Als je onze faceboekgroep ‘Het Clubke van Slashparents’ volgt, dan weet jij het al: schaken is weer helemaal hot ! Ook onze kinders hebben het schaakvirus helemaal te pakken. En over virussen gesproken, een potje schaken kan al eens voor wat afwisseling zorgen tussen al dat afstandsleren en zetelhangen door. Maar hoe leer je dat, zonder je te moeten verdiepen in stoffige oude schaakboeken? Awel, zo!

Zien spelen, doet spelen

Om de schoonheid van schaakspel in te zien, zijn films en series over schaken een goed begin. Echte toppertjes daarvoor, zijn de film ‘Lang leve de koningin’ en voor de iets ouderen de Netflixserie ‘The Queen’s Gambit’. Die laatste is meteen de oorzaak van de nieuwe hype.

In ‘Lang leve de koningin’ leert kleine Sara schaken op een decoratief spel dat in haar fantasie tot leven komt. Ze raakt in de ban van het schaakspel, maar het wordt haar niet gemakkelijk gemaakt. 'Lang leve de koningin' is een leuke Nederlandstalige film voor kinderen die stiekem integraal op youtube te zien is. Ook in The Queen’s Gambit leert een jong kind al schaken. De kleine Beth blijkt snel immens veel talent te hebben, en ondanks haar moeilijke jeugd, groeit ze uit tot wereldbekende schaakkampioene. 

Voor wie ondertussen al scheel ziet van de schermtijd, zijn boeken ook een leuke manier van kennismaken. Het toeval wil dat er van de film ‘Lang leve de koningin’ ook een boek bestaat. Hoera! Verhalend én educatief, de ideale combo als je ‘t ons vraagt.

Er zijn zelfs appekes enal!

Tijd voor het echte werk. Genoeg geïntroduceerd en klaar voor the real deal? Ook voor schaken bestaan er tegenwoordig heel wat appkes, waaronder Magnus kingdom of chess, verkrijgbaar in de Play store en App store. In deze app neemt schaakkampioen Magnus Carlsen je mee op avontuur en daagt je geest op een plezante manier uit. Het is goed voor de cognitieve ontwikkeling en kan gespeeld worden door kinderen vanaf 5 jaar. 

Een app die wat minder draait om tralaliekes en tralalaakes is Schaken - speel en leer. In die app kan je gratis en onbeperkt spelen tegen miljoenen virtuele tegenstanders. Naast schaken, kan je er ook video’s bekijken, tactische puzzels oplossen en interactieve lessen volgen. Een toppertje dus!

via GIPHY

Ready? Set. Schaak!

Soit, er zijn dus films, boeken en appkes. Wat wil een mens nog meer? Eum, een clubke misschien? Aha, een schaakclub! Bestaat dat nog dan? ‘t Zal wel zijn! Heel wat schaakclubs hebben ook een jeugdwerking, waar je de kneepjes van het vak leert en kan schaken met leeftijdsgenoten. Want laat ons eerlijk zijn, na een aantal spelletjes wordt het stilaan vervelend om oma élke keer te laten winnen. Sorry not sorry, oma! Een lijst met Belgische schaakclubs vonden we hier!

In dit artikel gebruiken we affiliate links. Dat wilt zeggen dat als jij klikt op de link en een aankoop doet, dat wij daar een klein percentage van krijgen. Jij betaalt niet meer voor het product dan als je rechtstreeks naar de welbepaalde website gaat. Je helpt ons alleen bij het ondersteunen van Maison Slash. Waarvoor dank!

Heb jij ook af en toe een vraagske waarop andere slashparents het antwoord wel eens kunnen weten? Voeg jezelf dan snel toe in Het Clubke van Slashparents op Facebook en wordt geïnspireerd door andere slashparents.