Er zijn zo van die kinderen die niet voldoende nemen met een 'gewone' boswandeling, gevuld met wat plodderen in de modder en het verzamelen van kastanjes en noten. Heb jij zo'n exemplaar in huis dat bij elke boom, vogel, paddenstoel en elk vallend blad stopt om te vragen naar wat, hoe en nog een heleboel waaroms erbij? Vul dan alvast je winkelwagentje met een van deze 6 natuurboeken die Iedereen Leest in onze schoot liet vallen. Allemaal pareltjes om van een 'ordinaire' wandeling een spannende wistjedatjestocht te maken!

Het bosboek


Is een boom altijd dood als er een zwam op groeit? Hoe houd ik alle kleine bruine vogeltjes uit elkaar? Wedden dat een saaie boswandeling met dit boek, en een zoektocht naar braakballen en wriemeldiertjes, helemaal fun wordt? De mooie en duidelijke prenten en de korte uitleg geven gewoon zin om nu meteen op ontdekkingstocht te gaan.

Het bosboek - Sarah Devos - M-Books, 2017 - 8+

De slimste vogelgids junior


Een onmisbaar boek voor kleine vogelaars! Met deze gids herken je elke vogel in België en Nederland met gemak. Je vindt ze hier gerangschikt van klein naar groot, lekker handig. En je krijgt meteen ook tips waar je op moet letten om de ene vogel van de andere te onderscheiden. Het verschil tussen een winterkoninkje en een roodborstje? Een makkie! Bovendien ben je met de doe-opdrachtjes ook weer even zoet.

De slimste vogelgids junior - Jan Rodts - Houtekiet, 2020 - 7+

Op safari in eigen land: met het hele gezin 101 beestjes zoeken in België en Nederland!


Dichtbij huis blijven (corona, weetjewel) en toch een exotische safari maken: het kan! Met dit avontuurlijke boek vol feiten en fabels ga je op een heuse safari in… België! Zoek alleen of samen met vrienden en familie naar de 101 beesten in dit boek en ontdek gaandeweg hoe wonderschoon België kan zijn. Hoeveel dieren kan je vinden?

Op safari in eigen land: met het hele gezin 101 beestjes zoeken in België en Nederland - Martijn Wauters - Borgerhoff & Lamberigts, 2019  - 7+

Het atelier van Flora


Dit boek is er voor buitenkinderen én knutselkinderen. Want wat doe je met alle takken, blaadjes en noten die je buiten verzameld hebt? Juist, ja! Dit originele knutselboek zit boordevol inspiratie. De mooiste schatten vind je namelijk in de kleinste dingen. Van kastanjes maak je met wat fantasie en een likje verf egels en kevers, essenzaden en appelpitjes worden vogels en vissen. Benieuwd hoe je planten droogt of een bladermobile ontwerpt? Flora legt het je met plezier uit.

Het atelier van Flora - Kristina Digman - Hoogland & Van Klaveren, 2019 - 7+

Het verborgen leven van bomen voor kinderen


Boswachter Peter Wohlleben schreef een bijzonder succesvol boek over bomen voor volwassenen, maar er is dus ook een kinderversie. Het fascinerende leven van bomen wordt hier vakkundig onder de loep genomen. Hoe bomen vijanden verjagen, met elkaar praten en hoe ze ademen: dat wil je weten, toch? Nadat je dit buitengewoon interessante boek, verrijkt met foto’s en illustraties, las, trek je met heel andere ogen het bos in.  

Het verborgen leven van bomen voor kinderen - Peter Wohlleben - Ploegsma, 2018 - 9+

Het wildste boek voor buiten: buitendoeboek voor jongens en meiden


Buiten spelen gaat helemaal vanzelf na het lezen van dit boek. Je speelt opsporing verzocht met dieren en planten of je sport zoals dieren dat doen. Kun jij eiwaggelen of racen als een krab? Een guerillatuin maken, een survivaltocht uitzetten of een camouflagescherm maken? Het wildste boek voor buiten staat vol met tips, weetjes en mooie foto's. Een aanstekelijke natuur-doe-gids. 

Het wildste boek voor buiten: buitendoeboek voor jongens en meiden - Floortje Zwigtman - Luitingh-Sijthoff, 2016 - 8+
Meer boeken voor kinderen en jongeren vind je op www.boekenzoeker.be.

Iedereen Leest wil jong en oud aan het lezen krijgen. ‘Meer leesplezier, meer lezers’ is het motto. www.iedereenleest.be