De Franse film Demain heeft geschiedenis geschreven in 2016: meer dan 1 miljoen toeschouwers in Frankrijk, nooit geziene cijfers voor een ecologische documentaire. Een succes door de geweldig positieve toon die leert dat je meer kan veranderen dan je denkt. Doen is het nieuwe denken! Waarom kennen we hem in Vlaanderen (nog) niet?

Het waren geen weken om vrolijk van te worden. Net nu meer en meer duidelijk wordt dat we maar een stuk of wat jaren hebben om de ecologische beschadiging van de homo sapiens sapiens (oh ironie...) een halt toe te roepen, wordt global warming een “hoax van de chinezen” genoemd door de nieuwe baas van de tweede grootste vervuiler ter wereld. Die vindt dat vast een hilarische vondst van zichzelf, maar erger dan zijn gevoel voor humor is zijn voornemen om een klimaatontkenner als energieminister aan te stellen. 

Dat we het heil niet zullen moeten verwachten van overheid en kapitaal en dat we best focussen op reeds bestaande oplossingen en initiatieven was ook het uitgangspunt van Cyril Dion en Mélanie Laurent bij het maken van de documentaire Demain. We moeten nog meer zélf doen. Als je kinderen hebt, dan kan je niet anders dan je zorgen maken over hun toekomst. Je wil hen kunnen vertellen wat je gedaan of geprobeerd hebt. En dan zijn hulp, ideeën, suggesties en inspiratie meer dan welkom.

Mélanie Laurent, een Franse actrice (oa Inglorious Basterds), was zwanger toen ook zij bedacht: in wat voor wereld gaat mijn zoon opgroeien? In plaats van te focussen op de 'fin du monde' berichten, besloot ze samen met andere vrienden uit de filmindustrie in te zoomen op de vele grassroots initiatieven die de race to the bottom proberen om te keren. Het is bemoedigend dat inmiddels meer dan een miljoen Fransen de film zagen, de documentaire bekroond werd met een Cézar en dat de film in 27 landen verdeeld wordt. Wallonië ging ook al massaal voor de bijl (de linkse ratten). In Vlaanderen bleef het redelijk stil rond de film, tijd om hem (terug) boven te halen. 

demain le film

Demain zorgt voor een helder overzicht van vele wereldwijde initiatieven in verschillende hoofdstukken. We zien inventieve oplossingen passeren op vlak van onder andere onderwijs (Finland, waar leerkrachten lunchen samen met de kinderen), voeding (de Detroit Urban Farming Movement, het principe van permacultuur, propaganda gardens), politiek (het burgerkabinet in Ijsland) en mobiliteit (de fietsers in Copenhagen). Vooral de Incredible Edible propaganda gardens in het Engelse stadje Todmorden zijn geniaal in hun eenvoud. Dit is overal toepasbaar.

demain5

Baanbrekende nieuwe inzichten geeft de film niet. Een fijn gevoel van jeugdsentiment daarentegen des te meer. Vele oplossingen van morgen zijn de dagelijkse gewoonten van onze grootouders. Jammer dat de babyboomers dat zijn vergeten.

Ga dat zien, wees niet ontmoedigd door het eerste hoofdstuk (een samenvatting van hoe onze wereld er aan toe is), en kom buiten met hoop en goesting om het (anders) te doen. Een quote die blijft hangen:

Do good.

And once you know better, do better.  

Weet je niet waar starten? Op de website van de film geven ze vijf "dagelijkse" en vijf "collectieve" tips. Meer weten? In het boek gaan ze nog dieper in op de thema's uit de film. Er is ook een kinderboek. Wél enkel voor de Franse taalknobbels, helaas nog niet vertaald.

De Incredible Edible beweging krijgt wereldwijd voet aan wal, ook in België. Meer weten? De website Incredible Edible Belgium vind je hier.

Maandag 5 december wordt de film vertoond in Muntpunt, Brussel. Inschrijven is noodzakelijk want de plaatsen zijn beperkt!

Foto's ©Demain Le Film