Stoppen met voorlezen wanneer je kind (eindelijk) zelf kan lezen? Waarom zou je zoiets doen! Want alleen is toch maar alleen, niet? De voordelen van voorlezen blijven gelden, ook voor oudere kinderen. Het is dus het beste dat je er gewoon lekker mee doorgaat. En is er geen beter moment om dit spel in gang te zetten deze week. Ahja, want het is voorleesweek! Iedereen Leest geeft jullie alvast de leukste boekentips om te gaan voorlezen aan je lagere schoolkinderen.  

Tijdens deze voorleesweek willen we iedereen aan het voorlezen krijgen. Ja, iedereen! And we want some proof of that, dus deel vooral al je voorleesbeeldjes, video's, ... met de wereld. Gebruik de hashtag #voorleesweek.

Ans en Wilma verdwaald 
Ans en Wilma zijn ’s werelds beste babbelkonten. Urenlang kletsen ze over koetjes en kalfjes aan de keukentafel. Op een dag gaan ze samen wandelen, want gezellig kletsen kunnen ze natuurlijk ook in het bos. Het leuke uitje eindigt in geween en gezeur want de dames verdwalen hopeloos! Een prentenboek vol waanzinnige dialogen en knotsgekke prenten. Ans en Wilma doen je gniffelen, proesten en schuddebuiken. 

Ans en Wilma verdwaald - Alice Reijs, Ariane van Vliet & Kaatje Vermeire (ill.) - De Eenhoorn, 2018 (50 p.) 

De meest eenzame walvis ter wereld


Wanneer haar vader voor lange tijd op zee zit, bewaakt Lilja hun vuurtoren. Haar vader vertelt Lilja over een eenzame walvis. Hij zwemt altijd alleen, omdat niemand zijn lied kan horen. Op een dag hoort Lilja muziek. Is het misschien de walvis? Verdrink in de mooie prenten, de uitvoerige metaforen en het poëtische verhaal over een relatie tussen vader en dochter. 

De meest eenzame walvis ter wereld - Kim Crabeels en Sebastiaan Van Doninck (ill.) - Lannoo, 2018 (72 p.) 

Timo en de oppasninja gaan nog even op vakantieOma maakt Timo en zijn oppas warm om te gaan kamperen. Voor Yushi, de oppas die eigenlijk een ninja is, is dit een prima kans om kennis te maken met de vakantiegewoontes van de Nederlanders. Derde deel in de reeks ontspannende avonturenverhalen over de oppasninja.

Timo en de oppasninja gaan nog even op vakantie - Lisa Boersen en Edwin Rhemrev (ill.) - Gottmer, 2018 (133 p.)

Het geheim van Sinterklaas


Dit jaar wil Rik helemaal níets van Sinterklaas. Dat schrijft hij Sinterklaas in een brief. Eén ding wil Rik wel weten: het geheim van diens eeuwige leven. Misschien kan hij met de tips van Sinterklaas zijn doodzieke opa redden? Hartroerende briefjes en tedere illustraties – kunstwerkjes! – in een schattig, klein boek.

Het geheim van Sinterklaas - Bart Van Nuffelen en Tim Van den Abeele (ill.) - De Eenhoorn, 2018 (53 p.)

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt

Nuttige gedichten? Ja hoor, ze bestaan! In dit boek vind je een heleboel gedichten waar je wat aan hebt. Ontdek wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt en wat je moet weten als je alleen in het zwembad bent. Sommige gedichten zijn waanzinnig grappig, andere een beetje triest. Allemaal komen ze echt tot leven als je ze hardop gaat lezen!

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt - Edward van de Vendel & Martijn van der Linden (ill.) - Querido, 2019 (72 p.) 

Wolinoti: het houten kind


In een bos ontdekt een kinderloze houthakker een houten kind. Wolinoti praat en leeft! Helaas komt Wolinoti alleen tot leven bij de houthakker. Zijn vrouw ziet alleen… een houten pop. Beeldt de houthakker zich wat in? Een lief Slovaaks sprookje op rijm. Scan de QR-code in het boek en krijg er gratis muziek bovenop.

Wolinoti: het houten kind - Dimitri Leue & Vanessa Verstappen (ill.) - Davidsfonds/Infodok, 2019 (48 p.)


Nood aan nog meer tips? Die vind je op www.voorleesweek.beIedereen Leest wil jong en oud aan het lezen krijgen. ‘Meer leesplezier, meer lezers’ is het motto.
Meer boekentips voor kinderen en jongeren? Check www.boekenzoeker.be of www.iedereenleest.be.