Dat het schoolleven niet altijd gemakkelijk en plezant is, dat krijgen we vroeg of laat ongetwijfeld weer te horen. De exacte verwoording zal waarschijnlijk zelfs meer lijken op 'vreselijk, onmenselijk en pure horror'. Vaak is het gras dan ook groener aan de overkant en is het op die school in 't dorp ernaast veel beter en mogen ze daar naar 't schijnt zelfs dutjes doen tijdens de les en staat er een colafontein op de speelplaats. Maar -suprise surprise- het loopt op geen enkele school allemaal op rolletjes, zelfs niet als die rolletjes van goud zijn en bezet met diamanten van 17 karaat. En op welke manier kan je dat aan je kinders beter uitleggen dan door ze in de zetel te zetten met een goede serie op Netflix? En er je bij te zetten, want deze 5 vindt iedereen leuk!

Rita (13+)

Rita is een Deense lerares die zeer geliefd is bij haar leerlingen, maar iets minder door volwassenen. Je kan op Netflix 5 seizoenen lang genieten van de dingen die Rita meemaakt op school én daarbuiten. En 't is nog eens leerrijk ook, wedden dat je minstens 10 woorden Deens spreekt na het kijken van die serie? Wàt voor woorden je van zo'n losbol als lerares exact zal leren, daar durven wij ons niet over uitspreken!

via GIPHY

Sex Education (16+)

't Is een groot succes op Netflix, en terecht! In Sex Education wordt de hoofdrol gespeeld door Otis, een jongeman wiens moeder seksuologe is. Hij merkt dat er op zijn middelbare school heel wat onwetendheid is rond alles wat met het S-woord te maken heeft en neemt het heft in eigen handen. Hij start als het ware een stiekeme business op als schoolseksuoloog, en dat loopt niet altijd even vlot als hij zelf zou willen. Deze serie is niet alleen bijzonder leerrijk voor highschoolers, hij is ook gewoon heel grappig en wordt gespeeld door kanjers van acteurs.

via GIPHY

Atypical (13+)

Deze serie gaat over Sam die, door zijn autismespectrumstoornis in combinatie met het tiener-zijn, op een aantal moeilijkheden botst zoals het zoeken van een eerste lief. Zijn ouders, vrienden en familie proberen hem daarin zo goed mogelijk te steunen, maar ook dat loopt niet altijd gesmeerd. Volgens zijn therapeut moet hij zelfstandiger worden, en laat dat nu net iets zijn waar zijn ouders het moeilijk mee hebben. De serie neemt je mee op een rollercoaster van emoties door het humoristische, soms zeer herkenbare, maar toch atypische leven van Sam.

via GIPHY

Glee (13+)

Voor muzikale highschoolers is deze serie een perfecte match. De serie gaat over een groep jongeren die samen met een leerkracht een koor beginnen op school. Ze moeten opboksen tegen heel wat vooroordelen, moeten keuzes maken tussen zingen en het plaatstelijke cheerleader- en rugbyteam, en krijgen regelmatig te maken met de verzuurde turnlerares. Aan diversiteit is er bovendien geen gebrek. Ongeveer elk taboe wordt doorbroken en zowel onderwerpen als homoseksualiteit, leven met een beperking en het verschil tussen arm en rijk komen aan bod. Op het eerste zicht lijkt het koor een zootje ongeregeld, maar al snel blijkt dat de koorleden een hechte vriendengroep worden en hun verschillende persoonlijkheden zorgen voor zowel komische, romantische als pakkende taferelen. OPGELET: je zou met die liedjes wel eens lang in je hoofd kunnen zitten. Maar écht laaaang.

via GIPHY

Élite (16+)

Op het eerste zicht zijn de studenten in de Spaanse serie Élite totaal het tegenovergestelde van de studenten in Glee. Allemaal knap, rijk en perfect gelukkig. Haha. Perfect gelukkig, laat dat nu net iets zijn wat geen enkele tiener is. Want zelfs als je op een dure eliteschool zit, je papa een grote pief is en je huis groter is dan het voetbalstadion van FC Barcelona, zélfs dan kom je in de problemen bij kattekwaad, is onmogelijke liefde een ding en maken je toetsen zichzelf niet. En hoewel je zou denken dat geld alles veel gemakkelijker maakt, bij de studenten in Élite is het precies allemaal veel ingewikkelder.

via GIPHY