Een lekker lange herfstvakantie! Leuk voor de kinderen? Zeker! Leuk voor de ouders? Mwaa... Het wordt toch weer roeien met de riemen die ergens onder de rommel liggen. Zeker voor peuterouders als we jullie oproepen en reacties lezen in onze facebookgroep. Maar het is niet omdat het guur en herfstig is dat die kleinste koters niet naar buiten kunnen en wat op hun eigen kunnen spelen.
Botten aan! Jas aan! START! (Maar lees dus eerst even rustig verder voor die geniale peuterbuitenactiviteiten.)  

Maak een minispeelwereld buiten

Maak een outdoor mini speelwereld met elfjes, dino's of simpelweg boerderijdieren. Alles kan, alles mag. En vooral: dat is uren speelplezier. Prikkel de creativiteit van je peuter en haal stenen, boomstronken of takken uit je tuin of uit het bos in de buurt om het speelterrein wat body te geven. Leun achterover en aanschouw :-)

Helemaal geniaal is om die speelwereld wat af te bakenen. Een oude wastafel is bijvoorbeeld perfect -maja, kleine gok dat niet iedereen die standaard in huis heeft liggen? Gewone stenen of boomschors om af te bakenen, zijn ook hier perfect. Nog wat zand en steentjes erbij en je kind is uren zoet. Of een kwartier. Maar hey, wie het kleine niet eert...


Zelfgemaakte modder- en kleimonsters

Halloween is dan wel voorbij, gelukkig vinden peuters het griezelthema het hele jaar door best leuk. Daarom is deze activiteit een topper: laat je peuter à volonté bomen versieren met modder-en kleimonsters.
Maar, hoedoededa? 
Ofwel ga je naar de winkel en koop je wat klei waarmee je aan de slag kan.
Ofwel ga je voor extra quality time met DIY modderspeeldeeg van ingrediënten die je maar uit de kast te toveren hebt: 2 kopjes bloem, 3 kopjes aarde, een half kopje olie en 1,5 kopje water. Nasty, denk je? Klopt! Mijn keuken vuil, denk je? Klopt ook - tenzij je ook dat deel van de activiteit al naar buiten verplaatst.

Kneden maar. Daarna kan je die bollen gewoon tegen een boom knallen en versieren met alles wat je vindt: stenen, eikeldopjes, blaadjes of nog meer slijk. 


Zoek je eigen pretpark in de natuur!

De pretparken gesloten? No problemo! Zoek je eigen pretpark in de natuur. Met een beetje verbeelding, waan je jezelf in de spannendste attracties van Disneyland terwijl je kind al rollend een heuvel afboldert. 

Meer fan van lopen en fietsen? Ga je gang! Kleine tip van de redactie: 'Gebruik je kop, zet je kind een helm op'. En al dat gefikfak en gerollebol heeft massa's voordelen: de grove motoriek, het evenwicht, de coördinatie en het dieptezicht worden er beter op.
En je bankrekening uiteindelijk ook, want geen pretparken meer nodig zo.


Wie niet weg is, is gezien! 

 In plaats van de standaard uitvoering van verstoppertje kan je paashaasgewijs ook eens iets anders verstoppen in huis of in de tuin. Zeven houten kabouters, gele Duploblokken, schoenen, ... alles kan! Zoeken maar!
Als je er dan nog een beloning aan vasthangt, vermijd je dat ze na het vinden van twee items de zoektocht staken en jij een jaar later nog een gele blok uit een bloempot tovert. 

Alles gevonden? Hello, koekje!

Mooie verstopkabouters!

Spiegeltje, spiegeltje op de grond

Nog meer sprookjessfeer.  Haal je spiegeltje van de wand en leg hem buiten op de grond onder een boom. Wist je dat je peuter zich met een spiegel uuuuuren kan blijven amuseren? 
Moeilijk? Nee!  Leuk? Ja!  Spiegel kapot? Misschien! 
Gooi wat blaadjes of helikoptertjes in de lucht en laat die koter van jou maar ontdekken. 

Zoek je meer tips om te spelen met peuters? Slashparent Janneke - eveneens auteur van dit stuk - heeft een keileuk instagramkanaal: check out Game Of Toddlers