Den tablet, den tv, de gsm en de laptop aka de gemakkelijkste babysitters van de wereld. Respect voor al die ouders die hun kinderen hebben opgevoed in het pré-scherm tijdperk. Of zij die nul schermen in huis hebben. Hoe krijgen die ooit iets gedaan? Maar het moet deze zomervakantie ook niet te zot worden met Fortnite, vloggers en Snapchat. We willen ook dat onze kinders veel buiten spelen/hangen of wereldoorlog drie ontketenen tijdens een gezelschapsspel. In de grote vakantie kan het best een uitdaging zijn om de kinderen een goed evenwicht bij te brengen van super vette schermtijd en wel euh -de echte wereld- zeg maar. 

Veel hangt natuurlijk af van de fantastische persoonlijkheid van je kinders. Het ene kind kan perfect zijn/haar schermgedrag zelf controleren, terwijl je bij anderen die vierkante bakjes kicking and screaming uit hun handen moet trekken. Speciaal voor alle ouders die nog zoekende zijn om schermtijd op een leuke manier in goede banen te leiden, legden we ons oor te luisteren bij een hoop slashparents en vroegen naar hun aanpak. Dit artikel kwam trouwens tot stand in samenwerking met MediaNest. Mediawatte? Awel, MediaNest is een site voor ouders vol tips and tricks om je samen met je kind door de mediawereld te loodsen, van gaming, tot sociale media, tot schermtijd. Check. It. Out. 

Geen systeem is ook een systeem

Sommige ouders hebben het niet begrepen op vaste regeltjes en zien schermtijd zoals het weer buiten: we nemen het zoals het komt. Dat varieert van “ze kijken zoveel als ze willen” tot “ze moeten het maar vragen en dan zien we wel wanneer zij of wij het beu zijn.”

Sofie (mama van vijf kids): “ Bij ons is er geen beperking qua tablet of tv, maar als wij zeggen dat het uit moet, dan moet het uit.” Bij Charlene (mama van Aya en Nassim) hebben de kinderen ook vrije toegang tot de tablet. “Maar als bijvoorbeeld oma op bezoek is, heb ik liever dat ze een gezelschapsspel bovenhalen.” Mama Sanne kijkt het ook wat aan: “Mijn zoontje wordt rustig als hij met zijn tut wat kan chillen voor de televisie. Dat kan soms oplopen tot een uurtje of twee. Dan probeer ik ondertussen ook  iets gedaan te krijgen.“ Bij jullie tieners lijken de regels qua schermtijd ook beperkter. Karen: “Toen de kinderen klein waren, calculeerden we schermvrije dagen in, maar nu staat er geen limiet meer op. Ze hebben genoeg hobby’s zodat er sowieso niet veel tijd overblijft. De gsm moet ‘s nachts wel beneden blijven.”

Timing is alles

Onder ouders heb je ook een groep die de schermtijd op één of andere manier wat meer willen afbakenen, of koppelen aan het volbrengen van andere huishoudelijke taakjes. Jup,  jullie zijn echte opportunisten. Wat een verrassing! Not.

Camille (mama van vier kinderen tussen 3 en 10 jaar): “In de vakantie mogen de oudere kinderen een uurtje of twee gamen. Ze moeten wel eerst ontbijten, zich wassen en aankleden. Ik hou de klok in de gaten. Door het jaar mogen ze enkel schermen op woensdag en in het weekend.” Annelies (mama van twee): “De kinderen mogen twee keer per dag een half uur tv-kijken. Eénmaal 's ochtends, en ’s avonds als alles opgeruimd is en er gegeten is.” Peter: “Toen onze zoon nog jonger was, hadden we een beloningssysteem waarbij elk taakje (speelgoed opruimen, bed opmaken, …) vijf minuten schermtijd was.” Bij Barbara (mama van twee dochters) gaat het er als volgt aan toe. “Gedurende de week mogen ze een half uur tv-kijken, en in het weekend mag het ook ’s ochtends. Als ik wil dat ze stoppen, zeg ik dat ze nog tien minuten mogen kijken, maar ik zet de wekker op vijf minuten. Nul besef van tijd, die twee.” 


De creativo's

We kennen zelfs ouders (#wevermoedenkleuterleerkrachten #graptje) die  aan het knutselen gaan om van schermtijd een aanschouwelijke onderneming te maken. Zo bedacht Liselotte een indrukwekkend velcro-systeem, gefabriceerd uit een doos ontbijtgranen. Onze kinderen krijgen elk 8 keer een kwartier schermtijd per week, met een maximum van een half uur per dag. Op het bordje kleven 8 velcro-blokjes met de eerste letter van hun naam. Wie op de tablet wil spelen, moet eerst een blokje in het bakje doen. Op zondag resetten we.“ Mama Maaike past dan weer het systeem van de prepaid telefoonkaart toe. “We hebben kaartjes gemaakt met telkens vier keer 15 minuten op, waar hij een hele dag mee moet toekomen. Dat wil zeggen dat hij een uur per dag mag spelen, wat ik al veel vind. Hij mag zelf kiezen wanneer hij die minuten opspeelt.”


Gimme Gimme More

Heb jij thuis nog digitale opvoedknopen te ontwarren? Wil je eens horen wat professionals over schermtijd te zeggen hebben? Want face it, wij zijn maar amateurs. Of wil je testen of je wel mee bent met alle mediahypes van je kinderen? Op de website van MediaNest kan je het allemaal vinden. Wij zijn alvast fan, dus hup, daarheen! Nu! Nee, subtiel zijn we niet.


Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met MediaNest. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staan, lees je hier