Lezers zijn empathischer dan niet-lezers, dat heeft een of ander onderzoek al eens uitgewezen. Als je leest, leer je je namelijk beter inleven in de emoties van een ander. Is het dat niet dat we net nù heel hard nodig hebben? Het lijkt ons dan ook een meer dan geweldig idee om daar al van kleins af aan mee te beginnen. Ga dus onmiddellijk aan het lezen met dat kleine grut van je. En doe meteen een double dobble met deze 5 prentenboeken, over empathie!

Samen hier


Prentenboekenmaker Jeffers tekende voor zijn zoon een aanzet voor het ‘wijs worden uit de wereld’. Met verhalende informatie over het heelal, het menselijk lichaam, de dieren, de tijd, maar ook over mensen en relaties. Mooi, verbindend boek dat een pleidooi voert voor respect, mededogen en tolerantie, zonder sentimenteel te worden.

Samen hier - Oliver Jeffers - De Fontein, 2019

Mijn vriendje bang


Denkbeeldig vriendje Bang houdt een meisje gezelschap sinds ze naar een ander land is verhuisd. Maar door alle nieuwe indrukken en ervaringen worden haar angsten – en dus ook Bang – steeds groter, zodat hij in de weg begint te zitten. Maar dan ontdekt ze dat een jongetje uit haar klas ook zo’n vriendje heeft en dat andere kinderen dus ook angsten hebben. Mooi, warm verhaal dat troost kan bieden en een goede aanleiding kan zijn voor een gesprek.

Mijn vriendje Bang - Fransesca Sanna - Fontaine, 2019

Samen: laten we aardig zijn voor elkaar


De bekende illustrator Axel Scheffler (die van De Gruffalo!) vroeg aan 38 illustratoren uit de hele wereld hoe zij aan kinderen willen tonen hoe ze aardig kunnen zijn. Hoe kan je lief zijn voor iemand die verdrietig is, voor een dier, voor mensen die een andere taal spreken? Een veelkleurige, afwisselende en boeiende les in empathie, voor alles en iedereen. 

Samen: laten we aardig zijn voor elkaar - Axel Scheffler - Lemniscaat, 2019

Vrolijk


Op elke bladzijde zie je een vis die een bepaalde emotie uitbeeldt. De emotie staat er in grote letters bij. Eenvoudig opgevat, maar goed uitgewerkt is dit felgekleurde boek. Het is een ideale manier om het hele scala aan emoties uit te leggen aan kleuters. En emoties herkennen bij jezelf én bij anderen, dat legt de basis voor empathie. 

Vrolijk - Mies van Hout - Lemniscaat, 2016

Ik ben ik en jij bent jij


Een heel leuk boek op rijm (vertaald door de geweldige Bette Westera) over overeenkomsten en verschillen. Vaak lijken we immers helemaal niet op elkaar, maar soms zijn we eigenlijk net hetzelfde. Dat toont de auteur door een kind telkens te vergelijken met een ander dier. Thema’s als tolerantie en empathie schemeren op een mooie manier door, met veel humor erbij.

Ik ben ik en jij bent jij - Karl Newson, Kate Hindley (ill.) - Gottmer, 2019Iedereen Leest wil jong en oud aan het lezen krijgen. ‘Meer leesplezier, meer lezers’ is het motto.
Meer boekentips voor kinderen en jongeren? Check www.boekenzoeker.be of www.iedereenleest.be.