Vlot het leren lezen niet zo goed bij je kind? Dan is het nóg belangrijker om op zoek te gaan naar een boek dat bij hem/haar past. Gelukkig zijn er heel wat toffe verhalen, geschreven in een haalbare taal. Kies vooral iets dat aansluit bij de interesses van je kind. Als je nieuwsgierig bent naar de inhoud, gaat lezen vaak veel vlotter. Nog een tip? Blijven voorlezen! Zo blijf je leesplezier stimuleren, en wordt lezen niet enkel gelinkt aan een negatieve ervaring. 

Op missie naar de zeebodem


Het is begin 1900. Charles William Beebe en Otis Barton zijn avontuurlijke onderzoekers die de zee in willen. Meer nog: ze willen dieper dan iemand ooit geweest is. Maar hun duikpakken kunnen niet diep genoeg. Dus bedenken ze een nieuw soort duikboot, waarmee ze bijzondere ontdekkingen doen. Informatie verpakt in een eenvoudig verhaal, een aanrader om zelf te lezen of om voor te lezen met grote, stijlvolle prenten.

Op missie naar de zeebodem - Jan Leyssens - Clavis, 2019 (4-8 jaar)

Heel heel heel vies boek


Dit is een boek vol snot en slijm en ketchup. Dit is een boek vol stripjes en korte verhalen met allesetende hondjes en spugende poezen. Dit is een boek over een superheld met smerige krachten. Je bent gewaarschuwd. Dit is het vieste boek ter wereld voor beginnende lezers. Ze zullen het heerlijk vinden!

Heel heel heel vies boek - Edward van de Vendel en Floor De Goede (ill.) - Querido, 2017 (5-12 jaar)

Knip knap knuis: theaterlezen met sprookjes


Ken je theaterlezen al? Een interessante vorm voor beginnende lezers! In dit boek staan verschillende sprookjes in de vorm van toneeltjes. Soms een heel sprookje, soms een fragment en soms werd het stukje op rijm geschreven. Tof om met twee of drie hardop te lezen, zoals een echt toneelstukje.

Knip knap knuis: theaterlezen met sprookjes - Liesbeth Mende en Nelleke Verhoeff (ill.) - De Inktvis, 2018 (4-8 jaar)

Wasco weet er nog eentje: de leukste moppen voor beginnende lezers


Wie houdt er nu niet van een geslaagde mop? Kinderen zeker wel! Wasco haalt grapjes uit met zijn ouders, de ober, de bakker en de juf. De mopjes spelen zich af op straat, in de klas, aan tafel. Korte stukjes die zeer haalbaar zijn voor een aarzelende lezer. En misschien krijgt hij wel zin om er nadien één na te vertellen?

Wasco weet er nog eentje: de leukste moppen voor beginnende lezersMilja Praagman - Gottmer, 2019 (tot 12 jaar)

Eindelijk vakantie


In dit zomerse prentenboek gaan Hugo de krokodil en zijn vrienden samen op vakantie. De dieren staan te popelen om naar de kust te gaan. Samen rijden ze in een volgepropt autootje hun bestemming tegemoet. Ze hebben allemaal leuke plannen voor de reis, maar dan blijkt dat iedereen zin heeft in iets anders! Dat loopt niet goed af… of toch? Fan van Hugo? Ontdek ook de andere boeken in de reeks.

Eindelijk vakantie - Mia Nilsson - De Eenhoorn, 2019
Iedereen Leest wil jong en oud aan het lezen krijgen. ‘Meer leesplezier, meer lezers’ is het motto. Meer boekentips voor lezers tussen 0 en 18 jaar? Op de volledig vernieuwde website www.boekenzoeker.be vind je zeker een boek dat bij hem/haar past. Vink de categorie ‘makkelijk lezen’ aan voor een aanbod op maat van aarzelende lezers.