Pubers en een lichaam in verandering, dat is wat. Remember je er iets van?! Doe er dan nog eens een hoopje gemene pubers bovenop die, vaak uit eigen onzekerheid, met vuile woorden en opmerkingen gooien. Not okay, by the way! Het maakt de jeugd van tegenwoordig niet zekerder in een wereld waar het niet altijd om het even is welke vorm, lijn of kleur je hebt. Heb jij zo'n geweldig fantastisch kind in huis dat dat zelf niet helemaal beseft of gelooft? Dan kunnen deze boeken misschien wel het juiste duwtje in de rug geven. 

Fille folle: alles wat we vandaag als meisjes moeten weten (of toch bijna)

Dit boek wil tienermeisjes geruststellen en raad geven. Je leest er o.a. hoe je lichaam verandert in een vrouwenlijf. Ook tienervriendschappen krijgen veel aandacht. Daarnaast is het een pleidooi om de allerbelangrijkste vriendschap in je leven te sluiten: die met jezelf. Zo heb je meer kracht om jouw bijdrage te leveren aan de wereld. Een broodnodige handleiding voor ieder jong meisje: eerlijk en ‘empowering’.

Fille folle: alles wat we vandaag als meisjes moeten weten (of toch bijna) - Ilona Lodewijckx en Aurike Quintelier - Van Halewyck, 2017 - 12+

Op mijn schouders

Jack lijdt aan gezichtsblindheid - hij kan geen gezichten herkennen, zelfs niet die van zijn ouders of zichzelf. Om dat te compenseren haalt hij slechte grappen uit, zoals het dikste meisje van de school vastgrijpen en niet meer loslaten. Maar Libby is wel wat gewend. Nadat ze haar moeder verloor, begon ze te eten. En dan is het een verademing als iemand je niet herkent op basis van je uiterlijk. Het wordt het begin van een verrassende lovestory.

Dit is een verhaal over buitenbeentjes - het dikste meisje van Amerika en de jongen met prosopagnosie - maar zijn we dat niet allemaal een beetje?

Op mijn schouders - Jennifer Niven - Moon, 2017 - 14+

Dumplin'

Willowdean is zestien en dik. En daar heeft ze nooit een probleem van gemaakt. Met een moeder die een schoonheidswedstrijd organiseert, is dat heel wat. Ze heeft nooit de behoefte gehad iets aan haar uiterlijk te veranderen, tot ze een relatie begint met haar knappe collega. Vanaf dan gaat het bergaf met haar zelfzekerheid. Niet door haar vriend, maar omdat ze denkt dat anderen vinden dat hij te hoog gegrepen is voor haar. Om zichzelf en iedereen van haar zelfzekerheid te overtuigen, besluit ze deel te nemen aan haar moeders schoonheidswedstrijd.

Een boek over het belang van een positief zelfbeeld en jezelf graag zien, in welk formaat dan ook.

Dumplin' - Julie Murphy - Moon, 2016 - 15+

Melk en honing

Dichteres Rupi Kaur werd populair met haar gedichten en tekeningen via Instagram. Ze toont aan dat poëzie niet saai of moeilijk hoeft te zijn en heeft ervoor gezorgd dat jonge mensen gedichten als uitdrukkingsvorm opnieuw ontdekken, al dan niet via sociale media. 

Op een schijnbaar eenvoudige wijze schrijft ze in deze bundel over herkenbare onderwerpen zoals twijfelen aan jezelf, ontevreden zijn met je lichaam, liefde… Naast de korte tekstjes staan er telkens prachtige pentekeningen. Het geheel zal geen enkele jonge lezer ongeroerd laten. 

Melk en honing - Rupi Kaur - Orlando, 2018 - 14+

Wonder

Body positivity gaat natuurlijk over meer dan gewicht alleen. August uit dit boek heeft een mismaakt gezicht. Als mensen naar hem kijken, zijn ze geschokt. Wanneer hij tien is, moet hij voor het eerst naar school. Zelfs zonder een gezicht als dat van August is zoiets doodeng…

August en zijn omgeving vertellen in dit boek allemaal een stukje van het verhaal. De jongen zelf kan wonderlijk open en met humor over zijn leven praten. Ook zijn zus en klasgenoten vertellen hoe zij met hem omgaan en wat ze van hem leren. Een warm, hoopvol en ontroerend verhaal over leven met een ‘afwijkend’ uiterlijk.

(Het boek werd ook verfilmd met o.a. Julia Roberts en Owen Wilson.)

Wonder - R.J. Palacio - Querido, 2013 - 11+Iedereen Leest wil jong en oud aan het lezen krijgen. ‘Meer leesplezier, meer lezers’ is het motto. www.iedereenleest.be

Meer boekentips voor kinderen en jongeren? Check www.boekenzoeker.be