In mei gaan we plasticvrij, maar waarom eigenlijk? En hoe leg je dat uit aan je kinderen? Want op die waarom-vragen die we constant naar de oren geslingerd krijgen, weten we niet altijd een antwoord. Daarom maakten we samen met Iedereen Leest een lijstje van zes boeken (voor verschillende leeftijden) die ons van alles en nog wat vertellen over onze aardbol, de oceanen en vervuiling. Want we weten al langer dat er íets moet gebeuren, maar wat kunnen we doen? En hoe leggen we dat uit aan kleuters, lagere schoolkinderen en tieners?  Check it out! 

1. Schaap zwemt (niet) (4+)

Een schaap dat graag in zee wil, heb je daar ooit al van gehoord? Awel, ‘t is in dit kleurrijke weetjesboek te doen! Leer samen met Schaap over onze vuile zeeën en dat op een toffe manier. Weet jij bijvoorbeeld hoe lang de schil van een banaan blijft drijven? Nee he? Je ziet, zelfs in een kinderboek kunnen wij nog dingen leren.

Schaap zwemt (niet) - Eef Rombaut, Emma Thyssen (ill.) - Van Halewyck, 2020 - 4+2. Het geheim van de Zwarte Rots (4+)

Er doen wilde verhalen de ronde over een of andere zwarte rots?! Heb jij er ook al van gehoord? Neem samen met Erin stiekem de boot en vertrek op een wilde tocht naar de Zwarte Rots. Een ideaal boek voor kleine avonturiers om met eigen ogen de wondere wereld onder het water te ontdekken.

Het geheim van de Zwarte Rots- Joe Todd-Stanton - Leopold, 2019 - 4+


3. De plastic dreiging (6+)

Een verhaal over een prachtige moestuin bij het paleis, een donkere wolk in de lucht en oude fabriek die terug open is. Die vieze wolk die zomaar even boven onze mooie tuin komt hangen, dat kan Prinses Coco niet zomaar laten gebeuren. Hier moeten we iets aan doen en de prinses neemt jou mee! ‘De plastic dreiging’ is een boek over vervuiling en tuinieren en hoe die twee dingen niet hand in hand gaan.

De plastic dreiging - Emy Geyskens, Rob Geukens, Isabel Bouttens (ill.) - Clavis, 2020 - 6+


4. Zeeboek: duik in het diepe en ontdek wie er in onze oceanen wonen (9+)

Wat gebeurt er nu eigenlijk allemaal in onze oceanen? En waarom is de zee zo belangrijk? Maar vooral waarom is plastic zo’n probleem? Als je dat wil weten, moet je dit boek lezen. Maar er is nog meer! Je leert ook wat jij kan doen aan de plastic soep. En met de knutseltip op het einde zijn de kinderen na het lezen nog wel even zoet. Twee vliegen in één klap!

Zeeboek: duik in het diepe en ontdek wie er in onze oceanen wonen - Charlotte Milner - Fontaine uitgevers, 2019 - 9+

5. Groene voeten (9+)

Tijd om zelf eens de handen uit de mouwen te steken, of beter gezegd de groene voeten uit de broekspijpen. Leer in dit doe- en denkboek over de plastic soep, klimaatverandering en over koeienscheten (ja ja, je leest het goed!). En ontdek verschillende tips over wat je zelf kan doen om een beetje groener te leven. Doede mee?

Groene voeten - Lotte Stegeman, Maartje Kuiper (ill.) - Luitingh-Sijthoff, 2018 - 9+6. De wondere werking van planeet aarde: alles over onze wereld en haar ecosystemen (13+)

Voor de meest nieuwsgierige lezers, en voor de ouders die niet meer kunnen antwoorden op de waarom- of de hoezitdatinelkaar-vragen van de kinderen, is dit boek een échte aanrader. Je leert alles over onze wereldbol, de belangrijkste ecosystemen, waarom ze zo belangrijk zijn en hoe we ze kunnen beschermen. Een hele boterham vol dus!

De wondere werking van planeet aarde: alles over onze wereld en haar ecosystemen - Rachel Ignotofsky - Van Halewyck, 2019 - 13+


Meer boeken voor kinderen en jongeren vind je op www.boekenzoeker.be. Iedereen Leest wil jong en oud aan het lezen krijgen. ‘Meer leesplezier, meer lezers’ is het motto. Trouwens, in dit artikel gebruiken we affiliatie links. Dat wilt zeggen dat als jij klikt op de link en een aankoop doet, dat wij daar een klein percentage van krijgen. Jij betaalt niet meer voor het product dan als je rechtstreeks naar de welbepaalde website gaat. Je helpt ons alleen bij het ondersteunen van Maison Slash. Waarvoor dank!

In dit artikel gebruiken we affiliatie links. Dat wil zeggen dat als jij klikt op de link en een aankoop doet, dat wij daar een klein percentage van krijgen. Jij betaalt niet meer voor het product dan als je rechtstreeks naar de welbepaalde website gaat. Je helpt ons alleen bij het ondersteunen van Maison Slash. Waarvoor dank!