Bij momenten zijn we helemaal te vinden voor old school- toestanden, maar tussen ons gezegd en gezwegen, met die ouderwetse dactylo-cursussen hebben we het toch wel gehad. Toch is blind leren typen voor onze kinders een serieus handige skill. Daarom... laat het hen leren via deze twee slimme apps! En het lijkt ons nu wel een heel erg ideale moment om hiermee aan de slag te gaan.

Het blijft allang niet meer bij gewoon leren rekenen en schrijven. Blind typen geeft, den digitalen dag van vandaag, ab-so-luut een toegevoegde waarde.  Juf Jannie en haar gezin testten 2 super coole manieren uit waarmee je kind helemaal zelf kan leren typen. En waar ook een zeker fungehalte in zit! We like!

Futuristisch typetopia

TypeTopia, situeert zich in een futuristische wereld waar je kind zelf piloot is. Deze type cursus lijkt op een echt spelletje met een verhaal dat steeds verder gaat wanneer je met een oefening klaar bent. De snelheid pas je aan naar het niveau van je kind, gene stress. En... ze hebben ook een aangepaste cursus voor kinderen met dyslexie!

Weetje.

Juf Jannie merkte op dat deze cursus eerder geschikt was voor haar jongste zoon van 8 jaar, in tegenstelling tot het tweede spelletje (Typetuin) dat haar oudere zoon speelde.

AWbij0Ritw634NRnwpvgR36uk6YonVBPt6L2pRCo.jpeg

Hoe werkt het?

Wanneer je TypeTopia koopt (er hangt inderdaad een prijskaartje aan vast), krijg je als ouder een mail toegestuurd waarin staat dat je kind best ongeveer 20 minuten per dag speelt. Of dat lukt is nog maar de vraag! De cursus zou in totaal minstens 20 weken duren, wat ons oneindig lang lijkt, toch als je elke dag moet oefenen.

Bij TypeTopia is er ook een soort agenda die bijhoudt hoe goed je kind vooruit gaat in zijn of haar type-skills. Zo kan je een planning maken voor hoeveel opdrachten je kind per week doet.

Daarnaast is er een scherm beschikbaar waarop je kan zien welke vingers je moet gebruiken voor welke toetsen. Allemaal eerste klas hulpmiddeltjes! 

Naast de gewone oefeningen om te leren typen, kunnen er ook spelletjes vrijgespeeld worden. Een extra motivatie om zo goed mogelijk de opdrachtjes uit te voeren. 

RGFFZPKnfM703QhIUzwW1OCVySnLDVsZGCyQRZPT.jpeg

sjvX7GwNc3OZKMaKZgat2J0RT02IFrQafK8tqfho.png

Bij de online cursus krijg je ook spullen in real life toegestuurd. Zoals krijg je een speciale kaart om over het toetsenbord te plaatsen en zo het blind typen te oefenen. Dat komt in een pakketje toe, samen met een kleine handleiding op papier en een leuke deurhanger.

Controle!

Met een Android of iOS apparaat kan je bij TypeTopia ook nog eens een app gebruiken om de vooruitgang van jouw type-wonder te bekijken. Een duidelijk en handig overzicht, om te zien of jouw kind op schema zit met de lessen. Bovendien geeft de app een datum aan waarop ze vermoeden dat de lessen zullen afgerond zijn. 

leesetende planten bij typetuin

Bij de cursus Typetuin is een experiment volledig in de mist gegaan en moet je kind foutloos leren typen om zo te kunnen winnen van de Leesetende plant. Aan creativiteit geen gebrek.8JOhIGaaEIlfvZdJlECOzeIXvWFJfDRuOnL11dlV.pngOp het beginscherm zie je een soort tuin met verschillende soorten oefeningen en games, hier kan je zelf wat gaan freewheelen. Deze app zou volgens juf Jannie net iets meer geschikt zijn voor kinderen met een iets oudere leeftijd. Juf Jannie's oudste zoon is 10. Op de site zie je echter nergens vanaf welke leeftijd de app geschikt is.

OPfQ0hxmOp38pnkfdk0UpFJ46L9t2bRVUaMWtg9h.png

Bij Typetuin kan je kind bepaalde games vrijspelen door 'gewonere' oefeningen te maken die meer lijken op een echte type cursus.  Ook bij Typetuin raden ze aan om het spel 2 keer per dag te oefenen, steeds 15 minuten lang. Je zou niet te veel in 1 keer mogen doen. De duur van de cursus zou ongeveer 14 weken duren, maar het kan sneller.

Wat ook handig is bij deze cursus is dat je in het begin wat extra hulp krijgt: Je krijgt hier ook te zien waar je je vingers plaatst op het toetsenbord en welke letters je gebruikt. Na een tijdje verdwijnt die extra hulp wel zodat de kinders uiteindelijk helemaal op zichzelf leren typen.

Tenslotte krijg je ook bij Typetuin extra gadgets opgestuurd zoals stickers voor op je toetsenbord. De idee van de stickers is iets minder handig dan de kaart bij Typetopia. De kaart kan je er steeds weer afhalen na het spelen, de stickers uiteraard niet.

Parentfriendly typelessen

Beide type cursussen zijn niet gratis, maar je krijgt korting als je je vrienden en/of familie uitnodigt om mee te doen.  

Leren typen hoeft niet meer saai te zijn en hoef je ook niet meer te volgen in een muffige parochiezaal! Het kan ook gewoon gezellig thuis, terwijl jij aan de aperitief bent. Hoe #parentfriendly is dat?! 

Als je graag nog wat meer info wilt over deze cursussen, check dan zeker eens de site van Typetopia en die van Typetuin. Je kan op beide sites de app uittesten met een proefles.