Steve Jobs zei het al: ‘Iedereen moet leren programmeren.
Daarmee leer je een andere denkwijze die je alleen begrijpt wanneer je hem
leert.’ Elah!  We snappen dat, hier bij Maison Slash. Want niks leuker dan zélf
iets te maken, ook al is dat dan in een – op het eerste gezicht –
onbegrijpelijke computertaal. We zochten én vonden enkele toffe programmeerapps, waarmee
je kind aan de slag kan. Enne, no
worries wanneer je kind binnenkort enkel nog zwarte turtlenecks en ronde brilletjes wil dragen. Apple heeft nog wel wat
vacatures.

Scratch Jr

(IOS en Android, kleuters en lagere school, gratis)


Scratch Jr. is een kleurrijke kat die kinderen al vanaf jonge leeftijd laat programmeren. Niet in een of andere code maar met behulp van ‘blokken’ die je aan mekaar plakt.
Eh?
Even wat duidelijker. Een heel aantal basiscommando’s (loop, draai, stop, wacht, groei, keer terug,…) staan in blokjes bovenaan het scherm. Door ze in een rijtje aan mekaar te plakken, voert de kat die commando’s achter mekaar uit. Simpel, toch?


En de mogelijkheden zijn eindeloos. Want niet alleen kan je elk keer opnieuw commandoreeksen bouwen, je kan ook het figuurtje aanpassen, stemmetjes opnemen of de hele achtergrond veranderen. Uren spelplezier. En leerplezier. We like!

Swift Playgrounds

(IOS, 10-99 jaar, gratis)


Voor iets oudere kinderen is er Swift Playgrounds, ontwikkeld door – je raadt het nooit – Apple! Swift is een eenvoudige programmeertaal waarbij je eerst de basiscommando’s (in het Nederlands)onder de knie moet krijgen om daarmee later moeilijkere puzzels op te lossen. Er volgen steeds moeilijkere uitdagingen in de app zelf maar je kan ook een eigen Switfprogramma schrijven om je drone de lucht in te houden. Misschien nog toffer, je kan Lego Mindstorms aansluiten en je eigen robot fixen. The sky is the limit!

Oh, en een tof weetje: Swift is er niet enkel om spelletjes mee te spelen. Het is de meest gebruikte programmeertaal voor de ontwikkeling van apps. Dus: move over, Tim Cook! Enfin. Binnen een paar jaar, misschien. Eerst nog wat spelen en oefenen