WhatsAppen en snappen met je tieners, stiekem op de trein nog wat Netflixen, je Strava-stats bijhouden. En intussen ook nog je favoriete muziek streamen. Zonder intussen megabytes te willen tellen. Dan maar beter kiezen voor een onbeperkt abonnement? Je zou denken dat je je dan geen zorgen hoeft te maken op het eind van de maand over torenhoge onvoorziene kosten. Maar zijn die abonnementen wel zo onbeperkt als ze doen uitschijnen? Ik ging op onderzoek!
Mag ik je even meenemen naar 2005? Het was een tijd waarin de hipsters onder onze vrienden uitpakten met hun klap- en schuifgsm’s. Toen we in onze sms’en alle spaties en klinkers weghaalden om toch maar alles gezegd te krijgen in 160 tekens. Want ja, anders ging er weer 15 cent van je belkrediet af. 

Hetzelfde fenomeen zagen we bij de eerste data abonnementen een vijftal jaar later. Elke megabyte van ons 3G-abonnement van ocharme 1 giga keerden we om. We downloadden onze Spotify afspeellijsten thuis op de wifi en laadden onze Google Maps routes op onze telefoons voor we vertrokken. Vaak moesten we zelfs midden in de stad op zoek naar een wifi-netwerk omdat we op de 20e van de maand al door onze databundel heen zaten.

Zonder schroom streamen over 4G, ikkanda!

Intussen zijn we 15 jaar verder, zijn de weinige sms’en die ik nog stuur al een eeuwigheid gratis en heb ik een comfortabele databundel van 20 gigabytes in de maand die ik deel met mijn vrouw. Toegegeven: de 20/80 regel is ook op onze bundel van toepassing. Dus ik heb wel wat data om op te souperen. Maar zelfs nu ik mijn podcasts en muziek vrijwel altijd over 4G stream en ik zelfs al eens op een terras met een dataverbinding een half uur live naar de koers durf te kijken via de smartphone, zit de schrik om ooit zonder data te vallen er nog altijd in. Het is misschien een relict van die digitale prehistorie in 2005, maar toch First World Problems, I know. Het verklaart misschien wel waarom de meeste Vlaamse providers een ‘onbeperkt’ abonnement aanbieden? Getriggerd door dat idee, dook ik onder in het kluwen van de mobiele tarieven, databundels en internetabonnementen. En ik stelde vast dat er op onze Vlaamse markt eigenlijk nog heel wat verschillen op zitten.

14 euro verschil per maand

Eerst en vooral: voor wie geen idee heeft hoeveel data je precies verbruikt: 1 GB verbruik je ongeveer door 1 uur Netflix te kijken (gewone kwaliteit), of 3 uur te videobellen met WhatsApp of 30 uur te navigeren met Google Maps. Onderstaande tarieven (voor particulieren) vond ik op 28 april 2021. Ik hield geen rekening met tijdelijke promo’s of kortingen binnen gezin of familie. Voor alle voorwaarden en prijzen die ik hier oplijst, gaan we uit van ‘normaal’ gebruik van je data abonnement (een voorwaarde van de EU om de roamingkost te laten vallen trouwens). Wat is dan ‘niet normaal gebruik’? Bij BASE geven ze als voorbeelden: meer dan 6 uur per dag bellen, meer dan 350 sms’en sturen of 'regelmatig 10 (of meer) keer meer mobiele data dan het aantal mobiele data dat alle klanten met een onbeperkt aanbod gemiddeld verbruiken.'

Zoals je ziet, biedt elke provider ook een onbeperkt abonnement aan: één tarief waarvoor je onbeperkt kunt bellen, sms’en en surfen. De prijzen variëren van bijna €43 euro bij Proximus tot €29 per maand bij Mobile Vikings. Ietwat vreemd, want de Vikings werden begin dit jaar ingelijfd door Proximus.

Dit zijn de echte limieten

Maar hoe ‘onbeperkt’ is dat abonnement dan precies? En heb je al die data wel echt nodig?  

 • Proximus
  Bij Proximus is je onbeperkt abonnement eigenlijk begrensd op 35 GB, geldig in België en de EU. Overschrijd je die limiet? Dan kun je wel blijven surfen, weliswaar aan een verlaagde snelheid (maximum 512 kbps), maar zonder meerkost. Ter info: je normale snelheid ligt gemiddeld rond de 25 Mbps, wat 50 keer sneller is. Voor €49,99/maand kun je de limiet optrekken naar 50 GB. Verbruik je dan nog meer, dan blijf je aan maximale snelheid verder surfen, maar betaal je een kleine toeslag (€0,0036/MB).

 • Orange
  Bij Orange zien we een soortgelijke aanpak: Eens je 30 GB binnen België of de EU verbruikt hebt, kan je onbeperkt verder surfen aan een verlaagde snelheid (512 Kbps)

 • Telenet
  Telenet biedt sinds kort geen losstaand onbeperkt abonnement meer aan voor particulieren. Je vindt er enkel nog een klein abonnement van 3 GB of een formule ‘prijs volgens verbruik’ waarbij je voor 10 euro bundels van 4 GB kunt kopen. Ga je over je limiet, dan betaal je €0,10/MB. Maak zelf maar de (dure) rekensom.

 • BASE
  Eens je meer dan 25 GB per maand overschrijdt, surf je verder aan een verlaagde snelheid van 512 kbps tot de volgende aanrekeningsperiode. In de rest van de EU-zone surf je verder aan normale snelheid aan €0,0036 per MB eens je 22 GB/maand overschrijdt.

 • Mobile Vikings
  Bij Mobile Vikings moet je vanaf 20 GB al verder aan een verlaagde snelheid (512 kbps). Binnen de EU kun je 16 GB gratis gebruiken, daarna wordt er een toeslag (€0,003/MB) aangerekend tot je je abonnement vernieuwt.

Dus: wat hebben we geleerd?

Nee, een ‘onbeperkt’ abonnement is niet onbeperkt! Bij de meeste providers is er wel degelijk een limiet. Overschrijd je die, dan kun je blijven surfen, zij het aan een slakkengangetje. De cruciale vraag blijft: hoeveel mobiele data verbruik je per maand? En heb je wel echt onbeperkte data nodig? Of is een ‘groot’ abonnement van 10 GB stiekem ook al voldoende? 

Elke maand schrijft onze digitale man Kristof een artikel voor Maison Slash. Als bezieler van  www.appstublieft.be is hij altijd als eerste op de hoogte van handige apps, nieuwigheden en tips. Zin in meer tech nieuws, volg dan zeker zijn maandelijkse nieuwsbrief!