Met de komst van de Sint in het vizier laat men in veel families het geld rollen. En dat wordt vooral uitgegeven aan tonnen speelgoed en snoep. Vinden jullie dat de max? Of mag het wel wat minder? In samenwerking met Yongo van AG Insurance zocht Maison Slash het voor jullie uit.

“Sinterklaasje bonne bonne bonne! Gooi wat in mijn lege lege tonne! Gooi wat in mijn laarsje…” Euh wat? Keer ne keer were. Lege lege tonne? Nee, dat kan niet kloppen. Moeten we dat liedje niet een beetje actualiseren? Veel juister is toch “gooi nog wat in mijn uitpuilende Ikeabakke, bakke, …” Toch?

Bij Maison Slash zijn we niet ongevoelig voor het enthousiasme van kleine kinderen voor de Sint en zijn pieten. Die twinkelende oogjes, het schoentje dat vol verwachting wordt klaargezet, en die blijdschap in de ochtend. Ja, schoon. Maar de kater aan speelgoed die je kan overhouden aan een uit de hand gelopen geschenkenmania, die vinden sommige ouders net iets minder charmant. En je huis kan vanaf begin december pas echt ontploffen als de Sint niet alleen op het thuisfront speelgoed komt droppen, maar ook bij opa en oma, pépé en mémé, én aan het huisje van de peter of meter passeert. 

SPEELGOED OF STOFVANGER?

 Zo loopt het voor Annelies, mama van Giel en Friso, echt de spuigaten uit. “De Sint komt bij ons thuis, bij beide grootouders én de meters. In totaal dus vijf keer. De kinderen vinden dat natuurlijk spannend en plezant. Voor ons is het niet alleen puzzelen om overal langs te gaan, maar vooral, we blijven zitten met een overdosis aan snoep en speelgoed. Zo veel dat ze naar de helft niet omkijken.”

Katrien zit vooral verveeld met de exuberante geschenken die de Sint brengt bij haar schoonouders. “Het is gewoon veel te veel, veel te duur, en daar dan bovenop ook nog eens kilo’s snoep. Dat voelt voor ons echt ongemakkelijk, omdat wij dat zelf niet kunnen en willen geven.”

SLIMME ALTERNATIEVEN VOOR OVERLOAD

Maar ja, wat moet je dan doen als die vrijgevigheid je een beetje too much wordt? Die framily (friends and family hé) van je wilt gewoon graag betrokken zijn bij de magie van Sinterklaas en de vreugde van uw kindertjens.

Bij Maison Slash geven we je graag een aantal vet handige tips om het Sintenfeest fijn te houden, voor het kleine volkje, jouw interieur, en de gehele familie. Want een leuk alternatief is toch beter dan een koude “nee bedankt” ?

1. FRETTEN MAAR!

Slashparent Elke zag de bui al hangen toen haar kindjes, en hun neefjes en de nichtjes nog heel klein waren. “Mijn ouders wilden dolgraag ook Sinterklaas hosten. We hebben dat één keer gehad, maar tussen ons, de schoonzussen, was er al snel unanimiteit dat dit voor ons in de toekomst echt niet hoefde. Ik weet niet meer wiens idee het was, maar we besloten het jaar erop om het cadeaumoment bij de grootouders te vervangen door een pannenkoekenfestijn met de hele familie. Dat is zo’n zalige namiddag. Mijn vader die een toren pannenkoeken bouwt uit zijn giga emmer beslag en dan die gezellige drukte, daar kan niks aan tippen.”

2. GOEIE OUWE BRIEFKE TREK

Bij Helena woont het grootste deel van haar familie in het buitenland. Traditionele familiemomenten viert ze daarom vaak samen met haar beste vrienden en hun kindjes. “Ook voor Sinterklaas hebben we ervoor gekozen om onze krachten te bundelen. Niemand van ons zit te wachten op een hoop plastieken brol. Achter de rug van de kindjes trekken wij onderling briefjes. We spreken een budget af en geven elkaar tips voor een duurzaam speelgoedje. Zo krijgt elk kind één leuk cadeau van de Sint, en kunnen ze een namiddag samen spelen. Kerst komt er ook nog aan hé. Zo houden we het toch een beetje onder controle.”

3. WHAT HAPPENS BIJ OMA STAYS BIJ OMA

En wat als de grootouders er nu écht op staan om die doos blokken of dat nieuwe gezelschapspel te kopen? Zo wilde de moeder van Werner kost wat kost zelf ook aan de bak als Sinterklaas, ook al moest dat voor haar zonen echt niet. Werner: “Onze kinderen hebben echt al genoeg thuis. Gelukkig had mijn ma wel oren naar onze bezwaren, en kwam ze zelf met een plan. De Sint zou geschenkjes brengen bij oma, maar die gingen niet mee naar huis, maar bleven bij haar. Het was even bang afwachten hoe onze kinderen gingen reageren op die wending, maar die accepteerden dat eigenlijk direct. Ze zijn het nu zo gewoon, én als ze op bezoek zijn bij oma is er ook altijd iets cool om te spelen. Win win als je het mij vraagt.”

 4. Yongo 4 Sinterklaas!

Kijk voor deze laatste tip gaan we niet rond de pot draaien. Lieve geefgrage omi’s, opi’s, meters en peters, overweeg eens om het geld dat je dolgraag wilt spenden gewoon bij te leggen voor een spaardoel van je lievelingskind. Wees maar zeker dat de grote kinderen (je weet wel, wij geloven niet meer in de Sint, maar willen wel nog ontvangen) daar vree content mee gaan zijn. En weette wa? Hun ouders ook. Geen idee hoe je dat moet aanpakken? Dat is precies het gat dat de Yongo app van AG Insurance wil vullen. Samen sparen om je arm te breken op zo’n Hoverboard was nog nooit zo gemakkelijk! “Mijn ouders hebben dit jaar elke maand een klein centje gestort via de Yongo profielen van onze kinderen”, vertelde Samuel, papa van Hannes (8 jaar) en Kato (10 jaar) aan Maison Slash. “Bij Sinterklaas storten ze nog een extraatje. Met die centjes willen de kinderen een Nintendo Switch kopen. Prima voor ons, want dat is toch wel erg prijzig anders.”

SPREKEN IS GOUD

En seg, vind je al die Sintencadeau’s bij de meter en de bomma wel de max? Negeer dan gerust wat je hierboven las, and carry on! Ben je echter klaar voor wat minder speelgoedspul, ga vooral het gesprek aan met die vrijgevige familie van jou, en kom op de proppen met één van onze leuke alternatieven. Of share dit artikel met hen. Heel subtiel als je het ons vraagt. Zo zijn we. Altijd.

___________________________________________________________________

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met  Yongo. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staan, lees je hier.