Fans kunnen hun hartje weer ophalen aan een
nieuwe remake van een Disney klassieker. Na “Belle en het beest”, “Jungle
book”, “Maleficent” (en vele anderen) komt er deze zomer weer een
tekenfilmfiguur tot leven. En dit keer niet zo maar eentje, maar niemand
minder dan A.A.Milne’s Winnie de Poeh. Klasbak. Slashparent Marjolein ging kijken.

MARJOLEIN
Samen met zoontje Mill (6) en neefje Dexter (9) ging ik op een zondagochtend naar de ochtendvoorstelling in Kinepolis Antwerpen. We gingen kijken of deze real-life Poeh, net zoals het boek, kon betoveren met een verhaaltje.

Disney neemt je tijdens de volle 111 minuten (best wel lange film) mee in een zoektocht naar Jannemans fantasie zoals hij die beleefde als kind. De reis gaat door het Honderd Bunderbos met alle bekende figuren.


Geen average Winnie de Poeh

Al tijdens de eerste tien minuten is het duidelijk dat je geen pure Winnie De Poeh-film krijgt, maar wel het levensverhaal van Janneman Robinson, een succesvol zakenman en workaholic met weinig tijd voor kind en echtgenote. (Oeps, zeer herkenbaar voor deze drukbezette workaholic slashparent.)

Je wandelt als het ware door een visueel prachtige film met de originele tekeningen uit de boeken van E.H. Shepard - en leven van een drukbezette vader op zoek naar fantasie. Mmmm…dit was toch een kinderfilm? Of toch niet?

snlYqUZMVMOAgVAYLU7dv8Uw7Gf8yfs2v2Fur66O.jpeg

Aaibaarheidsfactor 200%

Al gauw komen alle Poeh-karakters op de proppen en deze keer zijn ze zijn écht en schattiger dan ooit. De aaibaarheidsfactor is zeer hoog, we hoorden regelmatig ooohhh’s en aaaah’s in de zaal als een verlegen Knorretje of stuiterend Teigetje op het witte doek worden getoverd, al is het in een ietsje meer scruffy versie.

Ze (her)beleven samen met Janneman avonturen in het Honderd Bunderbos boordevol fantasie en trekken in de laatste drie kwartier naar het drukke Londen om daar de straten onveilig te maken.

POEH Essentials: CHECK!

De honing druipt van het scherm, de droge Iejoor-humor, de rode ballon (die soms wat weg heeft van IT), lolifanten (die de film soms een duister kantje geven) en veel meer. Kortom, het is er allemaal.

Verwacht je niet aan flitsende felgekleurde scenes of spetterende actie, maar aan mooie Engelse landschappen, zachte kleuren, bruintinten en scenes die het hebben van scherpe, maar ook lange, dialogen en dubbelzinnige one-liners die door de 9-jarige vaak door luid gelach werden onthaald.

Pq3Jw5GRkFqj06zU3Jtp1qaaMotO3ONc7U8Nb0xy.jpeg

EWAN 'ROBINSON' MCgregor

Disney wist opnieuw een topper te strikken voor deze remake. Want niemand minder dan Ewan McGregor is Janneman.  Ik geef toe: voor mij was dit feit alleen al een écht pluspunt. Hij past perfect in het plaatje, de soundtrack en zijn sublieme interactie met ‘peluchen beertjes’ zijn een streling voor oog en oor, je pinkt soms zelfs een traantje weg.

EEn film met diepgang

Als ouder genoot ik erg veel van het "talige" aspect (lange dialogen, soms moeilijke woordspelingen) en de vele boodschappen over stress en keuzes maken. Zo moet de dochter van Janneman steeds weer presteren op school, heeft ze een 'afwezige' vaderfiguur en een moeder die het in haar eentje moet redden.

Allemaal zeer herkenbaar voor de kinderen en mezelf. Voor de zoon van 6 primeerden de Poeh-figuurtjes, de zoektocht (met een belangrijke aktetas) en het vriendschapsverhaal. De meer verborgen boodschap van tijd maken voor plezier, familie en het gebruiken van je fantasie is duidelijk voor grotere kinderen én volwassenen. Point taken.

IN't KORT

"Janneman Robinson en Poeh" is een familiefilm voor toch wel 6+ over het omgaan met stress en een heuse les in mindfulness voor groot en klein. Zoek je dus tussen de bloedhete temperaturen en opvliegende temperamenten thuis even een zen-momentje en een nieuwe blik op parenthood? Dan is dit zeker iets voor jou.

Disney heeft duidelijk een gat in de markt ontdekt met life-action films voor groot én klein. We kijken al reikhalzend uit naar Mary Poppins Returns (najaar 2018), Tim Burton’s Dumbo (2019), Guy Ritchie’s Aladdin (2019) én er gaan geruchten over een verfilming van “De kleine zeemeermin”.

Deze keer is het dus niet voor Ewan “Choose life. Choose a career.” Maar wel “Choose family… and use your fantasy”.

IMG_1183.JPG