Dat die kinderen toch eens dringend met geld moeten leren omgaan! "Want nee, cash komt niet zomaar eindeloos uit de muur. " Alleen al om dàt uitgelegd te krijgen aan je kinderen, en om nog zoveel andere geld-gerelateerde onderwerpen bespreekbaar te maken, werkt Maison Slash vanaf nu één jaar lang samen met Yongo van AG Insurance. Deze maand: to zakgeld or not to zakgeld? 

Als het over geld gaat, moeten we toegeven dat wij onze “money money moneeey” het liefst spenderen aan cava en aperitiefhapjes. Maar ja, kinderen komen eenmaal met hun behoeften en dat kost geld. En niet alleen dat, liefst leer je ze zelf ook nog wat met centen omgaan. Ah ja, want anders leven je oogappels binnen dertig jaar nog op uw kap. Opvoeden maar! 

Help, Jullie pakken het allemaal anders aan!

Het mag gezegd zijn, voor dit artikel over zakgeld spraken we met mega veel ouders en jongeren. We voelen het, dat eredoctoraat in de Economische Wetenschappen kan elk moment onze richting uitkomen. Eén conclusie drong zich snel op als het gaat over zakgeld geven en besteden. Jullie pakken het allemaal anders aan. Not helping, you guys! Not. Helping. 

Al één collectieve zucht van opluchting bij Maison Slash. Elke ouder die wij spraken, die een zakcentje geeft, doet dat - met trial and error - afgestemd op het ontwikkelingsniveau van hun kind.  Plus, jullie houden rekening met het gezinsbudget. Wie het wat breder heeft, kan meer opzij zetten voor het nageslacht of wat extra aan de tienerdochter meegeven, dan de gezinnen waar het tellen is. En we zijn ons ervan bewust dat er soms helemaal geen ruimte is voor zakgeld.  

To zakgeld or not to zakgeld?

Grosso modo troffen we twee groepen aan. Je geeft een vast bedrag zakgeld of je doet dat niet. Wilt dat zeggen dat die laatste groep jongelui dan maar op hun kinnebakkes moet kloppen? Sorry dudes, no fun for you? Nee, helemaal niet. Die ouders beoefenen vaak een evenwichtig systeem van vraag en aanbod. Hebben de kinderen iets nodig, dan kunnen ze het gewoon vragen. 

Inge, mama van Jaan (13) en Julie (15): "Ons systeem van je-krijgt-wat-je-nodig-hebt werkte voor onze dochter gewoon echt niet. Ze deed alles op aan kleren en joeg onze 4G kosten de hoogte in, dus we moesten overschakelen naar een vast bedrag per maand." 

Wat nog? Blijkt dat geld in uw pollen hebben, vooral een ding wordt vanaf het secundair onderwijs. Ge weet wel, de puberteit en al. Binnen de-vaste-bedragen-club kunnen tieners doorgaans rekenen op een maandelijkse storting, al dan niet oplopend met de leeftijd. De bedragen variëren, van 10 tot 50 euro, of zelfs iets meer. Sommige tieners koppelen daar nog weekend-of vakantiewerk aan vast, maar dat is heus niet overal zo. 

 En hoe zit het met de troepen uit de lagere school? Awel, ook hier experimenteren jullie met zakgeld, maar het is wederom geen vaste regel. In deze gevallen krijgt het jong geweld wekelijks een paar euro om zelf te besteden.
Vincent, papa van Lore (7 jaar): "Eerlijk? We geven haar elke zondag één euro die ze voornamelijk uitgeeft aan snoep en brol, of soms wordt het ook eens opgespaard voor een hoger doel."

Sparen of spenden?


Sparen, het woord is er uit. Ja, er wordt nog gespaard, door klein én groot, voor korte-of langetermijndoelen. Al dan niet onder lichte dwang van mams en paps. In sommige gezinnen nemen de ouders het sparen (voor een deel) in eigen handen, en leggen zelf een spaarpotje voor de kinders aan. Maar kinderen zetten ook zelf geld opzij. Zeker als de opbrengst van verjaardag/kerstmis/etc… mee in rekening mag worden gebracht.

Bij Lies, mama van Mats (9 jaar) en Lennert (7 jaar) krijgen de kinderen elk schooljaar een beetje meer zakgeld: "Na een tijdje sparen gaan we samen naar de speelgoedwinkel en dan nemen ze trots hun portemonnees mee met hun zakgeld. Met een beetje sturing mogen ze dan kopen wat ze willen. Ik vind het leuk om te zien hoe ze met centjes leren omgaan."

Maaarrr, boy oh boy, pubers laten het geld ook graag rollen! Vanaf het moment dat ze met de kliek naar de film, het pretpark of de lokale chirofuif willen, hebben ze centen nodig. Laat het nu vooral die extraatjes zijn waarvoor zakgeld wordt aangewend. Klein shopgedrag (ik wil hoop earrings mama!), sparen voor die speciale hoofdtelefoon of die zwembroek van merk X of Y wordt gecoverd door de zakcenten. Yup, jong en hip zijn kost geld. De smartphone opladen wordt vaak nog apart geregeld, en op is op hé. Voor de rasechte fashionista’s werken jullie soms met een apart budget voor kledij, los van het zakgeld. 

Enwanu?

Oh ja, en nog één ding. Tijdens ons onderzoek kwamen we ook één paar ouders tegen dat het integrale kindergeld elke maand op een spaarrekening stortte voor de kinderen. Voor later. Zo’n ouders hadden wij wel gewild seg! Dat telt immers aardig op. Hoeveel schuimwijn hadden we daar wel niet mee kunnen kopen? 

 Zit je na al deze verhalen met nog vragen over zakgeld? Wil je tips van pedagogen - ge weet wel, de echte experts - over financieel opvoeden? Of informatie over samen sparen met de kinderen? We sturen je graag naar de zakgeldpagina's van Yongo, de coole spaarapp van AG Insurance. Yongowatte? Geen probleem, we schreven er al dit artikel over en via deze link lees je er alles over. 


Voor dit artikel werkte Maison Slash samen Yongo. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.