Dan heb je eindelijk eens tijd om een knutselke te doen, dan heb je waarschijnlijk nét geen inspiratie. Wij gingen bij Iedereen Leest aankloppen voor de aller-allertofste kunstboeken voor kinderen. Want kunst en kinderen, it's a match made in heaven. 

Waarom kunst belangrijk is voor kinderen? Daar hebben we wel 1000 antwoorden op. Zo hebben kinderen nood aan ruimte om zichzelf te kunnen uitdrukken. Kunst helpt hen creatief te denken, en versterkt hun zelfwaarde. Wij - slashparents -houden van kinderkunst in huis, én daarom zorgen wij graag voor een creatief broeinest.  Zoveel redenen om enkele top kinderkunstboeken random in huis te laten rondslingeren. En dan liefst 1 van deze 8...  

Ik ben een kunstenaar

Wat als jij vindt dat je de hele tijd kunst creëert, maar je moeder ziet dat een tikkeltje anders? In dit grappige prentenboek met vrolijke, kleurrijke illustraties werken ze dit idee op een leuke manier uit.    

Ik ben een kunstenaar - Marta Altés (Lemniscaat, 2016) 3+

Kunst met taart

 

In dit heerlijke woordeloze prentenboek gaan verschillende dieren op zoek naar het gestolen schilderij van Mevrouw Hond. Bekende kunstwerken worden op een originele manier in de illustraties verwerkt.  

Kunst met taart  - Thé Tjong-Khing (Lannoo, 2015) 4+

Kobe maakt een museum


Kobe houdt van verzamelen en heeft al heel veel spullen. Maar waar moet hij alles laten? Op een dag opent hij zijn eigen museum. Op de illustraties in dit boek -in groene, bruine en grijze tinten – is er heel veel te zien. Het nodigt uit om goed te kijken naar alle details en te genieten van de grapjes.   

Kobe maakt een museum - Ashild Kanstad Johnsen (De Vier Windstreken, 2014) 5+

De gouden lijst


Een man en een vrouw hebben alles wat ze willen, behalve een schilderij. Een lijst hebben ze wél. Dus vragen ze een schilder om een schilderij te maken voor de lijst. Maar die pakt zijn opdracht op een onverwachte manier aan. Tja, wat is kunst? Dit kleurrijke prentenboek geeft alvast een uitnodigend antwoord.  

De Gouden Lijst - Rindert Kromhout en Gerda Dendooven (ill.) (Leopold, 2016) 5+

Het stap voor stap tekenboek


Tekenen is niet moeilijk. Met dit boek leer je hoe je figuren maakt met alleen maar een paar eenvoudige lijnen. Het boek lijkt misschien wat ouderwets (‘retro’ is een beter woord). Dat komt omdat het een klassieker uit 1913 is. Ooit leerde Walt Disney leerde tekenen aan de hand van dit boek! 

Het stap voor stap tekenboek - E.G. Lutz (Lannoo, 2015) 8+

Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst?

Waarom schildert iemand een uitzicht? Doen kunstenaars elkaar na? Waarom is kunst zo duur? Het antwoord op deze en vele andere vragen over beeldende kunst krijg je in dit leerrijke en vrolijk vormgegeven non-fictieboek.

Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst?  - Susie Hodge (Lemniscaat, 2016) 9+

rond vierkant vierkant rond: de beeldsonnetten 

Kunst in woord en beeld: dat zijn deze beeldsonnetten. Deze bijzondere gedichten maak je niet met woorden, maar met schelpen, champignons of tomaten. Huh? Lees en bekijk het zelf. En ga daarna aan het dichten!

Rond vierkant vierkant rond: de beeldsonnetten - Ted van Lieshout (Leopold, 2015) 9+

De uitvinding van Hugo Cabret 


Weeskind Hugo woont in een station in Parijs, waar hij elke dag de stationsklokken opwindt en probeert een geheimzinnige machine van zijn overleden vader te repareren. Isabelle, de geadopteerde dochter van een speelgoedmaker, helpt hem het geheim van zijn machine te ontrafelen. Dit bijzondere verhaal leest als een film: het wordt namelijk evenveel in woorden als in beelden verteld.    

De uitvinding van Hugo - Brian Selznick (Mynx, 2007) 11+
Afbeelding1Iedereen Leest wil jong en oud aan het lezen krijgen. ‘Meer leesplezier, meer lezers’ is het motto. Op zoek naar meer boekentips voor kinderen en jongeren? Check www.boekenzoeker.org .