Een goed boek never killed a puber, ook al zijn er velen van dat soort in de  overtuiging dat dat wel gebeurt. Maar hola, we kunnen hier meteen wat tegenaan knallen. Iedereen Leest bezorgde ons deze maand een bijzonder lijstje, eentje speciaal samengesteld voor het jonge puberale geweld bij jou in huis. Misschien kan je, met enige voorzichtigheid, een van deze gebundelde schrijfsels op het nachtkastje droppen. Doe er nog een zakske chips en een drankje bij en wie weet, vinden ze de liefde voor het geschreven woord helemaal terug!

De woordsmid


Letta woont in de Ark. Daar heersen strenge regels, vooral de taal is gelimiteerd. Inwoners mogen enkel ‘Lijst’ praten: 500 toegelaten praktische woorden. Emoties staan niet op de lijst, nuances evenmin. Dan wil de leider van Ark alle taal elimineren. Kunstenaars, rebellen en strijders die buiten Ark leven, plannen een opstand. Letta staat voor de keuze: sluit ze zich aan bij deze strijders?

Is taal kunst? Kan je gelukkig zijn met heel weinig woorden? Dit boek stelt deze vragen op scherp. Los daarvan is het ook gewoon een superspannend verhaal over een toekomst die we niet willen.

De woordsmid - Patricia Forde - Ploegsma, 2019

Darius de Grote is niet oké


Iedere avond kijkt Darius een aflevering Star Trek, samen met zijn papa. Buiten dit gezamenlijke ritueel komen de twee eigenlijk niet zo goed overeen. Ook op school ligt Darius met zichzelf in de knoop. Als een halve Iraniër, met depressie, heeft hij het gevoel nergens thuis te horen. Wanneer zijn opa ziek wordt, vertrekt de familie van Darius naar Iran. Ondanks de trieste omstandigheden begint Darius langzaam te ontdooien tijdens de reis. 

Een emotioneel verhaal over familie en mentale gezondheid, besprenkeld met Lord of the rings, liefde voor thee en lekker eten, voetbal en architectuur.

Darius de Grote is niet oké - Adib Khorrman - Gottmer, 2019

Check it out! It’s hip hop


Wat zijn bars, rhymes en samples? Wat hebben Nina Simone, Obama en Stromae met hiphop te maken? En waarom zijn Eminem en Kendrick Lamar zo geniaal? Deze vragen stelt vader Patrick. Zoon Bram, al sinds z’n twaalfde fervente fan van hiphop, geeft antwoorden. Het boek is opgedeeld in 40 vragen en een aantal lijstjes. De geweldige illustraties maken dat je met plezier door dit boek bladert.

Hiphoppers en rappers gooien met woorden zoals alleen poëten dat kunnen. Voor al wie er nog aan twijfelt: hiphop is wereldcultuur.

Check it out! It's hip hop - Bram de Rynck, Patrick de Rynck en Tijsje Revalk (ill.) - Manteau, 2019

Reis naar de sterren: over astronauten, raketten en satellieten


Wil je weten hoe je astronaut kan worden? Hoe je naar de maan of Mars geraakt? Of wil je mooie beelden zien van sterren en planeten? Dit informatieve boek geeft alle antwoorden. Het werd geschreven door echte professionals die met ruimtevaart bezig zijn.

Maar het is niet allemaal serieus en zwaar – zo kom je ook te weten dat niet de hond Laïka het eerste dier in de ruimte was, maar een fruitvliegje!

Reis naar de sterren: over astronauten, raketten en satellieten - Angelique van Ombergen, Stijn Ilsen, Katinka Vandersande (ill.) - Lannoo, 2019

De zombietrein en andere stripgedichten


Een stripgedicht? Dat is een strip én een gedicht. Of ook wel: geweldige prenten en korte zinnen vol grapjes. Op elke bladzijde lees je een heel kort verhaal. Met een grappig en soms een beetje vreemd einde. Over chips aan je vingers en aparte mensen op de trein bijvoorbeeld. Omdat het boek dun is en heerlijk grappig is, vlieg je erdoor. Ideaal materiaal om een puberende lezer voor (toegankelijke) poëzie te winnen.

De zombietrein en andere stripgedichten - Edward Van de Vendel, Floor De Goede (ill.) - Querido, 2017Iedereen Leest wil jong en oud aan het lezen krijgen. ‘Meer leesplezier, meer lezers’ is het motto.
Meer boekentips voor kinderen en jongeren? Check www.boekenzoeker.be of www.iedereenleest.be.