Netflixen, tiktokken, gamen... Je puber van een scherm weghouden tijdens een wereldwijde pandemie is zoals met je ogen open niezen. Onmogelijk. En doe dat niezen in je elleboog als het even kan. Maar dus. Je puber mag niks en jij bent een echte nee-ouder geworden? Verleid je kind dan eens met deze young adults-boeken (14+). Even goed als Netflix, én meeslepend leesplezier!
Sowieso is de korte aandachtsboog van pubers een dagelijkse uitdaging. Netflixen, ja. Maar lezen, ho maar. Of het moeten écht goeie boeken zijn. We kregen van Iedereen Leest daarom bingewaardige boeken voor 'young adults' (14+) voorgeschoteld. 5 titels, daarmee zou je al ver moeten geraken in 2021!

1. De zomer dat we Parijs bestormden (Clémentine Beauvais)

Nadat Astrid, Hakima en Mireille op school de prijs van de drie lelijkste meiden krijgen, besluiten ze met de fiets naar Parijs te gaan. Overspoeld door likes en media-aandacht, is het tijd om in zichzelf te geloven. Ze hebben ook elk hun eigen redenen om in de Franse hoofdstad te zijn: een onbekende vader zoeken, het concert van Indochine zien en gerechtigheid zoeken voor een broer. Het resultaat is een grappig, knap geschreven boek met een geweldige soundtrack. Kortom: een feelgood boek van de bovenste plank: dat kunnen we dezer dagen wel gebruiken!

De zomer dat we Parijs bestormden - Clémentine Beauvais - Querido, 2020

2. Iskari: de laatste Namsara (Kirsten Ciccarelli)

Dit boek is het eerste deel van de Iskari-trilogie. Als kind hield schrijfster Kristen Ciccarelli van drie dingen: draken, stoere meiden met wapens en verhalen. In dit episch verhaal gooit ze die drie elementen feilloos samen.

Asha is niet alleen een drakendoder, ze is de beste van het land. Hoewel ze ongelofelijk dapper en getalenteerd is, leeft ze voortdurend in angst. Haar verloofde is gewelddadig, haar vader is manipulatief en haar naïeve broer is een gevaar voor zichzelf. Bovendien raakt Asha in de war wanneer ze wordt geholpen door een slaaf, waarmee ze eigenlijk niet mag praten, maar die haar lijkt te begrijpen... En dan zijn er ook nog de verboden verhalen die zich opdringen en waar ze maar met moeite afstand van kan nemen.

Iskari: de laatste Namsara - Kristen Ciccarelli - Blossom Books, 2017 

3. The hate u give (Angie Thomas)

Starr Carter groeit op in een armoedige zwarte buurt, die in schril contrast staat met haar dure witte school. Wanneer Starr getuige is van de fatale schietpartij op jeugdvriend Khalil, komen beide werelden met elkaar in botsing en moet ze een belangrijke beslissing nemen.

Angie Thomas liet zich inspireren door de ‘Black Lives Matter’-beweging en baseert haar debuut deels op waargebeurde feiten. Een erg belangrijk, maatschappelijk relevant boek, met een vleugje humor en snedige dialogen die de harde werkelijkheid wat verzacht. 

The hate u give - Angie Thomas - Moon, 2017

4. Op het einde gaan ze allebei dood (Adam Silvera)

Mateo en Rufus krijgen in dezelfde nacht het telefoontje waar iedereen voor vreest: Death Call laat hen weten dat ze binnen de komende 24 uur zullen overlijden. Net tijd genoeg om afscheid te nemen van hun familie, vrienden en het leven. En hoewel ze elkaar nooit eerder zagen, zullen ze tijdens hun Einddag een onverbrekelijke band smeden.

Een ontroerend boek over vriendschap, verliefdheid en afscheid nemen van het leven. Eén ding staat vast: op het einde gaan ze toch gewoon allebei dood.

Op het einde gaan ze allebei dood - Adam Silvera - Clavis, 2018

5. Pizzamaffia slaat door (Khalid Boudou)

Slipper werkt in de succesvolle pizzeria Melodia. Er staat heel wat op het spel: hij beging een misstap en kreeg een nieuwe kans. Het wordt pas echt spannend in de pizzeria als een vriend, de vluchteling Ziad, om hulp vraagt. Een woedende jongerenbende heeft het op de jongen gemunt. Het team wil Ziad beschermen - maar wordt dit de ondergang van de pizzeria?

Als een TGV sleurt dit boek je mee: geweldige gesprekken, een jongedame die kickbokst als de beste, veel grapjes en jongeren die uitzoeken hoe ze op het rechte pad kunnen blijven. En gelukkig zijn er altijd pizza’s! 

Pizzamaffia slaat door - Khalid Boudou - Moon, 2019

In dit artikel gebruiken we affiliatie links. Dat wilt zeggen dat als jij klikt op de link en een aankoop doet, dat wij daar een klein percentage van krijgen. Jij betaalt niet meer voor het product dan als je rechtstreeks naar de welbepaalde website gaat. Je helpt ons alleen bij het ondersteunen van Maison Slash. Waarvoor dank!

Meer boeken voor kinderen en jongeren vind je op www.boekenzoeker.be. Iedereen Leest wil jong en oud aan het lezen krijgen. ‘Meer leesplezier, meer lezers’ is het motto. 
www.iedereenleest.be