Al maanden wordt er gigantisch getoeterd over de nieuwe live action versie van de Disneyfilm Beauty and the Beast die vanaf morgen in de zalen speelt . Slashparent Ingrid was nieuwsgierig en mocht al gaan sneak peeken. Onze hamvraag: is die nieuwe Beauty and the Beast met kinderen kijken eigenlijk een goed idee?  INGRID Zo'n 12 jaar moet ik geweest zijn toen de oorspronkelijke animatiefilm van Beauty and the Beast in de zalen kwam. (Tel gerust uit, het was toen 1991) Disney had alweer een sprookje geproduceerd om duimen en vingers bij af te likken. Zeker voor een tienermeisje als ik. Voor mij (en vele slashparents) is Beauty and the Beast -of Belle en het Beest-  pure nostalgie. Net daarom was ik heel nieuwsgierig naar het resultaat van deze verfilming. En natuurlijk wilde ik weten of ik mijn kinderen binnenkort kan laten meegenieten van dit betoverende verhaal! https://www.youtube.com/watch?v=U496dSv2k_g

Wat wij ervan vonden?

Het is een musical mensen. Er wordt wat afgezongen in Beauty and The Beast. De eerste twee liedjes voelden geweldig onwennig aan, want het is letterlijk naar een live action-versie kijken van een tekenfilm. Had ik al gezegd dat ik niet van musicals houd? Maar het was sterker dan mezelf ... voor ik het wist, zakte ik toch dieper in mijn zetel en gleed ik middenin het verhaal. Het verhaal in microversie: eigenzinnig meisje, boekenwurm en buitenstaander wijst lokale, dommige maar knappe prince charming af. In plaats daarvan wordt ze verliefd op 'the beast', een bullebak die haar vader gevangen houdt, maar achteraf een hart van goud blijkt te hebben. En uiteindelijk ook wel weer Disney-knap wordt. (Jammer, wij houden meer van dat beestachtige, maar soit, dat is naast de kwestie) Deze film stelt zeker niet teleur. De magie spat ervan af. Belle krijgt zelfs haar eigen 'The Sound of Music'-scene in de bergen. (Zoals gezegd, geen fan van musicals, maar The Sound of Music is een uitzondering. Extra punten dus voor Disney) Ik bewonder de dansende kopjes, het bewegend meubilair, de hele showopstelling van alles wat leeft binnen het kasteel... de special effects zijn écht onwaarschijnlijk goed gedaan. De film duurt - oh boy - meer dan 2 uur. Maar eerlijk? Ik heb me geen seconde verveeld.

Beauty and the Beast met kinderen?

Tsja, de film kreeg een officiële rating van 12+. Wat heel jammer is voor al die nostalgie die we van plan waren te delen met onze kinderen. Het klopt dat er enge scenes in de film zitten. Ik ging zelfs een moment bijna letterlijk tegen het plafond van het schrikken. Afhankelijk van het karakter van je kind zou ik durven zeggen dat 10+ doenbaar is. Maar je bent wel zelf verantwoordelijk voor de slapeloze nacht achteraf!