De Kerstvakantie: een combinatie van veel vrije tijd en vaak druilerig weer, oftwel veel need-to-keep-the-kids-enterained zorgen. Een klassieker die altijd werkt is een cinemabezoekje. Wij kozen voor de nieuwste film van Solan & Ludwig: een reis naar de maan en stuurden slashparent Jente naar de bioscoop!

JENTE

Dat is simpel, dat is goed!

Het verhaal is simpel. Solan, een avontuurlijk eend, en zijn vriend Ludwig, een voorzichtige egel, maken samen een reis naar de maan in een raketschip gebouwd door hun goede vriend Reodor. Ik zei: simpel, niet realistisch. Hun missie: de maan opeisen voor Noorwegen. En zoals het een goed verhaal betaamt gaat niet alles van een leien dakje. Figuren met dubbele agenda’s maar een peperkoeken hart op het einde, een missie die minstens 3x dreigt mis te gaan, onverwachte medepassagiers, etc. zorgen voor de nodige plot twists en ingehouden adem bij de kinderen. 

Bekendste Vlamingen die de personages hun stem geven zijn Martine Tanghe en Freek Braeckman. Vooral Martine Tanghe wist dit te doen met een leuke twist en liet zo een kant van zich horen die we nog niet kenden.

Alle figuren en attributen in de film zijn gemaakt van plasticine. De personages worden in een bepaalde scene geplaatst en gefotografeerd, beweging per beweging. Dit geeft de figuren een bijzondere manier van beweging mee in de film en maakt de film ook heel vertederend. De nostalgie druipt er als het ware af. Respect.

  

VET/NJET?

Na afloop vroeg ik de reacties op bij de 4 kinderen die mee gaan kijken waren. Ze vonden het allemaal geweldig en heel erg spannend. Ik vond het vooral ontroerend. De personages van Solan & Ludwig zijn echt te lief en de link met de actualiteit zit er boenk op.

De nodige levenslessen worden er smoothly ingegoten. Een positief geprikkelde geest en een verwarmd hart is wat je overhoudt na dit cinemabezoekje. Het is een rasechte charmante gezinsflim, voor groot en klein. Iedereen op wolkjes – en entertained - naar huis. 

'Solan & Ludwig: reis naar de maan' wordt in een beperkt aantal filmzalen getoond. Check hier om te weten waar en wanneer!