Je hebt je waarschijnlijk al het hoofd zitten breken over de kerstgeschenken dit jaar. Vermoeiend, we know. Wist je dat de boekenwinkels altijd open zijn gebleven? Ah ja, boeiende lectuur dat is toch méééga essentieel om deze winter door te komen? Plus een mooi (voorlees)boek is altijd een goed geschenk voor onder de kerstboom. De leesvaardigheid wat boosten, weet ge wel? Steun ook vooral je lokale boekenwinkel! Zo heb je in Mechelen kinder- en jeugdboekenhandel “Pardoes”. Hier kan je zowel online als in de winkel terecht om voor elke leeftijd en type lezer het perfecte boek te vinden. Wij zijn ook eens gaan koekeloeren en laten alvast onze tien favoriete boeken voor jong en jonger op jou los! Plus, we hebben ook nog een kortingske voor jullie, dus lees zeker verder!

1. Bam Boem

De geluidsboekjes van Clavis voor peuters zijn de tofste die er zijn! Zoals deze Bam Boem vol grappige junglegeluiden. Wedden dat je kleine wervelwind niet zal kunnen stilstaan op de beats van het oerwoud? Naaaaants ingonyaaaama bagithi baba! 
Bam Boem - Clavis - 0+

2. Rikki viert feest

Wel in eigen bubbel hé, Rikki! Serieus, kan er iemand weerstaan aan dit lieve konijn met zijn afhangend oortje? De avonturen van Rikki zijn steeds weer super herkenbaar. Net zoals dit verhaaltje over vriendschap en dansen. Dankzij de prachtige illustraties behoren de boekjes over Rikki tot de lievelingsboeken van ons en onze kinderen.

 Rikki viert feest – Guido Van Genechten – Clavis - 3+

 3. Het kleurenmonster

In deze tijden mag ook voor de allerkleinsten een boekje over emoties niet ontbreken. Auteur Anna Llenas creërde een speciaal monstertje dat pardoes van kleur en gevoel kan veranderen. Samen met een vriendinnetje probeert het monstertje te begrijpen wat al die gevoelens betekenen en ze een plaatsje te geven.

 Het kleurenmonster – Anna Llenas – de Vier Windstreken – 3+

 4. Het kind van de Gruffalo

Wie kent de Gruffalo nu niet? Zijn voeten zijn plat en op zijn neus staat een giftige wrat! Maar wist je dat dit monster ondertussen ook al een kind had? Zo’n eigenwijs geval dat vooral zelf graag op verkenning gaat en zich niet laat bang maken door de verhalen over de Grote Vreselijke Muis. Klinkt herkenbaar, niet? Het hele verhaal speelt zich ook af in een heerlijk winters landschap. Perfect voor de kerstdagen!

 Het kind van de Gruffalo – Julia Donaldson en Axel Schefller – Lemniscaat – 3+

5. Het Geluidhuis: Dracula

Wij luisterden vroeger in de zetel naar grammofoonplaten. Kinderen vandaag luisteren naar de grappige verhalen van Het Geluidshuis. Hun nieuwste creatie is het spannende verhaal van Dracula met de stemmen van Warre Borgmans, Lucas Van den Eynde, Marie Vinck, Guga Baul en nog vele anderen. Het is weer van vollen bak liedjes meekwelen en lachen met de grapjes en gekke stemmen. Er staat geen leeftijd op! 

 Dracula – Paul Wouters en Koen Brandt – Het Geluidshuis, 2020 – 8+

 6. Geronimo Stilton: Fantasia XV: Het Leger der Onzichtbaren

De muis Geronimo blijft een favoriet van beginnende en al wat gevorderde lezertjes! In dit nieuwste boek van deze reeks moet Geronimo op zoek naar de Imperium Kroon op een ver en ontoegankelijk eiland. Alleen zo kan het rijk Fantasia gered worden van een onzichtbaar leger. Spanneuund! Extra tof: Dit boek heeft 3D-illustraties en toepasselijk geparfurmeerde bladzijden. Wow! 

 Fantasia XV: Het Leger der Onzichtbaren – Baeckens, 2020 – 8+

 7. Bedtijdverhalen over Rebelse Meisjes 2

Weet je wat er gebeurt als je een bestseller over Rebelse Meisjes op de markt brengt? Juist, dan stromen de suggesties binnen over nog meer badass vrouwen die ook in dat boek hadden moeten staan. Dan maar een tweede boek schrijven hé. In Bedtijdverhalen over Rebelse Meisjes 2 leren je kinderen over Nefertiti tot Beyoncé en van Mary Shelley tot Oprah! Who run the world? Girls!

 Bedtijdverhalen over Rebelse Meisjes 2 – Elena Favilli en Francesca Cavallo – Rose Stories – 3+

 8. 321 super slimme dingen die je moet weten over de geschiedenis

Dit boek van Mathilda Masters is de leukste historische weetjes-encyclopedie ter wereld!  Wist je bijvoorbeeld dat de oerknal geen echte knal was? Dat we ook een beetje afstammen van inktvissen? Van prehistorie tot honden die de ruimte verkennen. Het staat allemaal in dit boek. 

 321 super slimme dingen die je moet weten over de geschiedenis – Mathilda Masters- Lannoo – 8+

9. De Waanzinnige Boomhut van 117 verdiepingen


Al ooit van een graphic novel gehoord? Dat is eigenlijk een boek dat het midden houdt tussen een stripverhaal en een roman. Anyway, het ideale soort boek voor kinderen die nog een duwtje in de rug kunnen gebruiken bij het lezen. De waanzinnige boomhut van 117 verdiepingen is het nieuwste boek in een hele reeks van schrijver Andy Griffiths en illustrator Terry Denton waarin de twee knotsgekke avonturen beleven. Zo grappig dat je kind luidop zal zitten lachen!

 De Waanzinnige Boomhut van 117 verdiepingen – Andy Griffiths en Terry Denton – Lannoo – 8+

10. De ergste juffen en meesters van de wereld

Met de personages uit de boeken van David Walliams weet je nooit goed waar je je aan kan verwachten. Dat is ook het minste wat je kan zeggen over de ergste juffen en meesters van de wereld! Meneer Foobs, mevrouw Woest, mevrouw Spic… stuk voor stuk echte etterbakken. Je bent gewaarschuwd!

 De ergste juffen en meesters van de wereld – Andy Walliams – Clavis – 8+

Nood aan meer cadeau-en lees-inspiratie?
Kinder - en jeugdboekenhandel Pardoes is tot de nok gevuld met lekker leesvoer. En pssst: In december moet je geen verzendkosten dankzij de code "maisonslash".  

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met kinder- en jeugdboekenhandel Pardoes. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.