Voor onze artikelreeks over bijzondere hobby's hebben we deze maand een fantastisch verhaal aan de haak geslagen. En dat van die haak, dat mag je best letterlijk nemen. Wat begon met kijken naar "Monster fish" op National Geographic toen hij 4 levensjaren telde, mondde bij Cas (10j.) zes jaar later uit in vissen op woensdagnamiddag na school, vijf vistrofeeën en wilde dromen over vissen op zee.

Daddy cool

Nadat hij als klein manneke van vier met grote ogen "Monster fish" op tv had gezien, besloot Cas dat hij ook wou vissen. "Ik vind dat cool. Ik moet niet per sé ook zo'n gigantische monstervissen vangen zoals een haai, maar een klein viske kan geen kwaad." En zo geschiedde, Cas moest en zou vissen vangen. En had Cas even drie seconden chance dat hij zo'n held van een papa heeft, want die leerde speciaal zelf vissen zodat hij Cas mee op sleeptouw kon nemen. Papa's: take notes please! 

Cas is aangesloten bij visclub De Maatjes, vlak bij zijn school. Kweetnihoe handig, want zijn papa komt hem dan vaak op woensdag na school ophalen met een auto vol visgerief, zodat ze samen een namiddagje aan 't water kunnen gaan zitten. 

Tegen de stroom in

't Is niet meteen de meest voorkomende hobby bij de gemiddelde 10-jarige. Cas kent zelf niet veel andere kinderen die vissen, maar vindt het dik oké om op dat vlak anders te zijn dan de anderen. Dat niemand van zijn klasgenootjes dezelfde passie voor vissen heeft, vindt hij allesbehalve erg. "Ik vind dat best oké, want dan ben ik de enige kan zeggen dat ik een grote vis heb gevangen en zegt er niemand dat hij een grotere heeft gevangen." Maar leeftijdsgenoten die vissen, zijn er zeker wel. Vissen is veel hotter bij de jeugd dan iedereen denkt. Zo zijn er bijvoorbeeld jeugdviswedstrijden, waar Cas voor 't eerst aan deelnam toen hij nog een uppie was. En ja, deelnemen is belangrijker dan winnen, maar hij wint er dus ook echte bekers mee hé! Zo heeft ie vijf prachtexemplaren op zijn kast staan. 


Als een vis in 't water

Dat Cas helemaal gebeten is door het vissen, werd snel duidelijk. Hij kent 1001 weetjes, gooit termen en vissoorten op tafel alsof het niks is en leeft helemaal op van een gesprek dat enkel en alleen over zijn grote passie gaat. Wat een klein knaapje van 10 zo leuk vindt aan vissen? "Je krijgt meer van de natuur te zien. Je vangt niet altijd iets, maar krijgt dan wel kikkers en vogels te zien en leert de natuur beter kennen. Soms vang je uit het niks een nieuwe soort vis en dan ben je trots als dat een kei zeldzame vis blijkt te zijn." 

Toen we aan Cas vroegen of je aan zijn kamer kan zien dat hij van vissen houdt, zei hij "bwa, niet echt". Gelukkig zat zijn mama naast hem en gaf ze hem een flinke por. Waar die por goed voor was? Oordeel gerust zelf. Haha. Humor heeft hij wel, die Cas.

Cas staat op én gaat slapen met zijn vissen

Wakostda?

Volgens de mama van Cas is het niet zo'n dure hobby. Je kan voor kinderen bij Decathlon startsetjes kopen, waarmee je als kind goed aan de slag kan. Cas heeft ondertussen door de jaren heen zijn eigen verzameling visspullen uitgebouwd, maar als hij op grote vissen gaat vissen, huurt hij soms extra stevig materiaal. Voor Kerst kreeg hij vorig jaar zijn eigen feederstoel, chique dinges wel. De volgende stap? "Zo'n volledig pak met laarzen aan!"

Bakt moeder dan nog viskes?

De vissen die Cas vangt, gooit hij altijd mooi terug 't water in. De vissen belanden thuis niet in de pan, want natuurbescherming is voor Cas heel belangrijk. Maar als er 's avonds fishsticks op zijn bord liggen, speelt hij die smakelijk naar binnen. "Ik denk soms: dierenmoord! Dat ga ik niet opeten. Maar toch... Njam! Ik vind het soms zelfs erg dat ik het lekker vind." 

Iets voor jou? 

Wij vroegen aan onze kleine expert welke kwaliteiten je als visser zeker nodig hebt. Een beetje spieren kunnen volgens Cas geen kwaad. Als je grote vissen vangt, is 't natuurlijk tof als je die effectief uit het water krijgt. Als je zelf geen krachtpatser bent, is wat spierkracht in de vorm van een sterke papa uiteraard even goed. Ten tweede is er wel wat handigheid en finesse voor nodig, want knopen leggen is niet zo simpel als het lijkt. Aha, en wat kennis van vissoorten is zonder twijfel ook goed meegenomen. En geduld dan, heb je dat als visser niet su-per-hard nodig? "Als ik eerlijk mag zijn, ben ik daar zelf geen held in. Soms lukt dat, soms niet. Meestal ben ik wel teleurgesteld ben als ik niks vang, maar als ik de dag erna opnieuw kan gaan vissen, weet ik dat wél een goeie dag kan zijn." 

Cas gaf zelf nog een paar tips voor beginnende vissers. "Zorg dat je je op je gemak voelt en laat de stress een beetje uit je hoofd vliegen. Blijf op het gemak zitten en richt je ogen op je dobber. Vraag aan je ouders of die je willen helpen of ga eens bij een visclub vragen hoe het werkt. Die geven je dan een stok en een net en dan kan je beginnen."

Lees in onze reeks over bijzondere hobby's ook het verhaal van Lola, die doet aan hobby horsing. Heeft jouw kind ook een zot unieke hobby? Laat het ons weten op alloallo@maisonslash.be!