Samen gezellig lezen is altijd plezant, maar dat tikkeltje extra gezellig tijdens de wintermaanden. Daarom selecteerden we samen met boekenorganisatie 'Iedereen Leest' de leukste winterse boeken om samen te lezen aan het haardvuur. Of gewoon de chauffage, kan ook. 

Kijk- en zoekboek: wat een winter!


De woordeloze kijk- en zoekboeken van de Duitse Rotraut Susanne Berner rond de vier seizoenen mogen absoluut niet ontbreken in je boekenkast. In de grote, sfeervolle platen van dit kartonboek kunnen kinderen zich eindeloos verliezen en ontdekken ze beetje bij beetje alle details.

Wat een winter! - Rotraut Susanne Berner - Lannoo, 2015 - 3+ 


De kleine walvis in de winter


De vader van Boy komt vast te zitten met zijn boot wanneer hij gaat vissen. Boy gaat hem zoeken en krijgt daarbij hulp van zijn vriend de walvis. Zal het hem lukken om zijn vader te vinden? Een mooi geïllustreerd winters prentenboek over liefde en vriendschap. Dit is het vervolg op het prachtige ‘De kleine Walvis’, maar je kan de boeken ook makkelijk los van elkaar lezen.

De kleine walvis in de winter - Benji Davies- Luitingh-Sijthoff, 2016 - 4+ 


De allerbeste beste


Hij is simpelweg de beste. De allerbeste visser. Dat weet Beer wel zeker. Maar wanneer hij zijn indrukwekkende vangst toont aan de andere dieren, zijn die helemaal niet zo onder de indruk. Gelukkig heeft Beer het geduld van een echte kampioen. Een grappig prentenboek in een winterse setting over heel, heel, heel erg graag goed willen zijn in iets.

De allerbeste beste - Dirk Nielandt, Joris Thys (ill.) - De Eenhoorn, 2016 - 5+ 


Een jongen met de naam Kerstmis


Een heerlijk spannend, hartverwarmend kerstboek is dit. Heb je je ooit afgevraagd wie de kerstman was toen hij klein was? Dit boek vertelt je er alles over. Nikolas groeit - zonder moeder en met weinig geld - op in een klein huisje in de Finse bossen. Wanneer Nikolas' vader de kans krijgt om maandenlang te gaan werken, lijken hun geldzorgen voorbij. Maar Nikolas moet dan wel zijn papa missen… 

Een jongen met de naam Kerstmis - Matt Haig en Chris Mould (ill.) - Moon, 2016 - 8+ 


Voettocht over het ijs


 In 1914 vertrekt Ernest Shackleton naar Antarctica. Met een bemanning van 26 personen en 69 honden reizen ze op het schip Endurance. Maar ze raken vast in het pakijs, en de druk van het ijs verbrijzelt de boot. De expeditieleden trekken verder. Zullen ze dit overleven? Een prachtig, waargebeurd prentenboek vol moed en uithoudingsvermogen. Om samen met je kind te bekijken en (voor) te lezen.

Voettocht over het ijs - William Grill - Fontaine, 2016 - 9+


Wintervuur: verhalen voor koude dagen


‘Norac en Dendooven geven de winter een stem en een gezicht, ze laten hem klinken en stralen als nooit tevoren’, zegt de flaptekst. En dat klopt helemaal. Dit is een zeer mooi uitgegeven bundeling van heel korte verhalen met geweldige illustraties erbij, in overwegend wit, rood en blauw. Verwennerij voor jong en oud.   

Wintervuur - Carl Norac, Gerda Dendooven (ill.), Michael de Cock (vert.) - Lannoo, 2017 - 10+ 


Header photo Credits: Bethany Petrik 

Iedereen Leest wil jong en oud aan het lezen krijgen. ‘Meer leesplezier, meer lezers’ is het motto. Daar staan we met Maison Slash helemaal achter. Daarom posten we geregeld een blog in samenwerking met Iedereen Leest. Op zoek naar meer boekentips voor kinderen en jongeren? Check www.boekenzoeker.org .

iedereen leest