In het Maison Slash-team wordt er al eens over het huishouden gesproken. Over de alledaagse dinges des levens en dus ook over die tonnen was dat een gezin met zich meebrengt. Hoe komt dat toch, dat een hoop vrouwen bij elkaar, met toch wel enige ambitie om (nog) iets méér te doen dan dat moederen, het vaak hebben over huishoudelijke toestanden? Niets zo oninteressant als dat, en toch zijn we enorm benieuwd naar elkaars gewoontes en tips. En zo kreeg onze Hadewig op een middag de tip om een wasei te gebruiken. En daarbij ook meteen de vraag om er iets over te schrijven.

Een wasei begot. Nooit gedacht zoiets ooit te kennen, laat staan er iets over te schrijven. Ik ben namelijk niet van het huishoudelijke type. Ik haat kuisen, ik ben de zoveelste-in-de-rij die zijn ramen nooit proper krijgt en strijk opstapelt dat het geen naam heeft. Opruimen en sorteren, dat kan ik dan weer wel als de beste. Elk zijn sterkte quoi. 

Maar toen collega Cado me over haar wasei vertelde, was ik getriggerd. Want serieus, een plastiek ei in je wasmachine gooien en je was is proper? Een keer aankopen en maandenlang gebruiken zonder enig afval te maken? Laat maar komen Grietje (alé, Cado)! 

PJ3Ovvl0wHtWpFUnSuIWRFQUQrNH54SNlEZPfJP8.jpeg

Het wasei werd online besteld, kwam een dag later toe, en werd die avond nog in de wasmachine gegooid. Ik gebruik het nu een kleine maand, en ik ben mee! 

4 redenen om een ei te leggen (in je wasmachine)

1. Ecologisch: zowel het rubberen wasei, de minerale pellets (soort van korrels die je in het ei moet steken) als de verpakking zijn van recycleerbaar materiaal gemaakt. De korrels zouden tot 70 wasbeurten meegaan vooraleer je ze moet vervangen/aanvullen. Da's al eens wat anders dan die enorme plastic flessen die je vol schuldgevoel in je PMD moet proppen. 

2. Goedkoop: een luttele 20 euro voor het ei, inclusief een paar zakjes van die minerale pellets. En daarmee zou je dus 210 machines draaien. (Vraag het mij over een half jaar nog eens, ik probeer tot dan de tel bij te houden. Not.)

3. De was is proper. Hij is niet properder dan met wasproduct, maar hij is wel even proper. Ik gebruik wel nog steeds een ontvlekker indien nodig, maar ook die combinatie werkt perfect. (Gaf ik hier nu zonet een tip over wassen?)

4. Goed voor de gevoelige huid, zowel voor baby's, kinderen als volwassen. 

Vet/Njet?

De geur. De geur is neutraal, het ruikt naar niets. En net dat mis ik. Ik leef helemaal op van versgewassen lakens (ongestreken uiteraard) waar de geur van het wasmiddel je tegemoet komt wanneer je de kamerdeur opent. De geur die je huis vervult als er versgewassen kledij op het droogrek hangt. De geur van: "Ik heb dat hier helemaal onder controle, dat huishoudelijk grapke!"

Is het nu omdat mijn eigen mama altijd extra veel wasmiddel gebruikte zodat onze kleren altijd heel fris roken? Ik weet het niet, maar ik mis het. Dus ik doe een combinatie. Onze kleren en handdoeken was ik met het wasei, onze lakens was ik met normaal (en veel) wasmiddel. (Was dat nu net een tweede tip?)

mGXDwqAW2MMoxVp91W7ZV3Sb3hSQ2WlWxQCKDiDv.jpeg

En terwijl ik dit schrijf, lees ik dat er dus ook een wasei bestaat met linnen, katoen- of springbloesemgeur. Dus misschien moet ik gewoon nog maar eens een ei gaan bestellen, kwestie van allemaal ecologische wasjes te draaien. Of een droogei met springbloesemgeur, want ook dat bestaat blijkbaar al. 

Hoe het ook weze, het wasei is goedgekeurd. En meer woorden wil ik daar niet meer aan vuil maken. (Haha, hebdem!)