Hoe nieuwsgierig ben jij naar nieuwe boeken, games, bordspellen of ander speelgoed? Af en toe is het fijn om nieuw gerief te laten reviewen door slashparents en/of hun kinderen. Zoals deze: Bumba speelt verstoppertje. Wij vroegen aan 3 verschillende gezinnen: Wat vind jij van het spel? Vet of Njet? Mogen wij even een betoog ophangen pro Bumba? Jawel, je kent hem wel. De clown van Studio 100 en bij uitstek onze favoriet uit de Plopsa & Samson-stal. Niet alleen zijn de video's heerlijk ambachtelijk gemaakt, Bumba is heerlijk absurd en verdient alleen daarom al extra punten. Dus uiteraard waren wij enthousiast om dit spel te laten testen: Bumba speelt verstoppertje. De titel zegt eigenlijk al wat het is. Je verstopt Bumba en je kind moet hem zoeken. Geschikt vanaf 1 jaar! Niet wij, maar andere slashparents testten het spel uit samen met hun kinderen. Zij oordelen: Vet of Njet?

Processed with VSCO with presetDit zijn de testers!

image1TineWij zijn met z'n drieën: Tine (29), Eline (27) en Elliot (14 maanden), onze immer enthousiaste Bumba-tester. Wij houden samen van koken en lekker eten - vooral Elliot, die steevast op de eerste rij wil zitten -, zot doen op onze speelmat, uitwaaien tijdens een lange wandeling en onderweg de schaapjes en paardjes groeten, en knus boekjes lezen op schoot.

 

jenni coppietersJenniWij zijn Servaas (34), Jenni (33), August (4,5) en Felix (2,5) uit Halle! In de week druk bezig met werk/school/creche, in het weekend geven we ons graag over aan Bourgondische activiteiten (eten!eten!eten!). Om dat te compenseren (mens sana in corpore sano enzo) doen we graag ook actieve dingen, zoals spelletjes spelen.

valerieValerieWij zijn met vijf, Sébastien, Valérie, Julien (7), Alix (4) en Jeanne (1). De grootste Bumbafan is Jeanne uiteraard. We wonen in Gent, leve 'negenduust'! Wij houden van croissants op zondag, feestjes op vrijdagavond en films met popcorn. En ook van verstoppertje uiteraard. 

Hoeveel goesting hebben jullie om dit product te testen? 

Tine: Véél goesting! Elliot (1,5) is een echte speelvogel, en doet niks liever dan het hele huis rond crossen en speelgoed boven halen. Wij hebben niet zo veel moeite om het kind in ons te herontdekken en vinden het stiekem heel leuk om mee te spelen. 

Jenni: Veel. Ik ben altijd op zoek naar leuke activiteiten om met de kinderen te doen wanneer we samen thuis zijn. Het is echter niet gemakkelijk om iets te vinden dat zowel voor een peuter als een kleuter plezant is. 

ValerieHoera, nieuw speelgoed testen! Ook makkelijk, speelgoed waarbij een gebruiksaanwijzing helemaal niet nodig is. Het 'ik zit verstopt!' - spelletje is een favoriet bij de varkens des huizes. 

Processed with VSCO with presetWat is je eerste indruk? 

Tine: Het spel zit in een degelijke blikken doos. Elke ouder weet namelijk dat kleine kindjes niks liever doen dan kartonnen dozen duizend keer open doen, er op gaan zitten, er aan trekken ... Deze doos ziet er een pak robuuster uit! Het Bumba-figuurtje is mooi afgewerkt en ziet er niet te plastiekerig uit. Het figuurtje is ook ideaal van formaat voor peuterhandjes. 

Jenni: Een spel dat én plezant én educatief kan zijn: dat is al punten gescoord bij mij. De bedoeling is dat Bumba verstopt wordt op een plek dat gelinkt kan worden aan een afbeelding op de kaartjes, en dat ze op die manier nieuwe woordenschat leren. De kinderen zijn dan weer enthousiast over het ‘sprekende aspect’. Een speelgoed dat lawaai maakt, wekt altijd interesse op. 

