De schreeuwerige reclamefolders van de grote speelgoedketens en hypermarkten liggen bij jou thuis  waarschijnlijk al klaar om verknipt en op lijstjes gekleefd te worden?  Maar wat als je het dit jaar anders aanpakt?  Ga bijvoorbeeld eens shoppen bij Fairplace, een specialist in duurzaam speelgoed dat toch écht cool is. Tiens, dat kan ofwa? Het duurt nog wel even voordat de Sint zijn speelgoed aflevert in de Vlaamse huishoudens. Toch beginnen de meeste kinderen al verwoed te kiezen en op te lijsten. Hebben jouw kinderen al verlanglijstjes opgemaakt?  "Hold your horses" en laat je inspireren door dit cool speelgoed dat ook een hart heeft voor de natuur.

Fairplace is een jonge Belgische webshop vol duurzaam en maf speelgoed. Opgericht door Yves & Christophe, 2 Westvlaamse vrienden en ex-collega's, met een pak ervaring in het jeugdwerk. Intussen staan er meer dan 250 artikelen online, allemaal geselecteerd op speelwaarde en duurzaamheid: bio, eco, gerecycleerd, fairtrade, en ga zo maar verder.

Dit zijn voor ons alvast enkele uitschieters!

Berlin Boombox

Fairplace - berlin-boombox2Via een eenvoudige stekker sluit je jouw smartphone of jouw I-pod aan op deze überhippe radio en knalt de muziek uit de boxen. Deze zelfbouw-radiokit bestaat uit 100% gerecycleerd karton en wordt volledig geproduceerd in Berlijn. Wordt geleverd met een duidelijke handleiding en de technische onderdelen zijn op een zodanige manier geconcipieerd dat je eigenlijk niks verkeerd in elkaar kunt steken. De verpakking en verzending gebeurt in een beschutte werkplaats, ook vanuit Berlijn.

Gigi Bloks

fairplace-gigibloks-demo3-hiresWelk kind droomt er niet van om eens een levensgroot huis te bouwen? Met de Gigi Bloks kan het. De set van 100 kartonnen reuzenbouwstenen wordt geleverd in een stevige kartonnen doos, waarin je de blokken keer op keer opnieuw kunt opbergen na het spelen. Je moet ze dan wel uit elkaar halen, want vooraleer je begint te bouwen, moet je de bouwstenen zelf vouwen. De blokken zijn gemaakt uit 100% gerecycleerd karton en kunnen ook weer 100% gerecycleerd worden.

Woodrocker

fairplace-woodrocker-3-0-actie-hiresWanneer de rockgitarist in je kind wakker wordt, en het nog iets te vroeg is voor een echte Fender, dan kan je deze Woodrocker overwegen. (of je kan onze eigen free printable gitaar ook knutselen natuurlijk) Gemaakt in Duitsland uit FSC gelabeld hout, is deze houten gitaar een must have voor de hippe jonge gitaristen. Via een app, die je gratis downloadt op je smartphone, kan je echt gitaar spelen. Je zet de smartphone vast op de gitaar, op de daarvoor voorziene plaats, en je kind kan via aanrakingen aan de smartphone echte akkoorden spelen, tokkelen of zelf echte liedjes spelen.

Pl-ug tentset

fairplace-plug-tent-kit-extra-hires3Kampen bouwen is bijzonder leuk. Kampen in huis bouwen is soms zelfs nog leuker. Je helpt er alleen de wasspelden mee om zeep en je kan niet alles overal ophangen. De Pl-ug tentset biedt daarvoor een oplossing. Via een ingenieus, maar poepsimpel koppelsysteem kan je allerlei verschillende bevestigingsmiddelen gebruiken om een kamp te bouwen: zuignappen, haken, vijzen, … . Het enige wat je nog moet zoeken in de kast is een laken dat als dak dienst kan doen. De set is in verschillende varianten beschikbaar en je dan de onderdelen keer op keer opnieuw gebruiken.

Ma Cacabane

fairplace-mijn-cacabane-actie2-hiresOrigineel gebouwd als hulpje bij de stoelgangtraining (ja want wie zondert zich eens niet graag af als hij naar het toilet moet?)  is deze kartonnen ‘strandhut’ ondertussen ook een bijzonder leuk speelitem geworden. Plaats de Cacabane in de living, in de speelhoek of op de kinderkamer en jouw kind heeft er een plaatsje bij waarin hij of zij zich even kan afzonderen, om op het gemak een boek te lezen, een tekening te maken, met de pop te spelen, … . Gewoon, alleen, op het gemak. Je kan er binnen kijken door het raampje en jouw kind kan er buiten kijken, ook door dat raampje. Zalig toch.

Green Toys duikboot

fairplace-green-toys-duikboot-blauw-actieBlijkbaar één van de bestverkochte speelitems van Fairplace. Gemaakt uit 100% gerecycleerde melkflessen en favoriet van jong en oud. Het is een duikboot, dus evident dat je het in het water kan gebruiken (in bad, op reis aan zee, in het zwembad, …). Vullen en gieten blijkt nog eens zoveel leuker te zijn.