Samen gezellig lezen is altijd plezant, maar dat tikkeltje extra gezellig tijdens de wintermaanden. Daarom selecteerden we samen met boekenorganisatie 'Iedereen Leest' de leukste winterse boeken om samen te lezen aan het haardvuur. Of gewoon de chauffage, kan ook. 

Kijk- en zoekboek: wat een winter!

Afbeelding1Rotraut Susanne Berner (Lannoo, 2015) 3+ De woordeloze kijk- en zoekboeken van de Duitse Rotraut Susanne Berner rond de vier seizoenen mogen absoluut niet ontbreken in je boekenkast. In de grote, sfeervolle platen van dit kartonboek kunnen kinderen zich eindeloos verliezen en ontdekken ze beetje bij beetje alle details.

De kleine walvis in de winter

Afbeelding2Benji Davies (Luitingh-Sijthoff, 2016) 4+ De vader van Boy komt vast te zitten met zijn boot wanneer hij gaat vissen. Boy gaat hem zoeken en krijgt daarbij hulp van zijn vriend de walvis. Zal het hem lukken om zijn vader te vinden? Een mooi geïllustreerd winters prentenboek over liefde en vriendschap. Dit is het vervolg op het prachtige ‘De kleine Walvis’, maar je kan de boeken ook makkelijk los van elkaar lezen. De allerbeste beste Afbeelding3Dirk Nielandt, Joris Thys (ill.) (De Eenhoorn, 2016) 5+ Hij is simpelweg de beste. De allerbeste visser. Dat weet Beer wel zeker. Maar wanneer hij zijn indrukwekkende vangst toont aan de andere dieren, zijn die helemaal niet zo onder de indruk. Gelukkig heeft Beer het geduld van een echte kampioen. Een grappig prentenboek in een winterse setting over heel, heel, heel erg graag goed willen zijn in iets.

Een jongen met de naam Kerstmis

Afbeelding4Matt Haig en Chris Mould (ill.) (Moon, 2016) 8+ Een heerlijk spannend, hartverwarmend kerstboek is dit. Heb je je ooit afgevraagd wie de kerstman was toen hij klein was? Dit boek vertelt je er alles over. Nikolas groeit - zonder moeder en met weinig geld - op in een klein huisje in de Finse bossen. Wanneer Nikolas' vader de kans krijgt om maandenlang te gaan werken, lijken hun geldzorgen voorbij. Maar Nikolas moet dan wel zijn papa missen… 

Voettocht over het ijs

Afbeelding5William Grill (Fontaine, 2016) 9+ In 1914 vertrekt Ernest Shackleton naar Antarctica. Met een bemanning van 26 personen en 69 honden reizen ze op het schip Endurance. Maar ze raken vast in het pakijs, en de druk van het ijs verbrijzelt de boot. De expeditieleden trekken verder. Zullen ze dit overleven? Een prachtig, waargebeurd prentenboek vol moed en uithoudingsvermogen. Om samen met je kind te bekijken en (voor) te lezen.

Wintervuur: verhalen voor koude dagen

Afbeelding6Carl Norac, Gerda Dendooven (ill.), Michael de Cock (vert.) (Lannoo, 2017) 10+ ‘Norac en Dendooven geven de winter een stem en een gezicht, ze laten hem klinken en stralen als nooit tevoren’, zegt de flaptekst. En dat klopt helemaal. Dit is een zeer mooi uitgegeven bundeling van heel korte verhalen met geweldige illustraties erbij, in overwegend wit, rood en blauw. Verwennerij voor jong en oud.  

Header photo Credits: Bethany Petrik 

Iedereen Leest wil jong en oud aan het lezen krijgen. ‘Meer leesplezier, meer lezers’ is het motto. Daar staan we met iedereen leestMaison Slash helemaal achter. Daarom posten we geregeld een blog in samenwerking met Iedereen Leest. Op zoek naar meer boekentips voor kinderen en jongeren? Check www.boekenzoeker.org .