoon terug vullen. Veel minder verpakking dus ook! Ik wissel het ei momenteel af met Ecover wasmiddel. Mijn was heeft gewoon een neutrale geur én het is beter voor het milieu. Een wasverzachter gebruikte ik al lang niet meer. Naar aanleiding van deze challenge heb ik ook eens de kwaliteit van ons kraantjeswater laten controleren. Dat was in orde. Dat is dus ook geruststelling. Al bij al ben ik echt super blij dat ik deze uitdaging ben aangegaan. Ik heb het misschien wel wat drastischer aangepakt dan de gemiddelde mens. Je kan ook gewoon product per product vervangen. Oh ja, Bio-Planet heeft trouwens een eigen budgetfriendly Boni Selection Eco huismerk. We letten graag op de centen hé, maar dat viel eigenlijk goed mee voor deze challenge." 

De volgende uitdaging: bye bye takeaway, hallo alles vers!

Super, Liesbeth! Wij vinden dat je al kei grote stappen hebt gezet deze maand. Echt indrukwekkend! Ben je klaar om de challenge van de maand april te ontdekken? Je gaat de komende weken proberen om nog meer vers te koken met behulp van Bio-Planet. We zouden het super vinden als je een paar keer de klassieke takeawaygerechten probeert te vervangen door een volledig zelfgemaakte en meer gezonde versie. Wat denk je? Liesbeth: “Oh dat zie ik zeker zitten! Vrijdagavond halen wij regelmatig sushi, pizza of frietjes af. Oh stel je voor dat ik dat allemaal zelf ga proberen te maken! Spannend wel, zeker die sushi! Soms steken we ook wel eens een lasagna uit een pakske in de oven. Ook daar kan ik misschien een eigen gezonde versie van bedenken? Wie doet er mee?"

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Bio-Planet. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.