Wij zitten graag in de cinema! En al zeker tijdens winterse dagen! En al helemaal zeker als er een formidastische film speelt! Verstaan wij daar dan de sequel van die ene kaskraker van Disney met die praatgrage sneeuwman, Olaf, onder? Euhm, nee.  Voor de zekerheid ging slashparent Nele toch voor ons naar Frozen 2 kijken en jallokes, zij geeft ons toch wel heel veel goesting om Elza en Anna te gaan aanschouwen! Zelfs als je geen (kleine) kinderen meer in huis hebt!

NELE

Een aantal weken geleden gebeurde hier iets leuks: de Frozen ‘Let it goooooo-hoooo’ kermisprul, waar alle volwassenen in huis al jaren knettergek van werden, gaf de geest. Hoo-ray! Maar helaas: wie laatst lacht, doet dat vaak het best en zo vernam ik luttele dagen later van dochterlief dat de sequel in aantocht bleek. Sing-along, mamma!

Duurtdathiernoglang?

Even checken hoe dat zit met die nieuwe mogelijke oorwurm. En dus: hop, naar de cinema! In mijn kielzog (of ik in dat van hen): drie zesjarige prinsessen, van kop tot teen getooid met Frozen jurkjes, speldjes, vlechten, handtassen en juwelen.

Parking gevonden, popcorn gescoord, zetelkes verhoogd en het feest kon beginnen!

Hoeveel minuten nog?...”, “Nog 3 zoetje”. “En nu, hoeveel minuten is het nu nog?” “Euh, nog 2, waarschijnlijk”. Achter ons dezelfde zenuwen: “Maar wanneer begint het nu ein-de-lij-hijk?

Enfin, tot daar de interactie met mijn gezelschap. Eens de eerste scène ingezet, verdween mijn olijk trio in hun sprookjesbubbel. Voor de volle 105 minuten! Ha! Slashparents in de zaal die een dutje nodig hebben?

Frozen fun voor iedereen!

Wrong guess: Frozen 2 kluistert ie-de-reen van begin tot einde aan de stoel. Het verhaal heeft verschillende niveaus zodat zowel jong als oud van een spannend verhaal genieten.

Kort samengevat: na een korte flashback naar Anna en Elsa’s kindertijd draait Frozen 2 rond het redden van koninkrijk Arandelle van een mysterieuze dreiging. Die wordt gesymboliseerd door een lied (gelukkig geen oorwurm) dat enkel Elsa hoort en leidt naar de Ahtohallan rivier. Elsa ontdekt er waar haar magische krachten vandaan komen en hoe die precies samenwerken met de vier natuurelementen. Door ze te combineren met het vernuft van Anna verslaan ze uiteindelijk alle externe gevaren en redden ze samen hun koninkrijk van de ondergang.

Meisjes aan de macht

De clue? Prinsessen wachten niet meer op een prins met witte tandpastasmile. Ze trekken hun stoute schoenen aan en lossen hun zaakjes zelf op. Ook met het beeld van dé unieke beeldschone prinses die wat drommels van (stief)zussen achter zich laat, wordt schoon schip gemaakt. Na deze tweede film is het duidelijk: Anna en Elsa zijn elk op hun manier belangrijk en onvervangbaar. Onder het motto ‘samen sterk’ kunnen zij de wereld, of toch alvast Arandelle, volledig aan. Een staaltje vrouwelijke stoutmoedigheid met het verhoopte effect: op de achterbank op weg naar huis wordt over die arme Kristoff met geen woord gerept. De zusjes oogsten alle lof!

de survival kit: valse vlechten en zakdoekskes

De film wekt daarnaast heel wat emoties los: er wordt weer heel wat afgelachen met de weetjes van Olaf, de Aardreuzen zorgen voor knikkende knieën en er doen zich aardig wat misverstanden voor.

Bovendien, eerlijk is eerlijk, hield deze moeder het niet droog... De combo van een meeslepend verhaal en dramatische meezingers (jaja, …) deed het hem toch weer! Heel even dacht ik dat het aan mij lag (want ik schiet soms ook vol tijdens een voetbalmatch - merci, moederhormonen!) maar dat bleek, na een kleine rondvraag, helemaal niet het geval. Fi-oew! Maar dus, noteer: neem, naast die hele rits Frozen accessoires, ook wat zakdoeken mee.

Vet/Njet

Als er nog iets mag blijken na anderhalf uur Disney-pret is het wel dat voor Frozen 2 kosten noch moeite gespaard zijn om alles zo waarheidsgetrouw mogelijk in beeld te brengen. De special effects zijn werkelijk verbluffend.

Er zijn adembenemende schouwspelen van licht en geluid en zelfs de kleinste details zijn sensationeel. Zo dansen haren en jurken mee met de tred van de heldinnen en zijn de onderwaterbeelden net echt.

Alleen de ogen van de personages blijven griezelig groot: some things never change …  

Conclusie: wat een topfilm is Frozen 2!

Geen idee hoe hij bij mannen binnenkomt maar ook dat weet ik nog te zeggen: wij vinden Frozen 2 zo magnifiek  dat we binnenkort nog eens gaan kijken, deze keer mét wederhelft!

(Ik verzwijg nog even dat ‘Into the unknoo – hooown’ de nieuwe oorwurm blijkt te zijn)


(Header: Disney)