Het is donker en waarschijnlijk miezert het zelfs wanneer je dit leest. Zelfs érg gemotiveerde 1000UurDeDeurUit-aanhangers hebben zo hun grenzen. In plaats van alweer een film te kijken, steek liever het licht aan... van je lichttafel. En kijk wat er gebeurt, je peuter is voor een hele tijd zoet met deze zot leuke doe-het-zelf lichttafel-spelletjes!

Ok, zover ben je al: een lichttafel is genius. Je kan een lichttafel kopen maar er zijn ook veel manieren om zelf een lichttafel te maken met materialen die je waarschijnlijk wel in huis hebt liggen. Da's eigenlijk ook opruimen dan he?
Heb je wél een lichttafel in huis. Mihi, inzetten voor die peuter van je, want dit kan je er allemaal mee doen. (Spoiler: het is veel)

Mini wereld van dino's 

Laat je peuter zijn eigen mini wereld van dino's bouwen op de lichttafel! Een paar dino-figuurtjes, een beetje zand, Grimm's regenboog, wat kruiden en je hoort je kleine voor even niet meer. Wij gebruikten hier saliebladeren om die zalige geur te creëren tijdens het spelen. Alleen oppassen dat die dino's de bladeren niet opeten!

Verf 

Wie het graag een beetje kleurrijker heeft, kan de verf bovenhalen. De mix van licht en kleur kan je peuter ook wel een tijdje bezighouden. Wie de handjes toch niet zo graag vuil maakt, kan een lamineerhoesje vullen met verf. Wel even dicht doen aan de zijkanten met een stijltang, et voila! Je kan tekenen zonder viezigheid! Deze activiteit wordt aangeraden voor kinderen met gedragsproblemen of een fysieke ontwikkelingsachterstand omdat hier heel veel zintuigen gestimuleerd worden. Het is een echt sensopatisch spel.

Gekleurde rijst en kikkererwten 

Nog een kleurrijk ideetje is deze: spelen met gekleurde rijst of kikkererwten. Geef je kind er een paar potjes, lepels of borstels bij. Bij deze vorm van spelen komen kinderen vaak tot rust. Wel opletten dat jonge kinderen de rijst of erwten niet in hun mond steken!

Rijst kan je gemakkelijk zelf kleuren door in een zakje wat rijst of kikkererwten te doen, wat azijn erbij, voedingskleurstof en even kneden met de handen door in het zakje te knijpen. Daarna laat je het uitgespreid drogen op een krant.

Houten blokken 

Nee, dit zijn geen schilderijtjes op de foto! Dit zijn houten blokken waar je spulletjes in kan doen om zo op ontdekking te gaan met het licht van je tafel. Ideaal voor kleine kinderen die anders nog vanalles in hun mond willen steken. Dankzij de blokken kunnen ze veilig en van dichtbij de details van een herfstblaadje ontdekken!

Bosdingetjes 

Allez, toch even naar buiten. Want deze tips is het perfecte excuus om een paar uurtjes buiten te scoren voor #1000UurDeDeurUit! Ga buiten wandelen en verzamel zoveel mogelijk bosdingetjes. Gooi ze allemaal (niet te wild) op je lichttafel en ontdek de natuur eens op een andere manier. Een leuk extraatje is om de bosdingetjes van dichterbij te inspecteren met een vergrootglas.  Misschien zitten er wel spinnetjes tussen de bladeren!

Zoek je meer tips om te spelen met peuters? Slashparent Janneke - eveneens auteur van dit stuk - heeft een keileuk instagramkanaal: check out Game Of Toddlers of lees haar eerdere artikel hoe je origineel kan buitenspelen met peuters.