ValérieEerste indruk is dat het spelletje erg lijkt op een Nijntje verstopspelletje dat we al even hebben. Jammer genoeg heeft Nijntje zich zo goed verstopt dat we hem wel al heel lang kwijt zijn. En we vrezen een beetje dat de batterij van Nijn de geest gegeven heeft. Maar Jeanne kraait victorie, nog een Bumba in huis!

Processed with VSCO with presetWat valt je op?

Tine: Het spel kan aangepast worden aan de leeftijd van je kindje. Fijn voor gezinnen met meerdere kinderen, of als meegroeispel. Ons zoontje speelde op niveau 2 (1 tot 2,5 jaar). 

Jenni:  Bij ons had het spel vooral succes bij onze oudste zoon August (5). Na een keertje zoeken was de aandacht van Felix (2,5) verslapt en ging hij met iets anders spelen (al kan dat natuurlijk ook aan kind’s ongeduldig karakter liggen). August kon wel gemotiveerd worden om het spel uit te spelen. Het leuke is dat hij ook voor ons Bumba kon verstoppen, zodat we echt als gezin konden spelen.

Valérie: Het zoeken zelf is voor onze dochter Jeanne (1) de max. De grote kinderen liggen intussen in een deuk als ze de vreemde gesprekken tussen zus en Bumba horen. En Jeanne zoekt Bumba intussen met een blinde liefde die zelfs Romeo schaamrood op de kaken zou opleveren.

Bumba speelt verstoppertjeWat vind je er goed of bijzonder aan? 

Tine: Bumba roept in z'n typische tv-stem 'Hallo!', 'Joehoe!' en allerlei nonsens Bumba-uitdrukkingen. Onze zoon vond het geweldig! Voor de ouders is het Bumba-gekwek iets meer eum ... uitdagend ???? 

Jenni: Het fijne is dat er verschillende speltechnieken mogelijk zijn, afhankelijk van de leeftijd van het kind. Zo kunnen baby’s met niveau 1 leren dat dingen die verdwijnen, ook terugkomen. Peuters worden dan weer fysiek gestimuleerd en jonge kleuters in hun taalontwikkeling. Daarnaast vind ik het ook goed dat je het spel zo lang (of kort) kan spelen als je zelf (of de kinderen) wil(en). Uiteraard kan je doorgaan tot er geen kaartjes meer zijn, maar je kan ook kiezen om zonder spelregels te spelen en gewoon de kinderen te laten zoeken naar Bumba.

Bumba speelt verstoppertjeWat kan beter?

TinneWij speelden zonder kaartjes, maar het viel me wel op dat de kaartjes van vrij dun karton gemaakt zijn. Bij een hevig kindje is de kans vrij groot dat er kaartjes sneuvelen.  Jenni: Het zou handig zijn indien de tussenpozen tussen de verschillende kreten van Bumba, aangepast zouden kunnen worden. We hadden de indruk dat Felix’ aandacht verslapte omdat er vaak meer dan een halve minuut tussen de uitspraken zat. En of ze er echt iets uit leren (woorden zoals stoel of banaan zijn toch gekend voor de meeste kinderen van die leeftijd) betwijfel ik.

De conclusie: VET of NJET?

Tine: Geweldig om onze 14-maander zo enthousiast te zien rondlopen, zoeken en wijzen. Na een paar keer spelen weten we wel zeker: dit is een blijver! VET.

Jenni: Bumba speelt Verstoppertje is een plezant spel dat met het hele gezin gespeeld kan worden, maar toch vooral leuk is met (oudere) kleuters. De educatieve meerwaarde mag niet overschat worden: de woordenschat die kinderen er aangeleerd krijgen, is nogal basic. Maar aangezien we hier quasi elke dag ‘mogen we nog eens Bumba spelen?’  te horen krijgen, denk ik dat het opzet toch geslaagd is. VET. Valérie: Leuk spelletje, zeker als je met kindjes zit van verschillende leeftijden. Niets wereldschokkends, maar een grappige versie van verstoppertje met (luide!) Bumbajibber-jabber op de achtergrond. VET.