Samen gezellig lezen is altijd plezant, maar dat tikkeltje extra gezellig tijdens herfstige maanden, gezellig onder een dekentje in de zetel. Of in bed bij het slapen gaan, terwijl niet het roodborstje maar de regen tikt tegen 't vensterraam. Maandelijks selecteert boekenorganisatie  'Iedereen Leest' voor jullie en jullie kinders de leukste boeken in thema om samen te lezen, om voor te lezen, om in te kijken. Deze maand: allemaal beestjes, die je ook ziet wanneer je niet gedronken hebt.

Mijn eerste dieren voelboek


Het is nooit te vroeg om met boeken te beginnen. En laat dieren nu net geweldig aantrekkelijk zijn voor de allerkleinsten. Met dit voelboek leer je heel veel verschillende dieren kennen. Natuurlijk is het geweldig om met je kleine vingers te ontdekken hoe een aap voelt. En een vleermuis! Fijne eerste kennismaking met de diverse dierenwereld. 

Mijn eerste dieren voelboek - Virginie Graire (Uitgeverij Holland, 2019) - 2+

Een huis voor Harry


Op een dag volgt Harry de kat vlinder Vera, die voor zijn raam voorbijvliegt. Tot hij de weg helemaal kwijt is. Moet hij nu op zoek naar een ander huis? Een hartverwarmend en innemend prentenboek  met een eenvoudig maar geslaagd plot, een zeer charmant hoofdpersonage, veel humor en geweldige illustraties. 

Een huis voor Harry - Leo Timmers (Querido, 2017) - 3+

Mijn huis staat in de dierentuin


Droomt niet elk kind daarvan: een huis in de dierentuin? Voor Lotta is het realiteit. Schilderen met de pinguïns, zwemmen met de slang, slurfje surfen met de olifant: dagelijkse kost! En uiteraard is er op het einde een bedtijdverhaal voor alle dieren. Vrolijk prentenboek op rijm, met kleurrijke, paginavullende illustraties. 

Mijn huis staat in de dierentuin - Lorraine Francis, Pieter Gaudesaboos (ill.)(Lannoo, 2018)  - 4+

Het heel grote vogelboek


De Nederlandse schrijfster Bibi Dumon Tak kan als geen ander schrijven over de fantastisch fascinerende dierenwereld. Met dit boek wordt elk kind zonder moeite een vogelkenner. In een geestige schrijfstijl vertelt ze alles over roofvogels, zeearenden, reigers en soortgenoten. Dit alles met mooie prenten uit – hou je vast – de 18de eeuw erbij! Bijzonder.

Het heel grote vogelboekBibi Dumon Tak (Lannoo, 2017) - 8+

De vuurzeevlieg


De alombekende dierenverhalen van Tellegen in een nieuw, fris jasje. Illustrator Carll Cneut maakte prachtige illustraties van de aardworm, de mus, de pad en de andere dierenvrienden. De licht filosofische, korte verhalen van Tellegen zijn ideaal om voor te lezen, ook aan volwassenen.

De vuurzeevlieg - Toon Tellegen, Carll Cneut (ill.) (Querido, 2019) - 9+

321 superslimme dingen die je moet weten over dieren


Er zijn behoorlijk wat entertainende non-fictieboeken over dieren en dit is er zeker één van. Een lekker dik boek met – zoals de titel al zegt – meer dan 300 weetjes over dieren. Helder en fris geschreven met leuke, humoristische illustraties in cartoonstijl. Al grinnikend bijleren over de dierenwereld: het kan!

321 superslimme dingen die je moet weten over dieren - Mathilda Masters, Louize Perdieus (ill.)  (Lannoo, 2018) - 10+Iedereen Leest wil jong en oud aan het lezen krijgen. ‘Meer leesplezier, meer lezers’ is het motto.

www.iedereenleest.be.
Meer boekentips voor kinderen en jongeren? Check www.boekenzoeker.be.