Het belooft een hete en droge zomer te worden, voorspelde het KMI enkele weken terug. Nagel op de kop, want we zitten intussen met z'n allen te puffen en te zweten. Boeren vechten al even voor een extra drupje water voor hun velden. Het zou daarom zot zijn om water zomaar te verspillen. Slashparent Veerle zette enkele van haar anti-waterverspilling-hacks op een rijtje. 

VEERLE

Al een tijdje voel ik de morele plicht op mijn schouder tikken om spaarzaam om te gaan met het “vloeibare goud” dat (in België) zomaar uit de hemel valt en uit onze kranen stroomt. Gaandeweg ontwikkelden we hier in huis een aantal goede gewoontes die helpen om zuinig met water om te springen. Of het in elk geval zo veel mogelijk te recycleren bijvoorbeeld voor in de tuin. water 4

Zwembadjes-restwater

Je kinderen hebben verkoeling gezocht en gevonden in een plonsbadje? Niet weggieten! Gebruik het water daarna om de plantjes binnen en buiten water te geven. Alleen niet al te lang wachten om het zwembadje leeg te maken, want dan wordt het bruin/groen. water 1

Een emmer doet wonderen

Kinderspel: zet een emmer onder de waterkraan buiten. Alles wat ernaast valt - en dat kan veel zijn tijdens waterspelletjes- kan je zo toch nog recupereren. En als je echt fervent zuinig wil zijn, kan je deze techniek ook binnen toepassen.

Een grooooote regenwaterput

Let’s state the obvious: als je kan, ga dan voor een regenwaterput. Of minimaal een regenwatervat naast je tuinhuisje, schuur, of veranda, … Wij investeerden in een regenwaterput van 10.000 liter en kunnen daar het grootste deel van het jaar lustig mee wassen, toiletten doorsjassen, en de tuin van drinkwater voorzien. Helaas zit er ook een bodem aan onze put, en als het wekenlang erg droog is, geraakt het einde in zicht. Dan zie ik er als een huis tegenop om onze wasmachine op de gewone kraan aan te sluiten. Anyway, als je kan, kies daarom voor een GROTE waterput. En heel belangrijk: onderhoud de filters nauwgezet, zodat blaadjes of takjes het doorsijpelen van het water niet kunnen verhinderen.

In de keuken

Ook tijdens het koken verbruiken we best veel water dat we daarna gemakkelijk kunnen recupereren. Sla wassen (hoe dat écht moet, lees je hier), groenten stomen, .... al die restjes water giet ik over in een gieter die net naast de keuken staat. Kost me evenveel werk dan in de gootsteen kieperen. Maar evengoed kan je in de keuken ook de eerste paar liter koud water opvangen voordat er warm water uit de kraan stroomt. Het koude water vang je bijvoorbeeld op in de waterkoker en twee karaffen zodat je het water later kan gebruiken om te koken, thee te zetten of er soep van te maken. Dat spaart toch al gemakkelijk een liter of drie per keer.

De truc met het heet water

Een overschot van water dat net gekookt heeft (denk aan de waterkoker voor thee, of water waarin je eitjes gekookt hebt), gebruiken we als natuurlijke onkruidverdelger. Ik gooi het heet water over de voegen van het terras waar ongewenste sprietjes staan. In dezelfde categorie hergebruik ik op deze manier ook het water waarmee ik mijn ramen gewassen heb. Dat doe ik namelijk met azijn, wat een prima ontvetter is voor vuile ramen, maar ook geen kwaad kan tegen je onkruid.

Zelfs spaarzaam in de douche

Uiteraard is een spaarzame douchekop de beste keuze. Maar je kan ook met een emmer het koude water opvangen voordat het warm genoeg is om te douchen.

Condensatiedroogkast

Onze condensatiedroogkast zet de afgekoelde damp om in water. Met het gedemineraliseerde water uit dit reservoir vul ik mijn strijkijzer bij, de rest gooi ik in de regenwaterput. Wel opletten met je strijkijzer, omdat dat de hardheid van het water (en dus de deeltjes kalk) verschillend per regio kan zijn, en je dus soms best aanvult met een derde kraantjeswater.

Een persoonlijke drinkbus

Misschien nog een uitsmijter: uiteraard drinken we water van de kraan, en kopen we geen fleswater. Ieder heeft bij ons thuis zijn persoonlijke drinkbus. Als je 1 keer investeert in een drinkbus van een goed merk, krijg je zelfs levenslange garantie. Onlangs was het dopje van 2 drinkbussen stuk, en die werd zonder morren meteen vervangen door een nieuw exemplaar… Ten slotte, op het gevaar af iedereen met een schuldgevoel op te zadelen, nog een advies dat ik pikte bij “dagen zonder vlees”: wees mild voor jezelf. Kies er een tip uit die bij je past en haalbaar is. Begin klein. Het kan altijd meer en beter. But nobody’s perfect… water 2veerleVeerle Vermeulen (38) is SlashParent van Arthur (6) en Juliette (bijna 5), en werkt als afdelingshoofd Jeugdzorg in een centrum voor geestelijke gezondheidszorg). Houdt van naaien / moestuinieren (permacultuur) / moet elke dag minstens 1 boek vastgenomen hebben / blogt ook sinds kort op haar gloednieuwe blog.