Eind september en is het bij jou thuis van 'beikes school, wanneer is het vakantie?', of is het eerder van 'gimme more van dat metend rekenen en spelling!'? Hoe dan ook, met deze meest plezante, ontroerende, spannende leesboeken over en voor schoolgaande jeugd kan de motivatie om 's morgens te vertrekken alleen maar pijlsnel de hoogte in schieten. Of ook niet. Als dat hoofdstuk nog moet uitgelezen worden. 

Vis in een boom


Ally heeft problemen met lezen. Ze kan het goed verbergen op school, tot haar juf zwanger wordt en er een invaller komt. Meester Daniël heeft haar door en probeert haar duidelijk te maken dat ze niet dom is, maar dyslectisch. Stilaan durft Ally haar probleem toe te geven en begint ze er samen met haar meester aan te werken. Doordat ze zich meer thuis voelt op school, lukt het haar eindelijk ook om vrienden te maken. Ontroerend feelgood verhaal dat wil aantonen dat iedereen slim is op zijn of haar manier.

Vis in een boom - Lynda Mullaly Hunt - Holland, 2020 - 10+

ZebEen bekroond, origineel boek met elf absurde verhalen over een zebra die in de klas van juf Cato zit. Dat lijkt vreemd, maar de leerlingen van juf Cato stellen zich er weinig vragen bij, zij maken immers wel vaker vreemde dingen mee. Elk verhaal wordt verteld vanuit één van de leerlingen en zit boordevol gekke ideeën. Zo moet Ozzie bijvoorbeeld op zoek naar een betaalbare mop en vertelt Noepy vertelt over de dag dat ze het huilen afschaften… Knotsgek en steengoed.

Zeb - Gideon Samson, Joren Joshua (ill.) - Leopold, 2018 - 8+

Planeet Omar: problemenmagneet


Omar is net verhuisd. Dat vraagt natuurlijk om problemen, want een nieuwe school en een nieuwe juf en nieuwe klasgenoten... dat is allemaal nogal spannend. Daniël uit zijn nieuwe klas heeft meteen een hekel aan hem. Is dat omdat Omar en zijn familie moslim zijn? Gelukkig maakt hij ook een vriend. In dit humoristische verhaal vertelt én tekent Omar over zijn leven – op school maar ook thuis. Over het Suikerfeest, over pesten én over vriendschap.

Planeet Omar: problemenmagneet - Zanib Mian, Nasaya Mafaridik (ill.) - Volt, 2019 - 7+

Mike, gewoon Mike


Mike is verstrooid. Of toch niet? Hij is tien, zijn moeder is vaak aan het werk en zijn vader woont in Australië. Hij moet dus aan veel dingen denken en ook nog voor zijn kleine zusjes zorgen. Zijn moeder hangt het huis vol post-its, maar dat heeft niet altijd effect. Op school werkt hij zich bovendien ook in de nesten. Gelukkig is er Flor, zijn poes, die nooit zeurt of moppert. En dan komt er post uit Australië... Luchtig en vlot geschreven verhaal met frisse potloodtekeningen van de auteur zelf.

Mike, gewoon Mike - Marijke Umans - De Eenhoorn, 2019 - 9+

Mevrouw WervelwindIn een klein dorp lijkt elke dag op elkaar. Op school beslist de juf dat ze het saaie dorpsleven beu is: ze gaat weg! Voordat ze kan vertrekken moet ze een andere juf vinden, maar dat blijkt niet zo gemakkelijk te zijn... Op een dag stopt de auto van Mevrouw Wervelwind in het dorp. Deze fleurige dame laat een frisse wind waaien, die het dorp langzaamaan doet veranderen. Want een klein beetje kleur kan een groot verschil maken. Een vrolijk prentenboek vol positieve energie. 

Mevrouw Wervelwind - Rindert Kromhout, Jan Jutte (ill.) - Leopold, 2019 - 5+

Meer voorleesboeken voor de allerjongsten op www.voorleesweek.bewww.boekstart.be en www.boekenzoeker.be

Iedereen Leest wil jong en oud aan het lezen krijgen. ‘Meer leesplezier, meer lezers’ is het motto. www.iedereenleest.be