Dat peuters niet altijd even handig zijn, is zonder twijfel een open deur intrappen. In combinatie met dat ijzeren willetje van hun waarmee ze aangeven dat ze alles ALLEEN kunnen (daar schreef ik eerder al over!), is dat soms een stevige combo. Gelukkig kan je beide trainen. Samen met mijn peuter Morris ging ik aan de slag om zijn (fijne en grote) motoriek uit te dagen. 

1. Eitjes pellen 

Dit moet een eitje zijn (die kon ik niet laten liggen)! Voor jou om op te zetten alleszins, want voor de peuter is zo'n prutswerk een flinke uitdaging om zijn fijne motoriek bij te schaven. Hiervoor had Morris nog nooit een gekookt eitje gegeten dus dat was een flinke bonus eens hij de opdracht tot een goed einde had gebracht. Terwijl hij het eitje aan het pellen was, maakte ik van het moment gebruik om hem te vertellen over kippen en eieren. Dubbele punten! 

2. Puzzelpret 

Maar dan anders! In plaats van legpuzzels te maken, pak je ze voor je peuter in. Hiervoor kan je bijvoorbeeld zilverpapier, stof, plasticine, een sok, ... gebruiken. Laat je peuter het puzzelstukje dan uit z'n verpakking halen. Een beetje cadeautjes uitpakken, maar dan anders. Wie wordt daar niet blij van? 

3. Wasknijpers for the win! 

Deze opdracht (goed voor fijne motoriek én oog-handcoördinatie) vergt heel weinig voorbereiding: hang je kind eens vol met wasknijpers. Bij gevoelige zieltjes misschien eerder de kleren. De peuter moet die er dan proberen af te halen uiteraard. Je kan ook de beer of poppen van je peuter onder handen nemen. Kleine waarschuwing: best onder begeleiding doen, die wasknijpers kunnen flink knijpen.

4. Bommetjeeeeuuuhhhhhh! 

Door pompons water te laten opzuigen, kan je er leuke waterbommetjes mee maken. Die kan je dan inzetten om er tekeningen mee te maken op het asfalt. Voor oudere peuters of kleuters kan je cirkels met krijg tekenen op de grond waar ze de pompons in moeten gooien. Je kan ze dan extra uitdagen door bepaalde cirkels meer punten toe te wijzen dan anderen. Gegarandeerd (water)plezier én ze leren er mee mikken! 

5. De toren van pasta

Doe wat pasta in een zakje met azijn en kleurstof en meng goed. Leg die daarna open op krantenpapier en laat een nachtje drogen. Neem wat plasticine, speelklei of piepschuim en steek er één of meerdere houten satéstokjes in. Je kan je peuter uiteraard ook eerst de pasta laten ontdekken. Daarna kan je deze activiteit aanbieden. Nadat ik de pasta op het stokje plaatste, vond Morris het leuk om die eraf te halen en bij de juiste kleur te leggen.

6. Pomponpistolen 

Het enige wat je hiervoor nodig hebt, zijn een ballon, een papieren beker en wat pompons. En tape! De onderkant van de beker en de ballon gaan eraf. Dan moet je de ballon aan de beker bevestigen (en hier komt de tape dan van pas). Nu heb je een soort katapult voor pompons. Uren pret verzekerd! 

7. De wielen van de bus

Deze invitation to play (letterlijk: uitnodiging tot spelen) kan je opstellen naargelang de interesses van je kind. Wij maakten een auto, maar je kan ook kiezen voor een bloemenveld, kriebeldiertjes of afbeeldingen van kinderen waarvan de hoofdjes dan de doppen zijn... Verzamel enkele doppen van flessen of melkbrikken en knip ze uit. Met een lijmpistool kan je de doppen vastmaken. Ik bood daarbij nog huisjes, mannetjes en auto's aan zodat Morris meer kon doen dan enkel de doppen erop draaien. De draaibewegingen die ze moeten maken zijn goed voor de fijne motoriek en het onderdeeltje techniek komt hier ook aan te pas.

8. Muurparcours van pompons

Die pompons zijn hier een hit, zoveel is duidelijk! Verzamel wat wc-papier rolletjes of andere rolletjes, washi-tape of verftape en pompons of natuurmaterialen zoals noten, eikels, ... Maak een parcours tegen de muur of koelkast en laat je peuter er pompons of natuurlijke materialen door de rolletjes gooien. 'Blijft dat wel hangen?', hoor ik. Neen, tijdens het spelen komen de rolletjes soms los. Maar washitape laat geen sporen na dus je kan ze makkelijk opnieuw vastkleven! 

9. Bevrijd de dieren!

Dit is opnieuw een heel gemakkelijke activiteit om klaar te zetten én iedereen heeft wel elastiekjes in huis. Je moet gewoon wat klein speelgoed vinden (dat kan vermoedelijk geen probleem vormen) en doe er elastiekjes rond. Hier waren de auto's best moeilijk te bevrijden. De elastiekjes bleven immers haken achter de wielen. Maar dat maakt het net uitdagend! 

10. Tie-ta-toverspray 

Hiervoor knip je een papieren vel van je huishoudrol in tweeën. Vouw het dan dubbel zoals een boekje. Op de bovenkant teken je met watervaste of permanent markers de omranding van een tekening. Op het deel eronder teken je met gewone stift de kleuren. Leg de tekening met de bovenkant op een bord of bakje. Vul dan een plantenspray met water en laat je peuter 'sprayen' op de tekening. Plots verschijnen er kleuren door er op te sprayen met water. 

11. Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

Als je handig bent, kan je eenvoudig een zoekzakje maken, met wat stof, velcro en zachte plastiek. Verzamel daarvoor allemaal kleine spulletjes die je in huis hebt. Neem er een foto van en druk de foto af. Vul daarna het voelzakje of een doorzichtige fles met rijst en de voorwerpen. Laat je peuter op zoek gaan naar de dingen die in de fles of het zoekzakje te vinden zijn. Elke keer hij of zij iets vindt, leg je een knoopje op het voorwerp van op de foto. Voor jonge peuters is een foto niet nodig. Laat ze maar gewoon experimenteren en dingen zelf zoeken. 

12. Tekenwagens, geen takelwagens

Ga eens anders tekenen! Tape een groot stuk papier vast op de grond (binnen of buiten). Neem enkele voertuigen en plak er voor- of achteraan een stift aan vast met plakband. Easy peasy! Morris vond het geweldig om de sporen die de auto's nalaten te onderzoeken!

13. Voelpuzzel die zen uitstraalt

Maak met karton, schaar en lijmpistool een soort van 'puzzel'. Je kan verschillende materialen aanbieden om die puzzel te vullen: bonen, kikkererwten, rijst, kinetisch zand, ... Peuters doen immers niks liever dan vullen en weer leegmaken. Bonuspunten voor de rust die deze activiteit met zich meebrengt!

Zoek je meer tips voor peuters? Altijd welkom op mijn instagramkanaal, Game Of Toddlers