Team Maison Slash en aanhang op review-tocht. De volle twee uur van The Incredibles 2 hebben we schuddebollend gelachen met hoe waanzinnig herkenbaar deze film is voor gezinnen! Ga dat zien, beste slashparents. Disney steekt de draak met ons, maar vat het leven met kinderen perfect samen. 

De sequel van The Incredibels start waar film 1 ons heeft achtergelaten. In volle actie en pure James Bond-stijl worden we herinnerd aan wie die geweldige Incredibles-familie ook weer is. Twee ouders en drie kinderen, elk met hun eigen superheld-talenten en -krachten. Elk met een vreselijk koppig karakter. 


Het leven zoals het is: het gezin

Zelfs bij superhelden loopt het gezinsleven niet van een leien dakje. Zoveel is duidelijk. Opvoeden blijft even kak ("Was je handen, eet je groente. Mag ik al van tafel? Neen!"), mét superkrachten of zonder. 

Wanneer in het verhaal de superhelden bij wet verboden worden, moeten de ouders noodgedwongen de discussie aan. Een verplichte carrièreswitch legt de vraag op tafel: wie gaat er voor de inkomsten zorgen, en wie waakt er over de kinderen? Met typische en giga herkenbare dialogen tot gevolg. 


Man/vrouw-dingetjes

Het gezin bestaat uit een drukke en slaapweigerende baby, een wild jongenskind en een meisjespuber vol drama. Je kiest maar wat het meest herkenbaar is voor je. 

Maar ook de man/vrouw-clichés worden slim ingezet in de film. Want. ze. zijn. zo. waar. Check dit: vrouw krijgt droomjob aangeboden. Ondanks de kans van haar leven, twijfelt ze. Je weet wel, voor de kinderen en al. Man is wat op zijn pietje getrapt vanwege de carrière-kansen van zijn vrouw. Maar voor de goede zaak neemt hij dan toch het huishouden en de opvoeding op zich.

Ondanks het zoeken, slaagt hij er half in het huis te runnen. Op zijn manier. Vrouw vertrouwt het maar half, en staat elk moment klaar om haar valiezen te pakken en terug te keren. (Loslaten, vrouwen, loslaten!) Kinderen bellen mama voor akkefietjes op. Vader heeft gebrek aan slaap, en gebrek aan herkenning. 


Parenting is an heroic act

Want is dat niet het ouderschap? Je bateloos inzetten voor je gezin? Echt alles er voor hebben om je kinderen gelukkig te maken? Elke dag de ballen in de lucht houden? En gewoon kei kei kei, maar dan ook keimoe zijn. Maar evengoed intens genieten van de momenten wanneer alles wél in zijn plooi valt. 

Disney heeft het prachtig ingepakt. Ouders zijn helden. Met hun eigen superkrachten. Met hun eigen visie op hoe de wereld beter kan. En dat allemaal zonder applaus. 

Vet of njet? 

Dus ga dat zien, beste slashparent. Liefst mét partner en kinderen. Lach eens goed met je eigen miserie en geef elkaar dan een groepsknuffel of family hugg. Because #theparentsarealrigt. 
The Incredibles 2 is vanaf 27 juni in de zalen!


Hoewel we samenwerken met Disney Belgie voor de promotie van de film The Incredibles 2 kwam dit artikel volledig onafhankelijk tot stand. De inhoud van deze review is een ongebonden mening van de redacteur.