De zomer van 2020 zullen we niet snel vergeten. We trokken met z'n allen naar buiten. Constant. Of het nu etentjes met vrienden, bijeenkomsten met de familie of speeldates met de kinders waren, het ging so-wie-so buiten door. Maar wat nu die winter eraan komt? Kunnen we dan nog steeds alles buiten doen? 

Zeker dat! We gaan er niet over liegen; dat het terug meer gaat regen en kouder worden, we kijken er niet meteen naar uit. Maar dat de avonden sneller donker worden en we die kinderen terug op een deftig uur in bed kunnen droppen; we kijken ernaar uit! Die donkere avonden scheppen meteen ook extra mogelijkheden (naast om 18u al te beginnen aankondigen dat het bijna bedtijd is), want daardoor ontstaan er nieuwe activiteiten die in de zomer minder haalbaar waren (toch niet op een deftig uur). Enter: de buitencinema! Slashparent Hadewig testte het voor ons uit, en met de Epson thuisprojector in de aanslag toverde ze haar tuin om tot een ware buitencinema. 


"Dat wij de schermtijd voor onze kinderen het afgelopen halfjaar wat hebben uitgebreid, is een klein understatement. Weg met alle regels, laat maar komen die iPads. Ketnet Junior kent geen geheimen meer voor ons, Netflix werd zwaar ingezet, YoutubeKids wanneer het echt niet anders kon. Maar waar ze echt naar vroegen tijdens die hele lockdown? Naar een dierentuin, de binnenspeeltuin en de cinema.De cinema begot, alsof ze nog niet genoeg naar schermen hadden gekeken. Toen de zalen terug openden, trokken we er met ons vier naartoe. Geen onverhoopt succes totnogtoe. Die kleinste liep constant weg, moest 2x naar het toilet en ik vond 's avonds een half pak popcorn onder haar kleren terug. Dus toen ik de vraag kreeg om een projector uit te testen bij ons thuis, dacht ik dé oplossing gevonden te hebben. Dacht ik. Want 't kind liep nog altijd weg, moest waarschijnlijk wel 3x naar het toilet, en gooide popcorn in ons gras waar de vogels nog dagenlang van zouden eten. Maar wat een avond hadden we. Die kinderen vonden dat dus fan-tas-tisch. Dekentjes op de grond, popcorn in de hand, lichtjes in de boom, wit doek aan de muur, en gaan. Netflix & chill, gelijk dat ze zeggen. Hoewel het voor kleuterouders nooit echt hélemaal chill is, toch? Maar deze avond kwam er toch wel heel dichtbij. Want voor het eerst sinds lang keken wij ook eens écht naar een film. We lachten mee met de film (serieus, hoe cool is die scène "wolfpack - form a boat" in Storks?!), konden langer dan 15 minuten neerzitten (aja, want 't is in uwen eigen hof te doen, daar ben je dus helemaal op je gemak hé) en kregen zelfs wat overschotjes van popcorn. 

Wat je nodig hebt voor zo'n buitencinema?

- Een wit tafellaken, al dan niet gestreken. Dat van ons was uiteraard ongestreken, besefte ik nadat we een halfuur hadden zitten sukkelen om dat ding op te hangen. Maar dat maakt dus niets uit, top! 

- Een thuisprojector zoals die van Epson. Ik heb - cliché cliché - niet bepaald verstand van technische zaken, maar volgens mijn man was dat dus topkwaliteit. De film werd heel scherp geprojecteerd, zelfs op dat ongestreken laken, ha!  

- Een laptop om een film op die projector te krijgen, en mogelijks ook een verlengkabel. 

- En popcorn uiteraard. Liefst ook m&m's. Oeh, en chips!

Alleszins, die Netflix & chill avond, die gaan we hier niet snel vergeten!