In Italië, meer bepaald, Verona, organiseren ze jaarlijks in juni, juli en augustus openlucht opera. Best een prestigieus gebeuren, waarbij de tickets maanden op voorhand uitverkocht zijn. Nu ons klimaat in België de laatste jaren fameus op het Italiaanse klimaat is beginnen lijken, is een openluchttheater in eigen land echt wel op z’n plaats! Dat hebben ze in Bokrijk goed begrepen, want eerst was er het openluchtmuseum, nu is er ook het openluchttheater! En no stress, geen fancy gedoe of wachtlijsten voor tickets. Wel nog de hele zomervakantie lang drie voorstellingen per dag met hilarische kluchtjes! Ga dat zien, ga dat zien!
jQuqogNp1xuYj2O5XdYuRNToGoWyyEdjZP9zNJBv.jpeg

2019 is hét jaar waar alles in de culturele sector draait om Pieter Bruegel. Dat was u vast nog niet opgevallen. Want 450 jaar geleden overleed de brave mens. In Bokrijk werkten ze een zalig Bruegelparcours uit, waarbij je de landschappen uit zijn schilderijen kan ontdekken en zelf de taferelen van toen kan beleven. Er is een Bruegelgame en sinds 11 juli ook de theatervoorstelling 'Bravo! meneer Bruegel', gebracht door theatergezelschap Laika, theater der zinnen. 

zYmN3zOA29e6xLaao6edp4tyztyFlqL3WWJVrMTI.jpeg

’T is met een moraal! 

De voorstelling brengt het schilderij 'De strijd tussen Carnaval en Vasten' tot leven. Bruegel schilderde altijd verschillende taferelen in één beeld. Laika zoomt in op de scènes uit het werk en vergroot ze uit. ’t Is echt de moeite, de kostuums zijn grappig, de moppen schunnig en dat leidt tot algemene hilariteit. De kinderen snappen niks van de (meestal, maar niet altijd subtiele) verwijzingen naar, jawel, seks!

Zij, en wij ook, zijn helemaal onder de indruk van de van de pot gerukte kostuums en hun aandacht wordt gedurende 45 mintuten goed vastgehouden door de vele verrassingseffecten. Als we die zouden uitleggen is het geen verrassing meer, dus doen we dat niet.  Soit, het stuk zit helemaal goed in elkaar en het stuk toont de mens zoals hij écht was en eigenlijk nog altijd is, inclusief zijn kleine kantjes. En er zit ook nog wat moraal en al in verwerkt.

5uUZ17PoI1XSZQyVhiVqa65zesV1Cz6fzgojOCZb.jpeg

Hapje en tapje

Theater Laika zou geen theater der zinnen zijn, mochten niet al je zintuigen worden aangesproken. Het zootje ongeregeld komt de bühne op met een heuse carnavalstocht die je van verre al ziet komen. Hier en daar zit er er zelfs een streepje musical tussen. Wij zijn liefhebbers!

Na afloop wordt jong en oud getrakteerd op paradijskoek en Kleyn bier. Alcoholvrij, ahja! Ook voor de kinders. Gesmaakt met wisselend succes, maar het proeven waard! Bc4ZWfsTiA2zzaW3n62Kzj1tuARMBg1YzLiazIfM.jpegQCI73KAiGtdkngnAGQsomNhUihj3zGqrTmoomtpE.jpegPraktisch

De voorstelling ‘Bravo! meneer Bruegel’ van Laika, theater der zinnen vindt plaats van 11 juli t.e.m. 1 september, telkens om 14 u. en om 16 u. Op zaterdag, zon- en feestdagen is er een extra voorstelling om  11 u. Duur voorstelling: +/- 45 min. 
 
Expo ‘De wereld van Bruegel’ nog t.e.m. 20 oktober 2019. Duur bezoek: halve dag - wandelafstand: +/- 2 km - toegankelijk voor mensen met een beperking.

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Bokrijk. We publiceren hier enkel over plekjes die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover samenwerkingen staan, lees je hier.