We hopen dat je St-Valentijn weer hebt overleefd? En blablabla, februari is de maand van de liefde. Veel belangrijker is dat je met je kinderen praat over liefde! Kunnen meisjes verliefd zijn op meisjes? Geraken lelijke vissen ook aan de bak? En wat als je stiekem verliefd bent op iemand? Deze selectie samenlees-boeken geven je de perfecte kapstok om samen met je kind te praten over ... de liefde. 

Verliefd

Stefan Boonen, Jan Van Lierde (ill.) (Van Halewyck, 2017) 3+ Iedereen denkt dat Lowie verliefd is. Want hij huppelt en hij bloost en hij heeft zijn stoere pet op. Lowie blijft beweren van niet. Maar spreekt hij de waarheid? Schattig, speels prentenboek met een eenvoudig, humoristisch verhaal op kindermaat over (stiekem) verliefd zijn en de lastige vragen van nieuwsgierige vriendjes.    

Meneer Hummeling zoekt een vrouw

Joukje Akveld, Noëlle Smit (ill.) (Hoogland & Van Klaveren, 2017) 4+ Meneer Hummeling draagt altijd een roze jas. En zijn neus zit perfect in het midden. Maar een vrouw vinden is moeilijk voor hem. Hij krijgt tips van vrienden, maar dat levert niks op. Misschien was zijn ware liefde altijd al in de buurt? Op de grote, kleurrijke prenten valt ontzettend veel te ontdekken en het verhaal – en Meneer Hummeling – zullen je instant charmeren.

 

Prinses Pompelien gaat trouwen

Brigitte Minne, Trui Chielens (ill.) (De Eenhoorn, 2017) 6+ De ouders van prinses Pompelien vinden dat ze nu maar eens dringend een prins moet zoeken. Maar dat ziet Pompelien helemaal niet zitten. Tot prinses Hadewijch voorbijrijdt … Prentenboeken waarin holebi-liefde als vanzelfsprekend worden weergegeven, zijn nog altijd eerder uitzondering. In dit boek doen de auteurs een zeer mooie aanzet om het thema bespreekbaar te maken.

Meneer Blobvis zkt een liefje

Kim Crabeels, Emma Thijssen (ill.) (Lannoo, 2016) 6+ De Blobvis is verkozen tot lelijkste vis ter wereld. Zou dat de reden zijn waarom Meneer Blobvis geen liefje vindt? Hij probeert wel, maar vangt altijd bot. Heerlijk humoristisch verhaal, met illustraties in een felle cartoonstijl. Naast het verhaal van de blobvis, krijg je verspreid over elke bladzijde heel wat weetjes over vissen en andere dieren.    

Klein verhaal over liefde

Marit Törnqvist (Querido, 2017) 8+ Vanop een paal in de zee tuurt een meisje in de verte. Tot er een man op een boot passeert, die naar haar lacht. Deze bijna-klassieker werd onlangs heruitgegeven. Het is een ingetogen verhaal over de kracht van liefde, dat met een beetje tekst, maar vooral met de prachtige, poëtische potloodtekeningen van Törnqvist wordt verteld. Tijdloos.

   

Polleke

Guus Kuijer, Alice Hoogstad (ill.) (Querido, 2015) 10+ Wie Polleke nog niet kent, moet gewoon kennis haar maken. Auteur/icoon Guus Kuijer won er talrijke prijzen mee. In deze omnibus zijn de vijf verhalen over Polleke en haar vriendje Mimoun gebundeld voor extra leesplezier. Stuk voor stuk ontzettend goed geschreven verhalen waarin thema’s als verliefdheid, racisme, religie en echtscheiding op een geloofwaardige manier aan bod komen.     
iedereen leestDit artikel kwam er samen met Iedereen Leest. ‘Meer leesplezier, meer lezers’ is het motto. Zoek je meer boekentips voor kinderen en jongeren? Check www.boekenzoeker.org.