Muziek uit 'onzen tijd'. Je weet wel: die goeie ouwen tijd waarin we onze koffie's warm konden drinken. Waarin ons slaaptekort nog kwam van feestjes in plaats van kinderen. De tijden waarin ons hoofd ook op ontploffen stond, maar dat zeker niet was van de was en de plas die ons nog stond te wachten. Aah, die goede oude tijd waar boysbands - en niet onze kinderen - onze harten sneller deden slaan ... Wist je dat je die geluksgevoelens van toen instant terug kan krijgen door muziek te luisteren? Huh, watte en oedoededa? We helpen je natuurlijk graag een handje met een Spotifyplaylist! Helemaal op het eind van het artikel lees je daar meer over.  

'Het leven stopt niet als je kinderen hebt'. Maar soms zouden we écht graag zelf nog eens de puber uithangen. Feesten tot in de vroege uurtjes, lange zomeravonden met onze vrienden, afstuderen, uitstapjes maken zonder te moeten denken aan 500 dingen en zoveel meer. Recent onderzoek wees uit dat we dezelfde geluksgevoelens van toen zouden terugkrijgen, gewoon door te luisteren naar muziek 'uit onzen tijd'. 

Tijdreizen door muziek

Als we het hebben over de muziek uit onze jeugd, kunnen we soms heel fanatiek overkomen. Wanneer we in de auto zitten en er plots een liedje uit "onzen tijd" op de radio komt, worden we soms echte gekken. We worden terug gekatapulteerd naar onze jeugdjaren, zetten de radio loeihard en kwelen mee met de meest foute songs. Plots zitten we weer op die wei van (Torhout)/Werchter, of staan we in galajurk op onze proclamatie. Tot we onze kinders vanop de achterbank plots horen vragen 'of we aub normaal kunnen doen'. Oeps... 

Onderzoekers van het wetenschappelijk tijdschrift 'Music and science' gingen op zoek naar de reden waarom we zo geobsedeerd zijn door deze muziek. En eigenlijk is het antwoord heel simpel: muziek uit onzen tijd is sterk verbonden met herinneringen uit onze jeugd. Zelfs al vinden we de muziek rotslecht, toch kan ze ons een goed gevoel bezorgen. Deze muziek was er namelijk, gewild of ongewild, tijdens belangrijke momenten in ons leven zoals een proclamatie, uitstappen met vrienden, onze eerste fuif,... 


The best time of my life  

Van de volgende ontdekking waren de wetenschappers zelf verbaasd. We hebben in onze hersenen zowaar een echte mijmerberg. Wasda? Een enorme berg van herinneringen van tijdens de leeftijdsperiode van 10 tot 30 jaar. Deze berg van herinneringen zou totaal onevenredig zijn tegenover herinneringen uit andere periodes. En hoe komt dat dan? De wetenschappers zijn het nog niet volledig eens over de verklaring hiervoor. Een mogelijke theorie is dat deze periode bomvol nieuwe levenservaringen zit, waardoor deze dieper geworteld zitten in onze hersenen. 

Onze mijmerberg piekt trouwens op de leeftijd van 14 jaar. Zet maar eens een liedje op van toen jij 14 jaar oud was. Deze roepen over het algemeen de meeste herinneringen op. Maar er zijn ook liedjes die de grenzen tussen verschillende generaties overstijgen! Hits zoals 'Hotel California', 'I will survive' en 'Billie Jean', worden door verschillende generaties gewaardeerd. Zelfs door de generaties die nog niet geboren waren toen het lied uitkwam. 

Instant gelukkig

Ons brein kan soms gekke dingen met ons doen. Zo zouden dementerende personen zich soms wel dingen kunnen herinneren bij het horen van muziek uit hun jeugd. En dat dipje op moeilijke dagen? Dat kan dus zeker en vast verlicht worden met wat muziek uit jouw tijd. Dus hop, zet die muziek maar even luid en plaats je bovenop die mijmerberg. Voor één keer mag je die rare blikken en opmerkingen van je kinderen negeren, ooit komen zij ook wel bovenop die mijmerberg te staan.

Omdat we wel fan zijn van die nostalgie en nog méér van muziek die dit gevoel oproept - zeker nu we weten hoe gezond dat dit is - stellen we voor om samen een klepper van een Spotifylijst te maken bomvol van die héérlijke classics! Zo leren onze kinders wat écht goeie muziek is. En kunnen ze later ook zo'n muzikale tijdreizen maken. The future is ours! 

We zijn benieuwd welke toppers jullie in huis hebben! Check deze Spotifylijst en laat je volledig gaan! Dansen is één ding, ze aanvullen en delen is dé max!