Voorlezen aan je tieners, het lijkt misschien wat vreemd, maar het is wél een goed idee! Tieners zijn sowieso lui en doen niets liever dan heerlijk passief luisteren. Extra voordeel: deze intieme momenten doen jullie heerlijk bonden! Wij vroegen en kregen van Iedereen Leest een toplijstje van voorleesboeken voor tieners! 

Liefde is voor losers 

Binnenkijken en rondneuzen in andermans zaken... Als we heel eerlijk zijn, doen we dat toch allemaal wel eens graag. In het boek 'Liefde is voor losers' mogen we, met toestemming, meekijken in het dagboek van de 15-jarige Phoebe. Daarin schrijft ze over haar tienerleven en hoe haar beste vriendin geen tijd meer voor haar maakt sinds dat ze een nieuw vriendje heeft. Phoebe vindt liefde maar stom, iets voor losers. Totdat het op een dag haar zelf overkomt. 

Liefde is voor losers - Wibke Brueggemann - Gottmer, 2020 - 13+ 

Beestig waargebeurd 


Dieren kunnen ons soms zo aan het lachen brengen. Denk maar aan die hilarische video's die we bijna dagelijks op Facebook zien passeren. Ooit al een slapende zeeleeuw ontmoet in strandtoilet? Euhm... nee? In dit boek lees je stuk voor stuk van die geweldig lachwekkende en bovendien waargebeurde verhalen over dieren. Inclusief humoristische illustraties! Sounds good, right? 

Beestig waargebeurd - Guy Didelez, Frank Pollet, René De Decker (ill.) - Van Halewyck, 2020 - 11+

De jongen, de mol, de vos en het paard 

Op zoek naar een bijzonder boek vol wijsheden en filosofische gedachten op maat? Dan is 'De jongen, de mol, de vos en het paard' echt iets voor jouw gezin. Doorheen het hele boek kan je gesprekjes volgen tussen deze 4 figuren. Ze bieden troost, houden een spiegel voor en geven levenslessen. In combinatie met de prachtige tekeningen en het dromerige lettertype, is dit het perfecte voorleesboek voor wat quality time. 

De jongen, de mol, de vos en het paard Charlie Mackesy - KokBoekencentrum, 2020 - 9+

Verhalen over kinderen die anders durven te zijn 


Motivatie hebben we in deze tijden meer dan ooit nodig. En zeker ook voor onze kinderen. In dit boek lees je over inspirerende personen en levensverhalen die je een volledige boost geven om zelf ook door te zetten. Want het kan! Kijk maar naar Jessica die zonder armen haar passie waarmaakte: piloot worden. Ontdek hoe Jessica en nog velen anderen hun dromen waarmaakten met nog een belangrijke raad erbij: blijf jezelf!

Verhalen over kinderen die anders durven te zijn - Ben Brooks, Quinton Winter (ill.) - Veltman, 2019

Niemandsjongen


Fan van hartverwarmende verhalen? Wij ook! In dit boek lees je hoe twee jongens op een speciale manier een mooie band opbouwen. Max is uit de VS naar Brussel verhuisd. Ahmed, een vluchteling uit Syrië, is ondergedoken in de kelder van het huis waar Max woont. Wanneer hij dit ontdekt, besluit hij elke dag eten, boeken en strips naar hem toe te brengen om zo Ahmed te helpen. Totdat Max het op een dag benauwd krijgt nadat er een aanslag in Brussel werd gepleegd... Diep vanbinnen weet hij dat het niet Ahmed was, maar wat als zijn ouders ontdekken wie er in hun kelder leeft? 

Niemandsjongen - Katherine Marsh - Luitingh-Sijthoff, 2018 - 10+

Meer boeken voor kinderen en jongeren vind je op www.boekenzoeker.be. Iedereen Leest wil jong en oud aan het lezen krijgen. ‘Meer leesplezier, meer lezers’ is het motto. www.iedereenleest.be