Love is in the air, en al zeker midden februari. Want ja, Valentijn! Nadat je de kinderen jullie liefdesverhaal in geuren en kleuren uit de doeken hebt gedaan, kan je dit het moment aansnijden om hen wat boeken voor te schotelen over seks en verliefdheid. Voor elk wat wils: fictie én non-fictie vanaf 5 tot 12 jaar! 

1. Bolle buiken en blije baby's (5+)

Een leerrijk, maar vooral humoristisch boek over… baby’s. Verveelt een baby zich niet in de buik? Wat hebben ooievaars met baby’s te maken? Krijg je baby’s als je kust? In dit boek uit de reeks ‘Kriebels in je buik’ krijg je een antwoord op al deze vragen op maat van je kleuter. In dezelfde reeks: ‘Mijn papa heeft een piemel’ en ‘Alles over jouw lichaam’.

2. Hoe worden baby's gemaakt?  (6+)

Dé vraag die elke ouder vroeg of laat op zijn of haar bord krijgt: hoe worden baby’s gemaakt? Om je blozende kaken te besparen, alvast een top om dit boek te laten rondslingeren, zo ontdekken ze het antwoord misschien wel vanzelf. Auteur en illustrator Anna Fiske beantwoordt ze met tekst en toffe illustraties. Een dikke plus voor de aandacht voor ‘eigentijdse’ thema’s zoals ivf en diverse gezinsvormen.


3. Dus jij en mama hebben het gedaan?!: 101 kindervragen over seks (9+)

101 vragen van basisschoolleerlingen verzamelen en beantwoorden: het opzet van dit leerrijk boek. De kinderen mochten de vragen anoniem stellen, dus je krijgt een onverbloemde selectie van wat kinderen nu écht willen weten over seks. Een greep uit de vragen: Kan je seks hebben onder water? Waarom hangen borsten naar beneden? Bonuspunten voor de humor in dit boek, maar de vragen én vraagstellers worden wel altijd serieus genomen.

4. Hartenstorm/Stormhart (12+)

Het hoeft natuurlijk niet altijd non-fictie te zijn! In dit dubbele stripverhaal volg je het verhaal van Viola, die stevig verliefd is op Storm - tenzij je het boek omkeert, want dan volg je het verhaal van Storm. Hoe je het ook draait of keert: het resultaat is een zeer herkenbaar en geestig verhaal voor tieners, dat hen bovendien ook heel veel nuttige info over verliefdheid en liefde geeft.

5. Hoe maak ik het aan? (9+)

Felix heeft kriebels. Hij heeft geen idee wat er met hem aan de hand is. Volgens zijn vriend Pieter is hij verliefd. Maar kan dat wel? Dit boek is in plakboek-vorm gemaakt, met illustraties, lijstjes, collages en briefjes in het handschrift van Felix. Een erg originele en herkenbare manier om de gevoelens van Felix weer te geven en beschrijven. Want de eerste keer verliefd zijn, dat is me toch wel wat!

Meer boeken voor kinderen en jongeren vind je op www.boekenzoeker.be. Iedereen Leest wil jong en oud aan het lezen krijgen. ‘Meer leesplezier, meer lezers’ is het motto. 

Trouwens, in dit artikel gebruiken we affiliatie links. Dat wilt zeggen dat als jij klikt op de link en een aankoop doet, dat wij daar een klein percentage van krijgen. Jij betaalt niet meer voor het product dan als je rechtstreeks naar de welbepaalde website gaat. Je helpt ons alleen bij het ondersteunen van Maison Slash. Waarvoor dank!