Hoe vaak heb ik al luidop gewenst voor een taxi-service voor kinderen? Eéntje die zoon of dochter rondrijdt naar de duizenden hobby's of buitenschoolse activiteiten? Ik ben duidelijk niet alleen, want die dienst is net gelanceerd in Amerika en is dé oplossing voor drukbezette gezinnen met volgeplande kinderen en weinig vrijwillige chauffeurs in de buurt. Of toch niet? 

Huidige situatie: Ik schrijf dit stukje net nadat ik twee uur én een half onophoudelijk van hot naar her ben gereden met mijn kinderen. Van afzetten kind 1 op hockey, naar ophalen van kind 2 van hockey (nee, ze zitten niet in dezelfde club aaargh!), richting zwemles kind 2, om vervolgens kind 1 weer op te halen. Ik mag niet klagen, want ik kan rekenen op een leuk netwerk van andere ouders met kinderen die dezelfde hobby's uitoefenen, én op gemotiveerde grootouders, én ik heb mezelf wijselijk beperkt tot slechts twee kinderen. Deze bovengenoemde race is dus eerder uitzonderlijk. Wél heb ik elke week last van zware excel-litis, dat is een uitgekiende excelplanning in mijn hoofd van wie wanneer naar waar en met wie. Alleen al dàt opvolgen, vraagt voor betere management skills. 

Enter "Uber for kids"

Mogelijke nieuwe situatie: betaalde en vooraf gescreende chauffeur haalt je kind(eren) op en doet waarvoor hij ingehuurd is: taxirijden. Gedaan met het veel te vroeg van je werk vertrekken om enkel te fungeren als taximama-of -papa. Finito met het meesleuren van je laptop en toebehoren naar een overvol cafetaria, of erger: het krap verder werken vanuit de auto (ah ja, want tegen dat je terug thuis bent, moet je alweer terug). En schluss met het rondbellen en inplannen van wie welk kind wanneer rondrijdt. Een betaalde taxichauffeur die deze taak op zich neemt, klinkt toch als een genius uitvinding? 

Dat dachten veel "iemanden" in Amerika ook. Want daar bestaan al best veel verschillende taxidiensten voor kinderen. (In de titel noemde ik het gemakzuchtig Uber voor kinderen, maar Uber is niet toegelaten voor kinderen zonder begeleiding van een volwassene van 18+. Deze nuttige info voordat je een "slim" plan in je hoofd haalt.) Check HopSkipDriveKangoZūm en Zemcar maar eens! Al deze diensten rijden rond met kinderen van overgslashte parents. 

Isdawelveilig?

Zo'n 'Uber for kids' klinkt allemaal geweldig en life saving enzo. Maar evengoed is de eerste vraag die je je stelt als ouder: isdawelveilig? Want ja, die chauffeur rijdt wel rond met je allerkostbaarste bezit, je kind! Ik ging eens op onderzoek uit en vond op Buzzfeed een review van een mama die de Kango-dienst uittestte met haar zoon.  En ik vond het persoonlijk allemaal wel  zeer slim en doordacht.

Zo kan je als ouder tijdens de rit de locatie van de auto steeds tracken, je kan de snelheid en het rijgedrag volgen, en veel van de chauffeurs -beweren de diensten- zijn mensen met een achtergrond in kinderzorg.  Ook kan je de chauffeur van dienst op voorhand ontmoeten, en kan je extra diensten aanvragen zoals een autozitje of extra babysituren. Bon, die extra babysituren vind ik er persoonlijk misschien wat over. Want ikzelf zou pas van een dergelijke service gebruik willen maken als mijn kind ook zelfstandig thuis kan zijn, of wordt afgezet bij iemand die gezellig de deur opendoet.  Verder kan je ook je excelschema meteen invullen en aanvragen (op voorhand plannen, joehoew!) en krijg je een notificatie wanneer je kind veilig is afgezet. 

Wie doet het? 

Lang verhaal kort: het kind vond het leuk, de ouders vonden het leuk. Het enige wat de moeder van de review een nadeel vond, was de prijs. Omgerekend betaalde ze per kleine 5 km een prijs van 16,3 euro. Mjauwkes. 

Ondanks dat het bedrag erg logisch lijkt (en dat is dan nog Amerika, people), zou de prijs me ook twee keer doen nadenken of deze dienst voor ons gezin haalbaar zou zijn. En dan ben je terug bij af. Maar er zit zeker muziek in! Welke ondernemer durft Europa te veroveren? Bel mij een keer hé :-)