Wie teveel te puffen heeft, trekt graag naar de cinema voor een beetje airconditioné. Een perfect moment voor slashparent Eva en aanhang om de nieuwste familiefilm Show Dogs te bewonderen. Of net niet?

EVA
In het kort? De held uit de film is Max, een coole en stoere rottweiler die onderzoek doet naar een smokkelnetwerk van exotische dieren. Wanneer er plotseling een babypanda uit de dierentuin wordt gestoen, moeten Max en FBI agent Frank gedwongen samenwerken en undercover gaan tijdens één van de meest exclusieve hondenshows van LAS VEGAS. Daar krijgen ze de hulp van een aantal hondenvrienden van Max en hondentrainer Mattie om het smokkelnetwerk op te rollen. Maar wat als blijkt dat de dieven het hebben gemunt op de winnaar van de hondenshow?


Miss Congeniality blaft

Als de verhaallijn je bekend voorkomt, dat klopt. En als je ooit droomde van een “Miss Congeniality” op poten, dan komt je wens nu uit. De regisseur van de film, Raja Gosnell, verving Sandra Bullock door een hond en Benjamin Bratt door acteur Will Arnett. De rest is zo goed als hetzelfde.

Net als Sandra Bullock in Miss Congeniality was Max in eerste instantie ook niet bepaald klaar om de jury te charmeren zodat er een obligate make over volgt en een afmattende training om Max “hondenshowproof” te krijgen. Tijdens de competitie maakt Max een aantal hondenvrienden zoals de flamboyante ex-kampioen Philippe, de praatgrage Sprinkles, een zenmeester met dreadlocks genaamd Karma en een aaibare Australische herdershond Daisy.

Pratende dieren

Nu worden we al langer geconfronteerd met pratende dieren in films. Het begon ooit met pratende muizen en nu is zowat elke zichzelf respecterende diersoort al de revue gepasseerd.

Het vreemde in deze film is wel dat de dieren onderling kunnen praten (en wij als publiek hen dus kunnen verstaan) maar dat de mensen in de film zoals Frank en Mattie enkel geblaf horen. Zo is er een scène waarin de hond naar rap wil luisteren op de radio (?!) terwijl de politieman een Elvis fan blijkt te zijn. Als de twee konden communiceren, zou deze scène nog ergens toe kunnen leiden maar nu was het redelijk bizar. Een gemiste kans als je het mij vraagt omdat de dialogen tussen mens en hond op die manier niet echt naar iets leiden.

Pipi kaka vermengd met een levensles

Maar het is niet al kommer en kwel. De film zit vol met goedbedoelde levenslessen voor de beoogde kinders. Zo leren we o.a. dat teamwork belangrijk is en dat je nooit iemand op zijn uiterlijk moet beoordelen.

Bottomline is het een film waarin dieren de onvermijdbare, licht voorspelbare “grappige” dingen doen zoals een “dabbende” hond (blijkbaar toch nog niet passé?) en een “winderige” Max in zijn bad wat mijn kinderen toch meermaals deed grinniken.

Vet of Njet?

Was de film memorabel, meeslepend of supergrappig? Niet echt. Van alle pratende hondenfilms is deze zeker niet mijn favoriet. Maar de kinderen konden het best wel appreciëren en vonden het vooral spannend om te weten of de kleine panda zou gered worden. (Gelukkig was dit ook het geval zodat we met een gerust hart naar huis konden. Oef!)

Onze beoordeling? Een kleine vet van de kinderen, een njet voor de ouders. Maar goed, er was airconditioning en de kinderen zien lachen en ze bezighouden, zijn sowieso pluspunten. Ha!