Nooit eerder trokken we er zoveel op uit in onze eigen buurt. Voor wie alle straten, speelpleinen en veldwegjes beu gezien is en wel eens iets anders dan anders wilt doen, testte slashparent Lobke met haar kinderen de avontuurlijke buitenspeel app Expeditie X uit van Nederlands bekendste bioloog Freek Vonk. Volgens haar dé manier om grotere kinderen de zetel uit te krijgen én gemotiveerd te houden tijdens een wandeling. 

Hoe werkt het? 

De bedoeling van Expeditie X is om in een straal van 250 meter rond je huis op zoek te gaan naar fascinerende dieren. Je kinderen krijgen een landkaart te zien van hun eigen buurt op een tablet of smartphone. Je kan het spel niet alleen in je eigen buurt spelen maar eigenlijk overal ter wereld (handig om te onthouden als je straks weer op vakantie mag!) Op de landkaart staan verschillende kistjes die unlocked kunnen worden om dieren te raden. Met elke vrij gespeelde hint zijn zij een stap dichterbij de oplossing. Onderweg vertelt Freek Vonk je kinderen leuke weetjes over het dierenrijk.


Getest en meer dan goedgekeurd

Slashparent Lobke testte deze buitenspeel app uit op een zonnige herfstwoensdagnamiddag met haar kinderen en een vriendje uit de buurt.
Lobke: 'In plaats van een hele namiddag Fortnite te spelen in huis, stel ik voor om een real life buitengame van de enige echte Freek Vonk te spelen in onze eigen omgeving. Smartphone opgeladen? Wandelschoenen aan en hop naar buiten! Gelukkig hoef ik hen niet meer uit te leggen wie Freek is want ze kennen hem al jaren van Freeks Wilde Wereld, één van de bekendste televisieprogramma's op de Nederlandse tv. Ze openen Expeditie X en zijn meteen dolenthousiast (ik ook, want heeeeey ze zijn aan het wandelen zonder te zagen!).

Doordat de game location based is, krijgen we een real life omgeving te zien van onze eigen buurt die wordt omgetoverd tot een echte savanne. Moeilijk is het spel zeker niet, je kan het een beetje vergelijken met Pokémon GO maar dan educatiever. (Probeer zeker ook eens deze google app, als je van augmented reality houdt!) Op de landkaart krijgen we verschillende hints te zien die unlocked moeten worden door er naartoe te lopen. Met elke vrijgespeelde hint komen we een stapje dichterbij de oplossing én terwijl we wandelen, lopen en ravotten vertelt Freek leuke weetjes over het dierenrijk. Nadat mijn kroost zes kisten unlocked heeft, worden ze beloond met allerlei weetjes over de leeuw. Fijn om weten! Grotere kinderen kunnen de game volgens mij al alleen spelen, maar als er kleinere kinderen bij zijn, blijf je toch best lekker bij elkaar omdat ze regelmatig de straat moeten oversteken.
Na de wandeling kunnen onze kinderen nog lachen: dit was echt plezant én we hebben zelfs iets geleerd. Mogen we het volgende week nog eens spelen?'


Conclusie?

Lobke en haar kinderen zijn enthousiast over deze leuke app: 'Wie nood heeft om zijn/haar kinderen even uit te laten in de buurt tijdens een drukke werk-of schoolweek, doet er zeker goed aan om deze app eens te downloaden en een kans te geven. Een ideale buitenactiviteit (die gratis is en niet te lang duurt) om kinderen vanuit hun luie zetel te krijgen en veilig op pad te sturen in je eigen buurt, win-win voor jou als ouder én voor je kinderen.' 


De app is te downloaden via de Appstore en Google Playstore.